Utrecht Lunetten

Met aandacht voor de aanleg van Randstadspoor. Zie ook het thema Doorstroomstation Utrecht.Bij Lunetten was vroeger een halte waar reizigers die via de Maliebaan uit Hilversum kwamen, konden overstappen op treinen naar Den Bosch en Arnhem. Deze halte was alleen per trein bereikbaar. De halte Lunetten op deze kaart, in de spoorlijn naar Den Bosch, is van later datum.

Spoorkaart van Nederland, uitgegeven door de NS. Situatie in februari 1991, met toegevoegd de vroegere haltes in Maartensdijk en Groenekan.


 

Utrecht Lunetten, 28 april 1973. Foto gemaakt vanuit een DE5 die vanaf de middensporen vertrekt richting Maliebaan. Links de spoorlijn Utrecht-Geldermalsen, die nog met automatische armseinen werd beveiligd. Het met lichtseinen beveiligde spoor Utrecht-Driebergen, rechts van de trein, is op deze foto niet te zien. Op de rechterfoto de situatie op 28 augustus 2004, toen de treinstellen 766 en 273 hier kopmaakten.


Utrecht Lunetten, 19 februari 1977. Links de spoorlijn van Utrecht naar Den Bosch, de trein rijdt richting Geldermalsen. Op de voorgrond het voormalige haltegebouw, nu in gebruik als verblijfplaats voor rangeerpersoneel. Lunetten was vroeger een overstaphalte. Reizigers die met de HSM naar Utrecht Maliebaan waren gekomen, konden nog een paar kilometer doorreizen naar Lunetten, om daar op treinen van de SS te stappen. De verbindingsboog is in het midden van de foto goed te zien. Het haltegebouw is enkele jaren na het maken van deze foto gesloopt. Er heeft daarna nog een tijd een ander gebouw gestaan.

Utrecht Lunetten, 19 februari 1977. Rechts de spoorlijn van Utrecht naar Arnhem, de trein rijdt richting Driebergen.


Een curieus koersbord uit 1972. De Harz-Express werd vanuit Amersfoort via de Maliebaan geleid en moest daarom bij Utrecht Lunetten kopmaken in plaats van op Utrecht CS. De bestemming Lunetten staat ook keurig op het bord vermeld, hoewel daar geen reizigers konden in- of uitstappen. Foto Adriaan Pothuizen.

Utrecht, 28 april 1973. Loc 1138 met de Harz-Express op de Oosterspoorweg. De trein is op weg van Hoek van Holland naar Bad Harzburg, en heeft kopgemaakt op Utrecht Lunetten. Rechts achter de trein het Spoorwegmuseum aan de Maliebaan. Foto Adriaan Pothuizen.


Het Vrije Volk, 12 mei 1962. "Zeven oude beestjes - stoomlocomotieven van het Utrechts Spoorwegmuseum - zijn gistermiddag van hun verbanningsoord teruggekeerd in hun stal. Van de locomotievenloods op het spoorweg­emplacement Utrecht reden ze langs het viaduct, Bleekstraat, de Lunetten en de overweg aan de Zonstraat langzaam en een beetje stram, zoals oude beestjes doen, naar het Maliebaanstation. Daar zullen zij voortaan kunnen staan zonder nat te worden als het regent, want de nieuwe perronkap van het voormalige Maliebaanstation, nu spoorwegmuseum, is klaar. De kap is 130 meter lang, eensdeels 13 anderdeels 8 meter breed. Het hoogste punt is 5.60 meter." Foto gemaakt bij Utrecht Lunetten, vanaf de Waterlinieweg. In de achtergrond buigt naar links de spoorlijn naar Arnhem af.


Utrecht Lunetten, 7 augustus 1989. Een stoomrit, ten behoeve van gepensioneerden, werd getrokken door de Poolse loc Pt 47-112. De trein reed via Tiel, Zutphen en Hengelo naar Bad Bentheim. Het jubileum NS 150 is voorbij.


Utrecht Lunetten, 7 augustus 1989. Loc 2226 met een werktrein richting Geldermalsen.


Utrecht Lunetten, 7 augustus 1989. Loc 1306 en een 1100 met een lege kalktrein, klaar voor vertrek richting Geldermalsen.


Lunetten, 22 mei 2005. De Kameel op weg naar het vernieuwde Spoorwegmuseum, om daar te worden tentoongesteld. Foto Huub van Meurs.


