Baanwerkzaamheden Hilversum (2003)

In 2003 werd het spoorbed tussen Hilversum Noord en de overweg bij de Hooge Laarderweg vervangen. Een fotoverslag door Rienk Nauta. Ook enkele beelden van de kleine spoorbomen in de Hooge Laarderweg. 
 
 

Hilversum, 14 juni 2003. De eerste drie foto's zijn gemaakt op station Hilversum Noord, richting Hilversum. Men was bezig het spoorbed te verwijderen. Achter de rode loc hangt de machine die zand en grind verwijdert, achter de gele loc de wagens die het afvoeren. De drie andere foto's zijn bij de overweg in de Hooge Laarderweg genomen, richting Bussum. Op de laatste foto is het betonnen dak te zien van de vroegere voetgangerstunnel bij deze overweg. Foto's Rienk Nauta.


 
 

Hilversum, 15 juni 2003. Nieuwe ballast wordt gestort bij de overweg in de Hooge Laarderweg. Foto's Rienk Nauta.


 
 
 

Hilversum, 15 juni 2003. Controle van de bovenleiding. Foto's Rienk Nauta.


 
 

Hilversum, 15 juni 2003. Stopmachines leggen de laatste hand aan het nieuwe ballastbed, bij het viaduct in de Insulindelaan. De blauwe machine is bezig bij de overweg in de Hooge Laarderweg. Foto's Rienk Nauta.


De "kleine spoorbomen"


 

De overweg in de Hooge Laarderweg, de "kleine spoorbomen" in de Hilversumse volksmond. De "grote spoorbomen" lagen vlak bij het station. Bovenste foto: 21 augustus 1967. Treinstel 604 als stoptrein Utrecht-Amsterdam. De trein is in Hilversum op spoor 1 gestopt, en loopt nu via de overloopwissels naar het rechterspoor (foto Adriaan Pothuizen). De zwart-witfoto is gemaakt op 23 oktober 1968. Treinstel 803 (mat '40) loopt als spitstrein binnen uit Amsterdam (foto Nico Spilt). De kleurenfoto rechtsonder is in 2003 gemaakt door Rienk Nauta. Onder de voorste wissels lag vroeger een voetgangerstunnel. Toen de handbediende overweg werd vervangen door een ahob, is deze tunnel dichtgemaakt.


Gooi- en Eemlander, 17 maart 2012. Aart Zeeman maakt zich druk over de situatie bij de kleine spoorbomen in Hilversum. Misschien toch dat tunneltje van Dudok maar weer uitgraven? Lees meer over tunnels en overwegen in Hilversum.


Ontsporing in januari 2014

In een wisselstraat bij de 'kleine spoorbomen' ontspoorde op 15 januari 2014 een trein. Lees hier meer over.


Zie ook:
vorige       start       omhoog