Nog meer schadegevallen (vanaf 2000)


Jaren 00

Hilversum, 13 april 2000. Tegenover van het huis van Dick van Aggelen ontspoorde rond 18.30 uur een vuilnistrein, bijna op het dak van de Beatrixtunnel. Dick hoort de klap nog.


Schampende treinen

Amersfoort, 26 juni 2002. Ter hoogte van Amersfoort NCS zijn twee treinen met elkaar in aanraking gekomen. Foto's Johann van Dijk (met oranje zonnebril).

                   


Ontspoorde Matisa

Abcoude, 2 augustus 2002. Johann van Dijk (hoofdmonteur Strukton Railinfra) maakte deze foto's van de ontspoorde Matisa, een vernieuwingstrein van Strukton. De laatste foto is gemaakt op de Watergraafsmeer.

     


   

Apeldoorn, 30 april 2003. Hugo Stolp en Pascal Esselink maakten deze foto's van een ontspoorde staaltrein. De machinist van loc 1615 was een beetje te snel door een wissel gereden.


Den Haag Centraal, 13 december 2003. De rit van Sprinter 2869 eindigde tegen de achtergevel van een chocoladewinkeltje van Leonidas. De machinist zou te laat hebben geremd. Er vielen geen gewonden. Foto's Peter Haagen.


Schadegevallen in werkplaats Haarlem

 

Werkplaats Haarlem, 25 november 2003. Het uitgebrande middenrijtuig van treinstel 4044. Foto's Huub van Meurs.


   

Haarlem, 12 juni 2004. Uitgebrande cabine van een treinstel plan T. Ook de achterliggende coupé's hebben grote schade opgelopen.


 

Werkplaats Haarlem, 12 juni 2004. Een beschadigde bak van treinstel 3405 in de takels.


 

Werkplaats Haarlem, 12 juni 2004. Demonstratie van de hersporingsploeg.


 

Op 20 januari 2004 maakte een bezoeker van mijn site deze foto's van een probleempje op de Watergraafsmeer. De loc is 1778, de Sprinter is 2882.


 

Utrecht, 5 Mei Plein, 1 juni 2004. Tramstel 5008 ontmoet een Alfa Romeo. De bestuurster kwam met de schrik vrij. De ongevallenbus van Connexxion is nog steeds getooid in Westnederland-kleuren.


Binnenbrandje

Ede-Wageningen, 10 september 2004. Dick Donkervoort stuurde deze foto's. Er was brand ontstaan in een van de bakken van treinstam 9401, de eerste verlengde dubbeldekker.

       


Kapotte stroomafnemer

       

Gijs Cornelisse maakte op 7 april 2005 deze foto's van een locomotief die een stroomafnemer kwijtraakte, tijdens het vertrek uit Utrecht Centraal. De trein werd door een dieselloc weer langs het perron getrokken, waarna monteurs aan de slag gingen om de bovenleiding te herstellen. De loc kon later, met behulp van de andere stroomafnemer, zijn weg weer vervolgen. Dit alles vond plaats kort nadat het treinverkeer rond Utrecht weer op gang was gekomen, na een grote computerstoring die een dag eerder was ontstaan. Ook het reservesysteem van ProRail was uitgevallen. Meer dan een etmaal was het treinverkeer lamgelegd.


 

Ede-Wageningen, nacht van 2 op 3 juli 2005. Dick Donkervoort kreeg van zijn zoon per mobiele telefoon deze foto's door, met de volgende tekst: "Zit ik net in de trein van Ede-Wageningen naar Arnhem, staat dat klote ding in de fik! Schijnbaar was er iets mis met de remmen ofzo. Het was de trein van zaterdagnacht om 0:36. Misschien iets voor die treinensite?"


