De omgeving van Bunnik

De gemeente Bunnik bestaat uit de dorpen Bunnik, Odijk en Werkhoven. Bunnik is bekend vanwege de fabriek van Vrumona en vanwege de uitgaansgelegenheid Brothers. Er zit ook een prima Chinees: Hong Kong Garden.

Vlak bij Bunnik ligt het gehucht Vechten (circa 15 huizen). In de Romeinse tijd heette dit Fectio, naar het fort dat hier aan het begin van onze jaartelling was gebouwd. Van 1890 tot 15 mei 1933 was er bij Vechten een stopplaats aan de spoorlijn Utrecht-Arnhem (verkorting Vn). De autoweg van Den Haag naar Duitsland (tegenwoordig A12) is tijdens de oorlog aangelegd in opdracht van de Duitsers.

Ook aandacht voor de fietstochten die ik door de omgeving maak.Situatie rond 2010

Bunnik en spoorse omgeving. Tussen Utrecht en Bunnik zijn haltes geweest bij de Meerveldscheweg (nu Mereveldse­weg) en bij Vechten (Achterdijk). Op het kaartje de situatie omstreeks 2010. Inmiddels is er het nodige veranderd. De lijn naar Houten is nu viersporig, de overweg Fortweg is vervangen door een tunnel, en de spoorverbinding naar de Maliebaan is verwenen. Vanuit Houten is een verbindingsweg aangelegd naar de A12 (ter hoogte van de voetgangersbrug) en bij Bunnik zijn twee tunnels aangelegd ter vervanging van de overweg bij het station.


Tussen Utrecht Lunetten en Vechten, 5 mei 2008. De foto is gemaakt bij de overweg in de Mereveldseweg bij Utrecht. Het gebied ligt in de driehoek tussen de spoorlijnen uit Den Bosch en Arnhem. Tussen de Rails (een fietspad) is een ongelukkig gekozen naam. Het zou Tussen de Sporen moeten zijn, of juist gespeld Tussen de sporen. Zie ook het thema Tussen de rails.


Bunnik (Mereveldseweg), 29 mei 1977 en 13 maart 2009. Treinen richting Geldermalsen. Over het viaduct (in 1977 nog in aanbouw) ligt de A12. Iets verderop gaat de A27 onder de spoorlijn door, die vervolgens Amelisweerd doorkruist. Volgens D66-politicus Zeevalking hoefden hiervoor niet meer dan "een paar struiken" te sneuvelen. In 2008 zijn er stemmen opgegaan om in deze omgeving een tweede snelweg aan te leggen; die paar andere struiken kunnen ook nog wel weg. Op de foto uit 2009 is een verkenbord te zien: een rechthoekig wit bord met een zwarte S. Dit is bedoeld om machinisten te waarschuwen die bij de halte Lunetten moeten stoppen. Deze halte is in 1980 geopend.

In 1977 reed ik met mijn Lada door dit gebied. Anno 2009 was ik wat milieubewuster, en stalde ik mijn rijwiel (een Peugeot) bij dezelfde boom als toen. Inmiddels is de situatie hier behoorlijk veranderd. De spoorlijn heeft nu vier sporen (daar hadden ze bij de aanleg van het viaduct al rekening mee gehouden) en ook heb ik een andere fiets.


Bunnik, 12 april 1991. Motorpost mP3015 is met drie postwagens als trein 51604 op weg naar Utrecht. Het huis in de achtergrond zou jaren later bekend komen te staan als Blokpost Bunnik. Foto Ron de Jong.


Bij Vechten, een gehucht tussen Utrecht en Bunnik, is een overweg waar wachtpost 6 stond. Een treinstel mat.'46 komt uit Utrecht en passeert de overweg; dit zal rond 1950 zijn. Foto uit het familiealbum van Dina Mulder-Koops.

Vechten, 21 april 2011. Een trein uit Utrecht zal over een halve seconde de overweg passeren. De machinist brengt een bijzondere groet.


Vechten (overweg Achterdijk), 9 december 2006. Een stilstaande goederentrein zorgde zaterdagmorgen vanaf 09:15 voor oponthoud bij de spoorwegovergangen Vechten en station Bunnik. Een goederentrein met circa vijftig containers op weg naar Arnhem kwam tot stilstand voor station Bunnik, de locomotief liet het verder afweten. De trein zorgde ervoor dat de spoorbomen in de Groeneweg dichtgingen. Een passagierstrein erachter blokkeerde vervolgens de overgang bij Vechten. Nadat deze laatste trein was teruggekeerd naar Utrecht kon een locomotief aan de staart van de goederentrein worden aangekoppeld en werd het geheel teruggesleept naar Utrecht. De NS liet gedurende het oponthoud treinen richting Arnhem over 'verkeerd spoor' rijden. De stremming van de overwegen duurde circa twee uur. Op de foto wordt bij Vechten de onfortuinlijke locomotief teruggesleept. Foto's Hanny Pater, Bunniks Nieuws.