Utrecht Lunetten, 7 september 2005. ACTS-loc 1251 met bijpassende blauwe rijtuigen van de VSM. De trein maakte een rit vanaf het Spoorwegmuseum naar Den Haag en terug. Dit ter gelegenheid van het afscheid van directeur Hoekwater van ACTS. De trein komt hier aangereden over de verbindingsboog vanaf het museum, en zal op Lunetten kopmaken om vervolgens via Utrecht Centraal naar Den Haag te rijden. Foto Remco van den Bosch.


Utrecht Lunetten, 29 april 2006. Railion-loc 232 906 reed met drie rijtuigen van de SSN de Koninginnedagrit van de NVBS. De tocht voerde vanaf Gouda naar de VAM in Wijster en naar Pon in Leusden. Volgens de dienstregeling zouden er vijf rijtuigen meerijden, maar kennelijk was er niet zo veel belangstelling voor deze tocht. Foto Remco van den Bosch.


   

Utrecht Lunetten, 26 november 2005. Op vrijdag 25 november reden twee goederentreinen tegen elkaar. De ene trein kwam uit de richting Utrecht Centraal, de andere kwam van de Maliebaan. De locs zijn Railion 6456 en 6469. Remco van den Bosch maakte deze foto's van de bergingswerkzaamheden. Klik hier voor meer.


Utrecht, 3 augustus 2007. Onderstation bij Lunetten. In de achtergrond de lijn naar Arnhem.


 

Halte Lunetten, 24 augustus 2007. Ik ben geen ergonoom, maar volgens mij staan hier wel erg veel borden langs het spoor!


 

Utrecht Lunetten, 17 december 2008. Foto's gemaakt door de voorruit van treinstel 273, op weg naar het Spoorwegmuseum. Foto's Peter van der Vlist.


Utrecht Lunetten, 29 november 2008. Treinstel 273 rijdend richting Utrecht Centraal, gezien vanuit de cabine van een trein naar Arnhem. Foto Dolf Dijkstra.


Utrecht Lunetten, 28 december 2008. Op 11 januari 2009 zou dit driesporige emplacementje buiten dienst gaan, maar de Heimwee Express van het Spoorwegmuseum maakte er in het laatste weekend van 2008 nog een paar keer gebruik van om kop te maken. De verbinding tussen de Oosterspoorweg (Maliebaan) en Lunetten komt te vervallen om ruimte te maken voor de viersporigheid tussen Utrecht en Houten. Daarmee vervalt ook een handige omleidingsroute voor goederentreinen en de mogelijkheid om bij Lunetten kop te maken door treinen van en naar het Spoorwegmuseum.


Utrecht Lunetten, 28 december 2008. Twee Sprinters rijden als museumpendel naar het Spoorwegmuseum. Ze komen uit Driebergen en slaan nu rechtsaf. Enkele uren na het maken van deze foto botste de museumpendel in het Spoorwegmuseum tegen het stilstaande treinstel 273. De schade viel gelukkig mee.


Utrecht Lunetten, 13 juni 2009 en 28 december 2008. Begin 2011 is opnieuw een stukje Nederlandse stationsarchitectuur uit het straatbeeld verdwenen. Het haltegebouwtje van Utrecht Lunetten is gesneuveld, om plaats te maken voor de aanstaande viersporigheid alhier. Het gebouwtje (anno 1992) was al jaren niet meer in gebruik en de klok stond ook al heel lang stil op half elf. De uitbater van het snackstation deed volgens mijn waarnemingen goede zaken.


Utrecht, 7 augustus 2011. Loc 1736 met een trein die op weg is van Groningen naar het Sziget-festival in Boedapest. Utrecht, 26 augustus 2011. SSN 01 1075 is met de Meiningen Expres op weg van Rotterdam naar Venlo. Het oude emplacement Lunetten is verdwenen. De nieuwe sporen in het kader van Randstadspoor zijn gedeeltelijk gereed. Bekijk ook de filmpjes (klik op 2011).


Utrecht Lunetten, 11 maart 2012. Loc RRF 1101 met een 'Long Rail'-trein van BAM. De ombouwwerkzaamheden bij Lunetten vorderen gestaag. Een tegenslag was het verzakken van een nieuwe brug over de Bleekstraat, een kilometer verderop. Behalve de aanleg van extra treinsporen worden er (helemaal rechts) ook voorbereidingen getroffen voor een sneltramverbinding naar De Uithof. Dat zal ten koste gaan van de verbindingsboog naar het Spoorwegmuseum en Blauwkapel.