   

Apeldoorn, Kanaal Zuid, 20 juli 2005. Een monteur van KPN heeft een gasleiding kapotgestoken, wat een fraaie steekvlam opleverde. De brandweer kon de brand snel blussen, waarna NUON de gasleiding weer repareerde. Loc 50 3654 rijdt stapvoets voorbij de plek van het ongeval. Foto's Pascal Esselink. Dezelfde loc was op 12 juli betrokken bij een botsing met een trekker. De bestuurder dacht dat er geen trein aankwam, hoewel de loc drie keer lang had gefloten. Toen hij de trein zag gaf hij plankgas, zodat hij het er goed vanaf bracht, ook omdat de trein maar 10 km/uur reed. De schade bestond uit een ontzette aanhanger, een kapotte stoomleiding en een kapotte lamp van de loc. Van dit ongeval heeft niemand foto's gemaakt.


Ontmoeting te Lunetten

   

Utrecht Lunetten, 26 november 2005. Op vrijdag 25 november reden twee goederentreinen tegen elkaar. De ene trein kwam uit de richting Utrecht Centraal, de andere kwam van de Maliebaan. De locs zijn Railion 6456 en 6469. Remco van den Bosch maakte deze foto's van de bergingswerkzaamheden.

 

Utrecht, 30 november 2005. Loc 6449 neemt in opzending haar zus 6469 mee, die op 25 november betrokken is geweest bij de aanrijding bij Lunetten. Volgens mij is dat een kapotte dieseltank daar aan de zijkant. Foto's Felix Parmentier. Hieronder nog een aantal foto's van de opruimingswerkzaamheden, mij toegestuurd door John Hogaarts.

             

Amersfoort, 3 augustus 2005. Een kuilwagen (type Uaais 779) met een transformator, op weg van Polen naar Amsterdam Westhaven, wist het bij een wissel even niet meer. Het wachten is nu op een andere kuilwagen, waarna de transformator zijn weg kan vervolgen. Foto Bertus Kers.


Zwolle, 13 maart 2006. Op de IJselbrug bij Zwolle zijn 's ochtends twee bakken (Bv en mDDM) van een dubbeldekker uitgebrand. Nadat de trein was weggesleept wordt de schade opgenomen. Foto's Hendrik Spek.


Roodeschool, 25 april 2006. Loc 6428 is 's ochtends vroeg bij een bromwissel ontspoord en wordt nu weer op de baan/been* geholpen. Foto's Jeroen Tiggelaar. * doorhalen wat niet van toepassing is.


Maastricht, 7 juli 2006. Bij het koppelen van twee treinstellen ging het even mis. In een van de treinstellen bevonden zich passagiers, waarvan er diverse gewond raakten. Blijven zitten totdat de trein stil staat, zeg ik altijd maar. Bas Gerritsen maakte deze foto's van een gebutst en ontwricht treinstel 871.


Utrecht Centraal, 23 januari 2007. Hier is duidelijk iets misgegaan in het subtiele samenspel tussen wissel en trein. Een urenlange stremming was het gevolg. De trein kwam van een opstelterrein, er zaten dus geen passagiers in. Als mogelijke oorzaak wordt genoemd dat de rangeermachinist door een rood sein is gereden, waarna hij van de treindienstleiding opdracht kreeg om weer terug te rijden. De trein had na het passeren van het rode sein echter een paar wissels opengereden, en dan is achteruit terugrijden een minder goed idee. Foto's Stefan Doek.


Grote brand bij Emmerich

Op 4 september 2007 brak er rond 10.00 uur een grote brand uit in een loods bij station Emmerich. Door de rookontwikkeling en omdat er mogelijk giftige stoffen waren vrijgekomen, moest het treinverkeer worden stilgelegd. Foto gemaakt op 6 september door Rodney Beech. Lees meer over deze brand.


Utrecht, 5 september 2007. Taxi's mogen overal rijden. Vinden taxichauffeurs. Wetten staan zelden in de weg, maar soms zijn er praktische bezwaren. Bijvoorbeeld een hekje. Foto Chris Heijmans, www.nu.nl (met toestemming).