De defecte loc was 1001458 van de RTB (Ruhrtalbahn), de reddende loc 653-08 van Rail4Chem. Dit zijn allebei locs die door Mitsui Rail Capital Europe (MRCE) worden verhuurd. Het treinnummer was 343941 (Linz-shuttle). De krant gebruikt de uitdrukking 'verkeerd spoor'. Volgens het spoorwegjargon is dat niet juist: het moet zijn 'linker spoor'. Men spreekt alleen over 'verkeerd spoor' als de trein rijdt in een richting waarin geen beveiliging aanwezig is. Zie links of rechts rijden.


Vechten, 23 april 2007. Loc DE 64 van de HGK (Häfen und Güterverkehr Köln) heeft zojuist Utrecht achter zich gelaten en is nu op weg naar Duitsland met een lading containers. Foto Rob van der Woude.


Vechten, 4 augustus 2007. ACTS-loc 1251 is met de Pride-Express op weg van Duitsland naar de gayparade in Amsterdam. Foto Rob van der Woude. Bekijk ook het filmpje dat ik twee minuten eerder in Bunnik maakte.


Vechten, 24 mei 2008. Loc V100-SP-007 van spooraannemer Spitzke met een rij "Schüttgutkippwagen mit pneumatischer Betätigung" (Fas 126). Op de loc brandt één wit licht: het rangeersein.


Bunnik (bij de grens met Utrecht en Houten, vlakbij Lunetten), 1 maart 2009. Op deze zondagochtend heb ik in iets meer dan een uur vijf internationale treinen gespot: om 9:12 loc 1833 met een Alpen Express richting Utrecht; om 9:34 loc 189 092 met trein 418 richting Utrecht; om 10:06 ICE-stel "Amsterdam" als trein 123 richting Den Bosch; om 10:12 loc 1745 met een Alpen Express richting Utrecht; om 10:32 loc 1611 met trein 446 richting Utrecht. De ICE en de treinen 418 en 446 waren omgeleid via Venlo, vanwege werkzaamheden bij Emmerich. Bekijk ook het filmpje.


Bunnik (Achterdijk), 14 maart 2009. Bij overwegen zie je weleens een bord waarop een dieplader is getekend die over een hobbel heenrijdt. Daarboven het verkeersbord dat meestal "uitholling overdwars" wordt genoemd, maar dat officieel een waarschuwing is voor een slecht wegdek. Deze borden zijn bestemd voor bestuurders van diepladers. De kans dat een dieplader vast komt te zitten hangt af van drie factoren: het lengteprofiel (bolling) van de overweg, de lengte (as-afstand) van de dieplader, en de afstand tussen de onderkant van de dieplader en de weg (bodemvrijheid). Van alle daarvoor in aanmerking komende overwegen heeft men een tabel opgesteld. Aan de hand van het nummer van een overweg kan een chauffeur opzoeken of hij er probleemloos overheen kan rijden. Bij voorkeur zoekt hij dit natuurlijk uit voordat hij op pad gaat. Met het opmeten van de overwegen is men begin jaren zestig begonnen. Er stonden toen zo'n 800 overwegen in het boekje. Bron: Spoor- en tramwegen, 1962 nr. 23. De tabellen staan tegenwoordig op internet.


Bunnik (Mereveldseweg), 14 maart 2009. Euronight 446, met rijtuigen uit Moskou, Praag en Kopenhagen, wordt op het Nederlandse traject getrokken door loc 1612. Het is leuk om eens te kijken naar het eerste rijtuig achter de loc. Dat is een Tsjechisch slaaprijtuig (WLABmz nummer 61 54 72-91 001) waarop een soort steelpan is geschilderd. Die steelpan is het symbool van het sterrebeeld Grote Beer. Als je de lijn door de twee rechter sterren naar boven doortrekt en daarbij de afstand tussen die sterren ongeveer vijf keer neemt, dan kom je uit bij de poolster. Dat is een handige ster om je op te oriënteren, omdat deze altijd op een vaste plaats aan de hemel staat.


