HOV tussen Huizen en Hilversum

Inleiding

In 2020 is in 't Gooi het project HOV van start gegaan. HOV staat voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer. Tussen Huizen en Hilversum moeten snelbussen gaan rijden over een vrije busbaan. Dat betekent onder andere dat in Hilversum de overweg in de Oosterengweg wordt vervangen door een tunnel. Dat wordt een tunnel met twee verdiepingen: onderin auto's, daarboven langzaam verkeer. Auto's zullen enkele jaren moeten omrijden. Voor langzaam verkeer, voetgangers en hulpverleners is er een tijdelijke overweg.

De busbaan wordt aangelegd ondanks vele protesten die er de afgelopen jaren tegen zijn geuit. Er rijdt namelijk al een snelbus die in de behoeften van Huizen en andere gemeenten voorziet. De busbaan gaat bij Hilversum door een deel van het natuurgebied bij Anna's Hoeve en het landgoed Monnikenberg.

Met dank aan onze Hilversumse correspondenten Henk Koster en Rienk Nauta.

Meer over het HOV-projectWat gaat er gebeuren


Kaart van Het Gooi met ingetekend de route van de HOV-busbaan (rood) en de lijnen van de vroegere Gooische Stoomtram (blauw). De snelbussen gaan voor een groot deel gebruikmaken van de A27 (Almere–Breda).


`

Animatie uit februari 2018, aangeboden door de Provincie Noord-Holland.


Hilversum, 19 juli 2011. Overzichtsfoto gemaakt vanaf een van de woontorens van Entrada bij het station. De busbaan is ingetekend. Die loopt via het Wandelpad naar een aan te leggen overweg (alleen voor bussen) en buigt vlak voor het onderstation naar links. Vervolgens loopt de busbaan rechts van de spoorlijn naar Amersfoort. Buiten beeld wordt daarbij de Oosterengweg gekruist. De bussen zijn op dezelfde dag gefotografeerd en waren op dat moment nieuw. Ze doen sinds 2011 dienst op lijn 320 (Hilversum–Huizen–Amsterdam). Wanneer de HOV-lijn in gebruik wordt genomen (2022) zullen ze waarschijnlijk vervangen worden door elektrische bussen.

Grote versie van de overzichtsfoto met ingetekende busbaan. Foto en bewerking door Henk Koster.Hilversum, 14 juni 2019. Deze trein is op weg van Hilversum naar Utrecht en nadert station Sportpark. De trein rijdt op de plek waar de busbaan het spoor zal kruisen. De bussen rijden daarna verder langs de spoorlijn naar Amersfoort, te zien in de achtergrond. Rechts het onderstation van Hilversum. Foto Nico Spilt.


Hilversum, 7 februari 2020. Viaduct met de A27 over de spoorlijn naar Baarn. De busbaan zal hier met een grote bocht naar links buigen, over het spoor heen, en dan verder langs de A27 richting Huizen. Ook zal hier een faunapassage worden gebouwd over de spoorlijn en de busbaan. De fotograaf staat met zijn rug naar Hilversum. Onder het viaduct door is woning 33 te zien (zie volgende foto). Foto Henk Koster.


Laren, 8 maart 2007. Woning 33 bij de overweg in de Albert Schweitzerweg. In de achtergrond het viaduct met de A27. De fotograaf staat langs de spoorlijn Hilversum–Baarn, met zijn gezicht naar Hilversum. Door een merkwaardige loop van de gemeentegrenzen staat dit huisje in Laren. Foto Rienk Nauta.


Hilversum, 10 december 2019. Bomen worden gekapt bij het natuur- en recreatiegebied Anna's Hoeve. Zo ontstaat een weg die wordt gebruikt voor de aanvoer van machines, bouwvoertuigen en materialen die nodig zijn voor de bouw van de fly-over van busbaan en faunapassage. Later wordt over deze zandweg een normale verkeersweg aangelegd. Deze gaat dan de weg over Anna’s Hoeve vervangen, die weer teruggegeven wordt aan de natuur. De busbaan komt aan de andere kant van de spoorlijn. De trein komt uit de richting Hilversum. Foto Henk Koster.


Protesten


Hilversum, 17 oktober 2010. Deze bus van multiplex is gemaakt door buurtbewoners en is gebruikt bij de protesten tegen de busbaan. De wijk waar de busbaan langskomt heet in de volksmond "Klein Rome". Deze bijnaam is te danken aan de nabijheid van de rooms-katholieke St. Vituskerk. Foto Henk Koster.Hilversum, 17 oktober 2010. "Dit een wandelpad? Nee 't wordt een busbaan schat!" Het Wandelpad is een rustig weggetje tussen station Hilversum en station Sportpark. Dat wilden de buurtbewoners graag zo houden, maar hun protesten zijn vergeefs gebleken. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 17 december 2017. Aankondiging van de voorbereidende werkzaamheden, gereed begin 2019, kosten 2 miljoen euro. Maar dat waren dus alleen voorbereidende werkzaamheden. De totale kosten van het HOV-project waren in 2014 begroot op 110 miljoen euro, maar in 2018 was dat al opgelopen tot 130 miljoen – en de teller heeft sindsdien vast niet stilgestaan. Foto Rienk Nauta.


De overweg in de Oosterengweg


Hilversum, 26 september 2010. De overweg in de Oosterengweg. De trein is op weg naar Baarn en Amersfoort. Op de plaats van de gebouwen in het midden stond lang geleden de tapijtfabriek Veneta. Foto Henk Koster.


De overweg gezien vanaf de andere kant, in de winter 1958/59. De overwegwachter woonde in woning 32. De straat links is de Mussenstraat. De fotograaf stond met zijn rug naar de Veneta. Foto Streekarchief Gooi- en Vechtstreek, collectie George Seppen. Zie ook Hilversum in vroeger tijden, deel 10.


Hilversum, 22 juli 2012. Sinds maandag 30 maart 2020 is het niet meer mogelijk om een foto als deze te maken. Voor hulp­diensten is er een tijdelijke oversteek over het spoor gemaakt bij de Mussenstaat. De brandweer stationeert tijdens de anderhalf jaar durende klus een extra tankautospuit met beroepsbemanning bij Renewi op de 1e Loswal. Foto Henk Koster.


Hilversum, 11 maart 2014. Een vrachtwagen van de bekende Hilversumse firma Hunkemöller. Foto Henk Koster.Hilversum, 11 maart 2014. Bij de uitrit van een kantoorgebouw heeft jarenlang een klassiek verkeersbord gestaan om het verkeer te waarschuwen voor de overweg. Foto's Henk Koster.


Hilversum, 26 oktober 2015. De fotograaf zag deze trein niet aankomen maar drukte wel op precies het goede moment af. Foto Henk Koster.

Lees verder


Meer over het HOV-project

Werkzaamheden in 2020

Werkzaamheden in 2021

Werkzaamheden in 2022

Werkzaamheden in 2023

De Mussenstraat als melkkoeZie ook:

Meer informatie:

vorige       start       omhoog