Rijssen, 9 september 2007. Loc 6445 dacht: "Ik ben niet links, ik ben niet rechts, ik ben recht door zee!" Maar dit liep dus niet goed af... Foto's Niels van Dalen.


Brand in een bovenleidingschakelaar bij het onderstation aan het Wandelpad in Hilversum. De brand ontstond na een kortsluiting. In de avond van 12 oktober 2007 lag het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum urenlang stil. Foto's Max Miché, www.fotomiche.nl.


Maastricht, 29 december 2007. Deze trein kon niet op tijd stoppen als gevolg van gladde rails, veroorzaakt door zeepresten en uitwerpselen. Dit spoor wordt namelijk gebruikt voor het reinigen van treinstellen. Een dag eerder kon een andere machinist nog net voor het stootblok tot stilstand komen. Met zijn waarschuwing dat de rails glad waren is verder niets gedaan. Ook van andere kopstations (Leeuwarden, Groningen) zijn dit soort incidenten bekend. Enkele reizigers raakten gewond. Dat zullen mensen zijn geweest die niet even zijn blijven zitten totdat de trein helemaal stilstond. De foto is kort na het ongeval gemaakt door Eric Pieters.


Dordrecht, 7 juni 2008. Treinstel 869 van Arriva na een poging om over een stootjuk en een betonblok te rijden. Foto Peter Eradus.


Waarland (tussen Schagen en Heerhugowaard), 5 juni 2008. VIRM 8642 is op een overweg tegen een heftruck gereden. De trein is ontspoord. De machinist en twee reizigers raakten lichtgewond. Foto Mark Rijs.


Botsing bij Gouda

Gouda, 11 oktober 2008. Een omgeleide Thalys naar Amsterdam en een intercity naar Groningen na een minder geslaagde ritspoging. De intercity vertrok terwijl het sein nog op rood stond. Deze foto is enkele seconden na het ongeval gemaakt door een van de stokers van VSM-loc 23 076. De stoomloc was net aan het optrekken en kon daardoor tijdig remmen, anders had deze de overhellende Koploper geraakt. Foto's Erwin Nieuwenhuis.

Gouda, 11 oktober 2008. De machinist van de Koploper heeft na de botsing het gevaarsein ingeschakeld: twee rode sluitlichten en in het midden een geel frontsein. Op Belgische en Franse treinen bestaat het gevaarsein uit twee beurtelings knipperende witte frontseinen, maar op de Thalys zijn de twee rode sluitlichten ontstoken. Foto's Erwin Nieuwenhuis. Zie ook botsingen bij Gouda in 1951 en 1973.


Jaren 10


Weert, juli 2010. Kop van een VIRM die op 22 juli betrokken is geweest bij een aanrijding bij Maarheeze. Daar was een vrachtauto op de overweg blijven steken. Veel schade, maar gelukkig alleen drie lichtgewonden. De trein heeft daarna enkele dagen in Weert gestaan. Foto Antoon de Lepper.


Amersfoort, 15 augustus 2010. De gevolgen van een treinbrand bij Terschuur op 15 juli 2010. Zie filmpje. Foto Gert Wagelaar.

Amersfoort, 24 september 2010. Uitgebrande wagen met nieuwe auto's bestemd voor Pon.


Aanrijding Zevenaar

Op 11 januari 2011 schampte een ICE-stel op weg naar Duitsland de achterste wagen van een goederentrein die zojuist de afslag naar de Betuweroute had genomen. De goederentrein was leeg, vandaar dat de brandweer direct met negen wagens uittrok om te kijken of er geen gevaarlijke stoffen lekten. Het is allemaal goed afgelopen doordat de ICE niet zo snel reed. Zie ook dit filmpje.


Zevenaar, 11 januari 2011. Hulpverlening na de aanrijding. Foto's Rutger Janssen.

Zevenaar, 11/12 januari 2011. Nachtelijke hersporingswerkzaamheden. Foto's Rutger Janssen.

