Havenmuseum Rotterdam

Het Havenmuseum ligt naast het Maritiem Museum, aan de Leuvehaven, bij de kruising van Blaak en Coolsingel. Het Havenmuseum is vrij toegankelijk. Ik liep er af en toe naartoe, als ik voor mijn werk in Rotterdam moest zijn. Even een stukje zeelucht opsnuiven; tenslotte stam ik aan moederszijde af van een geslacht van moedige reddingswerkers.

Hieronder ook andere foto's uit havenstad Rotterdam, met onder andere de De Hef, de Euromast en de Maastunnel.Haventafereel uit de stoomtijd (kalenderplaat).


Rotterdam, 13 mei 1999. Stoomkraan 23 van de SSN, in 1943 gebouwd door IBHC en eigendom geweest van Scheepswerf Piet Smit Jr. Ze deed het nog wel maar omdat niemand haar wilde hebben is de kraan in 2006 gesloopt. Een andere stoomkraan van de SSN (nummer 9, in 1945 gebouwd door Boele) is naar het Stoommachinemuseum Medemblik gegaan. Meer stoomkranen.


Rotterdam, 1 februari 2000. Loc 512 van het Spoorwegmuseum heeft jarenlang bij het Havenmuseum gestaan.


 

Havenmuseum Rotterdam, 27 maart 2003. Loc 512 was door het Spoorwegmuseum uitgeleend aan het Havenmuseum. In april 2004 is de loc hier verdwenen; ze staat nu op een opslagterrein van het Havenmuseum. Een Sik heeft haar plaats overgenomen.


 

Havenmuseum Rotterdam, 8 oktober 2004. Locomotor 347, in bruikleen van Stichting De Locomotor. Deze loc is bedrijfsvaardig. Op de tweede foto een stoomkraan anno 1948, rijdend op normaalsporige rails.


Op maandag 19 april 2004 is loc 512 samen met rongenwagen LWRK 87915 uit het Maritiem Buitenmuseum (huidige naam: Havenmuseum) aan de Rotterdamse Leuvehaven verwijderd. De gesloten wagen S-CHRP 34411 was al eerder naar de SSN gebracht omdat deze in het Maritiem Buitenmuseum in de weg zou staan De loc en rongenwagen staan gestald op het "opslagterrein" van het Havenmuseum bij de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij te Heijplaat (vlakbij emplacement Waalhaven-Zuid). De 512 werd per vrachtwagen afgevoerd, terwijl de rongenwagen op een ponton vervoerd werd samen met enkele andere objecten die uit het Havenmuseum verwijderd werden om plaats te maken (waaronder een DAF-trekker waar er twee van in het museum stonden, en een containercarrier waar ook nog een kleiner exemplaar van aanwezig is). Omdat men de 512 "te groot" vond, wil men nu een Sik verwerven, mede omdat enkele mensen in het Havenmuseum van mening zijn dat een Sik karakteristiek is voor de Rotterdamse havengebieden... HOV Railnieuws, mei 2004Havenmuseum Rotterdam, 19 mei 2003 en 3 juni 2004. Vuurtoren "het lage licht" stond vroeger in Hoek van Holland. De toren is opgebouwd uit een groot aantal aan elkaar geschroefde gietijzeren onderdelen. In Hoek van Holland staat nog steeds de grotere uitvoering: "het hoge licht".


     

Havenmuseum Rotterdam, 3 juni 2004. Oude hijskranen en andere attributen, waaronder een houten bank met het opschrift "Tot praten hier u neergezet maar op de waarheid niet gelet". Op dit soort banken zag je vroeger altijd een rijtje gepensioneerde zeelieden zitten, hun dagen slijtend door uit te kijken over zee.


Rotterdam Wijnhaven, 23 april 2004. Het lichtschip "Breeveertien" is nu in gebruik als bar en brasserie. Het is in 1951 gebouwd en heette oorspronkelijk "Trinity House LV No. 11". Het ligt vlak bij het Havenmuseum.


Havenmuseum Rotterdam, 3 juni 2004. Huiswerkopdracht: beschrijf of teken het gebaar dat bij het hijsen en vieren met twee bomen gemaakt moet worden als beide lieren gevierd moeten worden.


De Hef

Rotterdam, 16 december 2008. De Hef, als monument ter herinnering aan het luchtspoor door Rotterdam.


Rotterdam 1961

Rotterdam, 1961. Deze foto's zijn gemaakt door mijn vader, toen we een tochtje over de Maas maakten. Onze auto, een Austin A30 die mijn vader in 1957 tweedehands had gekocht, staat bij café De Boeg. Dit café is vernoemd naar het Nationale Koopvaardijmonument "De Boeg" op de hoek van de Boompjeskade en de Leuvehaven. Dit monument herinnert aan de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen zeelieden. Het dateert uit 1957 en is ontworpen door Federico Carrasso. De tocht voert ons naar de Euromast, die is opgericht vanwege de eerste Floriade in 1960. Onderweg zien we een van de ventilatiegebouwen van de Maastunnel, die tijdens de oorlog gereed is gekomen. Vanaf de Euromast zien we onder andere het inmiddels verdwenen spoorwegemplacement op de Westzeedijk. Het restaurant van de Euromast is gebouwd door Werkspoor, maar dat wist ik (tienjarige jongen met bril) nog niet toen ik samen met mijn broer over Rotterdam uitkeek.


De Euromast in Madurodam, jaren 60.


Maastunnel 75 jaar

Rotterdam, 5 april 2017. Dit jaar bestaat de Maastunnel 75 jaar. In de Kunsthal in Rotterdam was een tentoonstelling over deze tunnel te zien. Veel stelde het niet voor: tegelwanden met wat videoschermen, een stukje originele roltrap, en een damesrijwiel waarop je een virtueel fietstochtje door de tunnel kon maken. De Maastunnel zelf heb ik ook bezocht; daar kun je doorheen wandelen. Dit is goed te combineren met een bezoekje aan de Euromast. De Maastunnel kwam in 1942 gereed. De komende jaren wordt deze oudste verkeerstunnel van Nederland gerenoveerd. Er waren in de oorlog plannen om hier een trolleybus doorheen te laten rijden, maar dat is nooit gebeurd. Er heeft wel bovenleiding in de tunnel gehangen en er zijn een paar dieselbussen omgebouwd tot trolleybus, maar de naoorlogse directie van de RET wilde er niets van weten.

Websites: www.kunsthal.nl en www.maastunnel.nl. Boek: "Onder de tunnel door" door Henk van der Maas.Zie ook:
vorige       start       omhoog