Hoekse Lijn

Hoek van Holland - Rotterdam, ooit een belangrijke internationale lijn. De tijd van de boottreinen uit Amsterdam is voorbij. Om maar te zwijgen van al die internationele treinen die vroeger naar Hoek van Holland reden, meestal met een boog om Rotterdam CS heen. Het station van Schiedam heette toen nog Schiedam-Rotterdam West.

Metrolijn

Vanaf 1 april 2017 was het afgelopen met het treinverkeer op de Hoekse Lijn. De spoorlijn zou worden omgebouwd tot metrolijn. Tegenwoordig rijden er metro's van RandstadRail tussen Schiedam en Hoek van Holland. Vlaardingen en Maassluis zijn nog wel bereikbaar voor goederentreinen. In Schiedam is een goederenoverdrachtspoor waar een goederentrein kan wachten tot er ruimte is op het metrospoor. De trein rijdt dan verder onder de centrale verkeersleiding van de RET. De RET is ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het spoor.Hoek van Holland Haven, tweede helft jaren 30. Twee tweewagenstellen materieel '35. Deze treinstellen werden ingezet op de lijn Rotterdam-Hoek van Holland, vandaar hun bijnaam "Hoek van Hollanders". Prentbriefkaart collectie Nico Spilt.


Hoek van Holland Haven, 26 juli 1967. B 5215 en een ander voormalig Blokkendoosrijtuig. Op de tweede foto een detail van een Pools rijtuig. Gefotografeerd toen ik op een tienertoerkaart als een razende door Nederland reisde.


Treinstel 273 en afscheid van de Hoek

Rotterdam Centraal, 4 juni 2016. Treinstel 273 tijdens een rit voor de Vereniging Vrienden van het Nederlands Spoorwegmuseum. Het gezelschap zou een bliksembezoek aan Hoek van Holland Strand brengen.


Hoek van Holland Haven, 4 juni 2016. De vuurtoren rechts is het "hoge licht", waarin nu het Kustverlichtingsmuseum is gevestigd. Het "lage licht" is verhuisd naar het Havenmuseum in Rotterdam. De functie van deze oude vuurtorens is overgenomen door een aantal betonnen torens, waaronder die links op de foto.


Hoek van Holland Haven, 4 juni 2016. Een Sprinter op weg van Hoek van Holland Strand naar Rotterdam.


"Als trouw bezoeker van je leuke site vond ik het wel grappig de webmaster aan het werk te zien op Hoek van Holland vanmiddag. Leuk te zien hoe de aanwezige fotografen allemaal een ander punt hadden uitgekozen de 273 te fotograferen. Bijgevoegd een actiefoto van jezelf. Je hebt een leuke site met veel mooi beeldmateriaal. Met name het oudere Nederlandse werk kan ik erg waarderen. Je af en toe snedige opmerkingen, kwinkslagen of geheel aparte kijk op triviale dingen doen de rest, daar houd ik wel van. Ga zo door!" Aldus een vriendelijk mailje van Paul van Duin.


Hoek van Holland, 4 juni 2016. Nog een bijdrage voor 'Spot the Webmaster'. Je ziet mij hier tijdens het filmen van treinstel 273. Foto's Stefan Geertsen.De boottrein naar Hoek van Holland

Hoek van Holland Haven, 8 augustus 2007. De bordenmaker had misschien iets te veel op van het in Schiedam gestookte goedje... Foto Gerard van den Broek.


Rotterdam, 9 augustus 2007. De tijd van de roemruchte boottreinen is voorbij. Twee keer per dag een Sprinter, dat is het wel. Om maar te zwijgen van al die internationele treinen die vroeger naar Hoek van Holland reden, meestal met een boog om Rotterdam CS heen. Het station van Schiedam heette toen nog Schiedam-Rotterdam West.