Zevenaar, 12 januari 2011. De beschadigde ICE is op een van de stationssporen gezet. Ondertussen vinden er opruimingswerzaamheden plaats. Foto's Lennart Visser.

Over de oorzaak van de aanrijding is natuurlijk meteen gespeculeerd. Zo zou de goederentrein te lang zijn geweest, waardoor deze het wissel niet helemaal vrij hield. In principe kunnen treinen nooit te lang zijn: zolang de spoorstroomkring gesloten is, kunnen er geen andere treinen in het betreffende baanvak worden toegelaten. Wat wel kan, is dat de wagens van een lange goederentrein na het stoppen "uitbufferen". Tijdens het remmen van een trein worden de buffers in elkaar gedrukt, doordat de achterste wagens doorduwen wanneer het voorste deel van de trein al stilstaat. Daarna worden de buffers weer uit elkaar gedrukt door de veren die erin zitten. Hierdoor wordt de trein langer: de achterste wagens worden naar achteren geduwd en kunnen daardoor net een andere trein in de weg zitten. Maar ook dat was hier niet het geval, want de goederentrein hoefde niet te stoppen. Er blijken goed geïnformeerde koperdieven aan het werk te zijn geweest. Die wisten precies hoe ze ongemerkt een deel van de kabels van de lange hogesnelheidswissels konden weghalen.


Klusje voor Tjibbe?

Beverwijk, 12 februari 2011. Loc 6495 met drie kalkwagens. Tijdens het omlopen van een locomotief ging er iets mis: men was vergeten de wagens op de rem te zetten en aan het einde van het onlangs gewijzigde spoor zat nog geen stootjuk. De gele mannetjes wachten op hulp van een kraan. De rest van de trein was toen al weggehaald. Foto Ger Kwerreveld.


Trein breekt doormidden. Maar dat is dus helemaal niet gevaarlijk.

Bij Sassenheim is vrijdag 23 november 2012 een trein in tweeën gebroken. Volgens een woordvoerder van de NS is er geen gevaar voor de veiligheid geweest en zijn er geen gewonden gevallen. Wanneer de kabels van een trein breken gaat gelijk de druk van de trein af waardoor de trein remt. Er had natuurlijk op dat moment iemand tussen de twee rijtuigen kunnen zijn. Die was dan op de rails gevallen, denken wij als simpele ziel. NS-woordvoerder Eric Trinthamer legt echter uit dat het misschien theoretisch mogelijk gevaarlijk zou hebben kunnen zijn geweest, maar omdat er niemand stond was dat niet het geval. www.omroepwest.nl/...

Hoor en wederhoor. Het kan natuurlijk zijn dat NS-woordvoerder Eric Trinthamer verkeerd is geciteerd door de journalist. Ik heb hem een mailtje gestuurd met de vraag of dat zo is, of dat hij dom is. Geen reactie gekregen, waarmee de vraag wat mij betreft voldoende is beantwoord.

Zie ook een ertstrein breekt doormidden.Loenersloot, 2 januari 2013. Brandend treinstel, mogelijk het gevolg van een vuurwerkbom in een toilet. Normaal willen hulpverleners dat passagiers zo lang mogelijk opgesloten blijven in een ongelukstrein, maar dit keer durfde men dat risico niet aan. Een meevaller was ook dat op deze plek toevallig nog geen geluidsschermen staan. Foto Marcel van Westendorp.

Loenersloot, 2 januari 2013. Ook de rampenverslaggever van Langs de rails was ter plaatse. De brand in de intercity Utrecht-Schiphol was inmiddels gedoofd en de gehavende trein wordt weggesleept. Drie jongens uit de trein zijn gearresteerd, maar die bleken achteraf geen schuld te hebben aan de brand. Foto's Henk Koster.


Ontsporing in Hilversum

Hilversum, 15 januari 2014. Bij de kleine spoorbomen is een treinstel ontspoord. Gelukkig rijden de treinen hier niet snel en gelukkig was het geen chloortrein, maar mijn zus zat er maar mooi mee. Een hoop herrie, vooral van de spoorbomen die maar bleven doorrinkelen. De ontsporing vond plaats in haar achtertuin, als ze een achtertuin gehad had. Foto's Carina Spilt.


