Tunnels in Hilversum

In Hilversum is het de gewoonte om tunnels naar prinsessen te vernoemen.


 

In 1938 werd de Prinses Beatrixtunnel in gebruik genomen. Foto links: de westelijke tunnelbak in 1974. In de verte de Hilversumse St. Vituskerk, een ontwerp van P.J. Cuypers, die ook Amsterdam CS op zijn naam heeft staan. Foto rechts: de oostelijke tunnelbak in 2003. Bij flinke regen wil deze tunnel nog weleens onder water lopen.


Hilversum, 22 oktober 2017. Mijn NS-gele Suzuki geflitst op het Oostereind. Ik was op weg naar een optreden van het koor waar mijn toen 90-jarige moeder in meezingt. Bij zoiets wil je toch niet te laat komen. Vandaar dat ik 59 (na correctie 56) reed waar je maar 50 mag. Verderop zie je de Prinses Amaliatunnel. Een duur en tamelijk zinloos autotunneltje, dat met een groot woord 'turboduct' wordt genoemd.


Hilversum, 19 oktober 2020. In samenhang met het HOV-project wordt de overweg in de Oosterengweg vervangen door een tunnel. In januari 2021 werd bekend dat deze de naam Prinses Alexiatunnel krijgt. Foto: webcam BAM.


We missen in Hilversum nu nog de Prinses Arianetunnel. Die naam kan worden gebruikt wanneer de overweg in de Hoge Larenseweg – de kleine spoorbomen – wordt vervangen door een tunnel.

Bij station Hilversum Sportpark liggen ook nog twee overwegen: in de Soestdijkerstraatweg en de Oude Amers­foortse­weg. Mochten die ook ooit vervangen worden door tunnels, dan kunnen die vernoemd worden naar Alicia en Alexia, (twee van) de buitenechtelijke dochters van de oude Bernhard.Zie ook:
vorige       start       omhoog