Utrecht Lunetten, 6 april 2016. Foto gemaakt vanaf de brug in de Waterlinieweg, in de richting van Utrecht Centraal. Er liggen acht sporen, die nog niet allemaal in gebruik zijn. Helemaal rechts komen nog twee sporen van de sneltram naar De Uithof. Bij elkaar is het een fors emplacement geworden. Je zou verwachten dat je voortdurend overal treinen ziet rijden, maar dat is bepaald niet het geval. Vaak moet je wel vijf minuten wachten voordat je een trein ziet. De kans dat je over al die sporen meer dan twee treinen tegelijk ziet rijden is klein. Met wat extra wissels en een intelligent computersysteem zou het treinverkeer over veel minder sporen kunnen worden afgewikkeld. Maar ja, de aanhangers van de doorstroomgedachte hebben nu eenmaal een ander wereldbeeld.

Utrecht Lunetten, 30 juni 1989. Loc 1216 is op weg naar Limburg. Richting Utrecht rijdt een posttrein. Naar rechts de verbindingsboog naar de Maliebaan. Aan de horizon de schoorstenen van de energiecentrale van de PUEM. Inmiddels is het emplacement hier volledig veranderd. En in plaats van schoorstenen zien we nu de torens van de Rabo-bank. Foto Fons van der Jagt.


Utrecht Lunetten, 9 augustus 2016. Skyline met Rabo-torens. Appende mannen met kortsluitlans. Even mijn nieuwe telezoomlens testen!


Langs elkaar heenwerken (2016)

Utrecht Lunetten, 16 juni 2016. Je plaatst een nieuw bovenleidingportaal. Daarna ontdek je dat er nog een partij kabels achterlangs moeten lopen. Benieuwd hoe ze dit gaan oplossen: het portaal nog een keer losmaken en omhoog krikken, of de kabels een voor een doorsnijden en weer aan elkaar solderen.

Langs elkaar heenwerken (2019)

Utrecht Lunetten, 5 juli 2019. Een voorbeeld van letterlijk langs elkaar heenwerken. Toen de nieuwe halte Utrecht Lunetten werd aangelegd, lagen de kabels tijdelijk boven de grond. Later zouden ze netjes worden weggestopt in betonnen goten. Op één plaats is dat niet gelukt. Daar heeft men een bovenleidingpaal gezet zonder eerst even de kabels wat naar achter te leggen. Die lopen nu dus voor de paal langs. Dit probleem oplossen is een hoop gedoe. Je zou de paal even los kunnen maken en omhoog krikken, zodat de kabels er onderdoor kunnen. Of je knipt alle kabels door en je soldeert ze achter de paal weer aan elkaar. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon zo laten, met een paar houten balkjes er omheen.

Een paar maanden later...

Utrecht Lunetten, 20 september 2019. Ze zullen bij ProRail liever hun tong afbijten dan toegeven dat ze mijn site in de gaten houden. Maar opeens, na jaren, blijken de kabels wel netjes in de daarvoor bestemde goot te liggen.


Emplacement Lunetten en Maliebaan

Lunetten en Maliebaan in 2009. Vergelijk ook de situatie in 1959. Op de onderste tekening de situatie wanneer Randstadspoor gereed is (tekening Gérard van Teeffelen). De verbinding tussen Maliebaan (Spoorwegmuseum) en Lunetten is opgebroken en zal niet terugkeren. In de tekening staan niet de sporen van de sneltram naar de Uithof, die ten noorden van de treinsporen zullen lopen. Voor een recentere tekening zie Doorstroomstation Utrecht.


Randstadspoor

Randstadspoor Utrecht in 2015. Bron www.prorail.nl. Bunnik hoort er niet bij, daar wonen kennelijk geen interessante reizigers.


Utrecht Lunetten, 16 oktober 2019. Boze boeren trekken op naar Den Haag. Meer tractoren.


Utrecht Lunetten, november 2020–januari 2021. Ik fiets af en toe langs station Utrecht Lunetten. Daar film ik dan weleens treinen. In dit filmpje zie je er een paar voorbij komen. Geniet er van!Zie ook:

Literatuur:

vorige       start       omhoog