Bunnik en omgeving, 20 maart 2009. Loc 1611 met lege kalkwagens en staalwagens als trein 49665 op weg naar Hermalle (België). De bekende groene Belgische kalkwagens zijn na een verwoestende ontsporing bij Amsterdam niet meer welkom in Nederland. Ze zijn vervangen door rode zelflossers van DB Schenker. NMBS-locs 7777 en 7785 waren met Volvotrein 46252 op weg van België naar Duitsland. De trein is bedoeld voor het transport van auto-onderdelen, maar er was dit keer weinig meer te vervoeren dan 18 lege wagens (voor wie sleetse grappen niet schuwt: de trein vervoerde zeilbotenbrandstof). De locs van de reeks 77 rijden altijd als koppel door Nederland, zodat er steeds met een korte neus voorop gereden kan worden. Dit is nodig om de links zittende machinist goed uitzicht te geven op laaggeplaatste seinen. Hierna fietste ik snel naar een andere spoorlijn. Hier zag ik loc V203 van de Rurtalbahn met containertrein 43953 op weg naar Linz.


Tussen Utrecht Lunetten en Houten, 6 juni 2010. Omgeleide ertstrein op weg van de Maasvlakte naar Venlo.
Bekijk het filmpje.


`

De Ahrtal Express van de SSN reed op 15 oktober 2011 van Rotterdam naar Remagen. Gefilmd bij de overweg in de Mereveldseweg bij Houten. Inmiddels liggen hier vier sporen en is de overweg vervangen door een tunnel.


Fietsen rond Bunnik (1)

De spoorlijn Utrecht-Arnhem loopt vlak langs het dorp. We fietsen er een rondje omheen, waarbij we ook downtown Bunnik nog even aandoen. Met de dashcam op de bakfiets, 30 maart 2018. Als extra een kort intermezzo met het plaatselijke ukulele-orkest. Muziek: Kevin MacLeod (incompetech.com). Licensed under Creative Commons: By Attribution 3.0 License http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/


Fietsen rond Bunnik (2)

Ik heb mezelf als doel gesteld om elke dag een eind te fietsen. Je moet toch wat, tijdens de corona, maar voor die tijd deed ik dat ook al. Misschien denk je nu: die zal wel een elektrische fiets hebben, maar nee: deze opa rijdt nog gewoon op een simpele Gazelle met drie versnellingen. Ik probeer vaak in de buurt van spoorlijnen te blijven, zodat ik weleens een trein kan filmen.

Voor de aardigheid houd ik met mijn telefoon ook altijd de route bij. Hierboven zie je de route die ik aflegde op 31 maart 2020. Met de klok mee vanuit Bunnik reed ik via Vechten, Houten, Lunetten, Utrecht Oost, Uithof terug naar Bunnik. Tussen Houten en Lunetten, bij de filmcamera, loopt een fietspad evenwijdig aan het spoor. Dat is een aardige locatie om treinen te filmen; voor fotografen 's ochtends minder geschikt. De spoorlijn naar het Spoorwegmuseum is deels omgebouwd tot fietspad (groen ingetekend). Ik maak weleens een tussenstop bij het museum, maar dat was nu gesloten (gaat op 1 juni 2020 weer open). Via de Berekuil (een ontwerp van Anton Mussert) naar de Uithof, pardon: Utrecht Science Park. Daar volg ik een stukje van de sneltramlijn (oranje ingetekend). Op deze route heb ik allerlei variaties, afhankelijk van hoe mijn hoofd en/of de wind staat. Zo fiets ik via Houten ook weleens richting Schalkwijk.Fietsen rond Bunnik (3)

Hier zie je de route die ik aflegde op 26 mei 2020. Bij Bunnik stak ik via een loopbrug de A12 over. Daarna fietste ik via een toeristische route buiten Houten om naar Schalkwijk. Daar liggen een spoorbrug en een wegbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal (een ontwerp van Anton Mussert). Tot vlak voor de spoorbrug is de spoorlijn viersporig, daarna tweesporig. Bij Schalkwijk ligt de eerste overweg die je passeert als je met de trein van Amsterdam naar Den Bosch reist. Na een paar goederentreinen te hebben gefilmd maakte ik een rondje door Schalkwijk – een paar straten, een kleine supermarkt en een veel te grote kerk – en kwam ik langs de plek waar volgens mij vroeger het stationsgebouw heeft gestaan. Daarna fietste ik via Houten en Vechten weer terug naar Bunnik.

Zie ook Fietstocht Bilthoven-Driebergen.Spoorwegplannen uit 1917

Kaartje van de niet gerealiseerde doorstroomplannen uit 1917.Zie ook:

Filmpjes

  • Veel filmpjes zijn in deze omgeving gemaakt
vorige       start       omhoog