Hilversum, 15 januari 2014. Bezuinigen op onderhoud. Dan krijg je dit. Na de ontsporing zijn de wissels weggehaald. Boze tongen voorspelden dat ProRail van de gelegenheid gebruik zou maken om ook hier een stukje doorstroomstation te realiseren, maar inmiddels zijn er toch weer nieuwe overloopwissels gelegd. Bekijk het filmpje van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

In het februarinummer 2015 van Op de Rails, uitgave van de NVBS, wordt ingegaan op dit ongeval. Hierbij ontspoorde een Intercity van Enschede naar Schiphol op een overloopwissel even buiten station Hilversum. Oorzaak was een defect aan het wisselmechanisme. Als gevolg van slecht onderhoud was in een zogeheten 'breekring' metaalmoeheid opgetreden. Deze ring hoort alleen te breken als het wissel van de verkeerde kant wordt opengereden. Dit keer brak de ring toen er een trein van de goede kant kwam, met een onvermijdelijke ontsporing tot gevolg. De trein en de bovenbouw raakten zwaar beschadigd. Onder de passagiers vielen twee lichtgewonden. De trein was net vertrokken en reed nog niet heel snel. Een tegemoetkomende trein kon op tijd remmen. Het had allemaal dus veel slechter kunnen aflopen.

René Jongerius analyseert in dit artikel deze ontsporing aan de hand van de rapporten en bevindingen van de Onder­zoeksraad, Kamerbrieven, pers- en nieuwsberichten van de NOS en ProRail. Waren de EBI-switch-wisselstellers de enige oorzaak? Welke problemen bij het onderhoud en de eerdere inspecties speelden er? Daarbij gaat hij ook uitvoerig in op het prestatiegericht onderhoud (PGO). En niet op de laatste plaats: welke verbeteracties zijn in gang gezet naar aanleiding van het eerdere PGO-onderzoek uit 2013 en de daarin geconstateerde over­tredingen van de beheers­concessie van ProRail?

ProRail besteedt het onderhoud aan het spoor uit aan onderaannemers. Tot 2008 werden met deze aannemers output-proces-contracten (OPC) afgesloten. Hierbij heeft de aannemer een inspanningsverplichting: in het contract staat precies welke werkzaamheden er moeten plaatsvinden. In een PGO-contract wordt de verantwoordelijkheid bij de aannemer gelegd: er staat in het contract aan welke eisen het spoor dient te voldoen. Als je die aannemers vervolgens financieel onder druk zet, dan kun je wachten tot het een keer misgaat. De verantwoordelijke directeur van ProRail, Wim Knopperts, blijkt het allemaal nogal laconiek op te vatten. Dat is de conclusie na lezing van het eigen ProRail-rapport en de uitlatingen van de heer Knopperts tegenover journalisten.

Het artikel in Op de Rails is onder andere geïllustreerd met foto’s van Henk Koster en Rienk Nauta, geen onbekenden van deze site. Meer over dit ongeval op de site van Edward Bary.


Uitgebrande stopmachine

Sankt Veit an der Glan, 29 augustus 2014. Een stopmachine van Bahnbau Wels (BBW). Hier is kennelijk iets mee misgegaan. Foto's Peter Hendriks.


Amsterdam Centraal (busstation), 1 mei 2015. De nieuwe incidentenbestrijdingswagen van ProRail. Foto Ide Nauta.

Haarlem, 12 juni 2004. Toen incidentenbestrijding nog ongevallenbestrijding heette.


Rotterdam Kijfhoek, 21 februari 2016. Loc 6476 is een dag eerder bij een ongelukkig verlopen rangeermanoeuvre enigszins uit zijn verband geraakt. Foto Marco Smit.


Zie ook:
vorige       start       omhoog