Hilversum door de jaren heen

Ik ben geboren in Hilversum. Ik ging regelmatig naar het station om naar de treinen te kijken, onder andere vanaf de voetgangersbrug die toen nog over het emplacement liep, evenwijdig aan de spoorwegovergang. Die brug is in 1965 gesloopt. Vanaf 1967 ben ik gaan fotograferen. Veel treinen natuurlijk, maar ook foto's in en rond het station.



 

De eerste elektrische trein in Hilversum (op 31 mei 1946 gefotografeerd door mijn grootvader) en de Blokkendoostrein bij het nieuwe stationsgebouw van Hilversum (20 juni 1992).


Vrij veel treinen voor zo'n dorpje

Ons Hilversum. Door Cor Bruijn. Uitgeverij Ploegsma, Amsterdam 1963. Tweede herziene druk. Uitgegeven in opdracht van de Gemeente Hilversum. Cor Bruijn is vooral bekend van zijn boek 'Sil de strandjutter' uit 1940. Het omslag en veel illustraties zijn getekend door Pieter Pouwels, die tijdens de oorlog politieke prenten maakte voor het foute blad Storm SS.

Ik kreeg dit boek, samen met honderden andere Hilversumse kinderen, toen ik op 19 juli 1963 afzwaaide van de lagere school. Dat was de Dr.ir. C. Lelyschool in Hilversum-Noord. Het werd uitgereikt door meester Pruim, hoofd van deze school, namens het gemeentebestuur van Hilversum.

In een jeukopwekkende stijl wordt de geschiedenis van het dorp Hilversum beschreven. Waaronder natuurlijk ook de aanleg van de spoorlijn: "Maar eindelijk dan toch, eindelijk brak ook voor ons het ogenblik aan, waarop het eerste ijzeren paard over ijzeren staven een sleep zware wagens achter zich aan langs ons dorp trok, want op de 20e juni 1874 werd de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort geopend. Ook kwam toen het lijntje Hilversum-Utrecht in gebruik. (...) Er werden in het jaar 1876 reeds 76000 reizigers van en naar Hilversum vervoerd. Tegenwoordig is dat wel tienmaal zo veel en nog meer, maar we moeten wel bedenken, dat ons dorp toen slechts ongeveer 7000 inwoners telde en nu meer dan 100.000. 76000 reizigers per jaar d.i. ongeveer 200 per dag. Ik vind dat vrij veel voor zo'n dorpje."


De villawijken zijn uitstekend

Tussen aankomst en vertrek. Lize Stilma. Illustraties Jan Rodrigo. Uitgave van de Afdeling Propaganda van de NS uit 1964. Alle Nederlandse plaatsen met een station, met een beschrijving van wat er in of rond die plaatsen valt te zien. Tenenkrommende teksten, dus dit boekje kon ik echt niet laten liggen.

Hilversum
Mooi? Ja en neen. Het is niet onaardig bedoeld, maar niemand kan beweren dat Hilversum in diepste wezen mooi is. Oude geveltjes, kunsthistorische gebouwen, grappige kleine straatjes, een oud torentje, dat zijn allemaal zaken die Hilversum niet kent. Het moderne raadhuis van Dudok is prachtig; klim de toren maar op. Het is wel de moeite waard om die 246 treden op te stappen; u staat dan 62 meter boven A.P. De Kerkbrink doet het aardig. De villawijken zijn uitstekend. U moet in Hilversum de radiostudio's bekijken en daarbij vooral de hoorspelkern aandacht geven. Hilversum is een goed woon- en koopcentrum. Het ligt in een prachtige omgeving, dat zult u wel ontdekken, wanneer u richting 's-Graveland wandelt of naar Kortenhoef gaat. Ga vooral eens de richting Lage Vuursche uit of wandel, evenwijdig met de spoorbaan, naar Hollandsche Rading. Het arme heidedorpje Hilversum is een belangrijke plaats geworden en als u hier bent, zit u vlak bij Loosdrecht, waar tientallen boten en tientallen vermaak­gelegenheden u wachten.


Hilversum in vroeger tijden

Het meinummer 2004 van het blad "Eigen Perk", het tijdschrift van de Hilversumse Historische Kring "Albertus Perk".

In dit nummer verscheen een bewerking van het door Edward Bary geschreven artikel Herinneringen aan de Gooilijn. Op het omslag treinstel 273 op 6 september 2003 in Hilversum. Op een van de kleine foto's loc 1001, die op 5 januari 1971 het seinhuis van Hilversum passeert.


De canon van Hilversum

Historische canon van Hilversum. Kees van Aggelen, Nico Leerkamp, Ed van Mensch. Uitgave van de Hilversumse Historische Kring 'Albertus Perk', 2011. ISBN 9789081850209. Tweede druk, opgedragen aan Egbert Pelgrim.

In dit boekje komt de geschiedenis van Hilversum in 35 'vensters' aan de orde. Uiteraard komen ook trein en tram voorbij.


Herinneringen aan de oorlog in Hilversum

"Het was 15 maart 1945 en Hilversum lag in het gebied waar de Hongerwinter heerste. Het zuiden van ons land was al bevrijd. Ik was in die tijd een jongetje van 8 jaar en drie maanden oud en deze foto’s maakten diepe indruk op mij omdat er zoveel op te zien is waar ik herinneringen aan heb." Aldus Emile Albers in de herinneringen die bij hem opkwamen na het zien van een aantal luchtfoto's. Lees het hele verhaal (pdf).



Zie ook:

Zie ook:

Internet:






vorige       start       omhoog