Amsterdam, 20 februari 2006. Gelukkig ben ik op tijd uitgestapt, anders had deze trein mij naar London gebracht! De bestemming op deze koersrol dateert uit de beginjaren van de Eurocity. De NS had in 1987 bedacht om de boottreinen tussen Amsterdam en Hoek van Holland ook Eurocity te noemen. Een meevaller was dat je er geen EC-toeslag voor hoefde te betalen. Deze tot EC opgewaardeerde boottreinen droegen de namen "Admiraal de Ruyter" en "Benjamin Britten". Ze werden meestal gereden met mat.'54. In 1988 raakten ze hun EC-titel al weer kwijt.


 

Bilthoven, 5 juli 1992. Loc 1218 met de Warszawa-Hoek Expres op weg naar Hoek van Holland.De vaandelvlucht van Wilhelmina

Hoek van Holland, 26 maart 2017. In de terminal van Stena Line hangt deze plaquette: "Op 13 mei 1940 vertrokken vanaf deze plaats Koningin Wilhelmina en Haar ministers naar Londen om daar de strijd tegen de Duitse overheersers voort te zetten". Het woord "Haar" met een hoofdletter, de onderdanigheid druipt er vanaf. Maar dit terzijde. Hoe zit het eigenlijk met deze vlucht van Wilhelmina, die officieel geen vlucht mag heten? Daar zijn de meningen over verdeeld. Lees bijvoorbeeld dit betoog op www.prorepublica.org/....


Afscheid van de Hoekse Lijn

Op zondag 26 maart 2017 nam de NS afscheid van de Hoekse Lijn met drie historische treinstellen: 273, 766 en 876. Deze pendelden de hele dag tussen Rotterdam en Hoek van Holland, tussen de normale Sprinters door. Ook was er een kleine fototentoonstelling te zien in de stationshal van Rotterdam. Het programma van deze dag (pdf). Ik heb die dag geprobeerd een oude foto uit Vlaardingen opnieuw te maken. Helaas is inmiddels gebleken dat die foto uit 1935 is gemaakt in Zandvoort Bad.


De nieuwe metrolijn

Hoek van Holland, 1 oktober 2019. Na een hoop gedoe en een hoop extra geld is het gelukt: de ombouw van de Hoekse Lijn naar een metrolijn. Ons team moest toevallig in Rotterdam zijn, dus zijn we eventjes op en neer geweest. Aan de vuurtorens is te zien dat we ons op Hoek van Holland Haven bevinden. Dat is nu het eindpunt, maar er zijn plannen om de lijn weer door te trekken naar het strand, nu een stuk verder dan voorheen.Feijenoordse meester over de Hoekse Lijn

In de vroege ochtend van 31 maart 2017 werd Cor de Rijke geïnterviewd op Radio 1. Luister naar het gesprek dat de verschrikkelijke Winfried Baijens met hem voerde. Hoewel gesprek: Baijens heeft zich duidelijk niet voorbereid en begint opeens over Feyenoord te kakelen, want ja: Cor de Rijke woont in Rotterdam en Feyenoord is een Rotterdamse voetbalclub.

Op zijn website www.feijenoordsemeesters.nl besteedt Cor de Rijke ook aandacht aan het afscheid van de Hoekse Lijn.
Poort van Europa. Station Hoek van Holland Haven.

Station Hoek van Holland Haven was een eeuw lang het beginpunt van internationale (boot)treinen. Voor Britse reizigers, die per veerboot uit Harwich kwamen, fungeerde the Hook als gateway to the Continent. Zij konden er de luxe Rheingold naar Zwitserland nemen of zelfs korte tijd de Orient-Express.

De laatste internationale trein vertrok precies 100 jaar na de opening van het station naar Moskou. Tegenwoordig herinneren alleen foto's en affiches nog aan de gloriedagen. De internationale sporen van Hoek van Holland Haven liggen er verlaten bij. In september 2017 wordt de Hoekse lijn een sneltramverbinding van de RET.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer (november 2015, update maart 2017).Gehoekt

Dit bleef er over van locomotor 365, toen ze in Hoek van Holland werd gehoekt door treinstel 618. Foto uit Het Vrije Volk van 23 februari 1955.


Zie ook:
vorige       start       omhoog