Dolf Dijkstra

Lees ook het interview met Dieseldolf op stap uit maart 2017.Het spoorvirus

Het spoorvirus: meestal ben je er erfelijk mee belast maar bij sommigen slaat het wel eens een generatie over. Dat was ook het geval bij onze meester Dolf Dijkstra: zijn vader ging bij de politie. Maar de vader van zijn vader was een echte spoorman!

Mijn opa werkte als timmerman-elektriciën bij NS en wist prachtige verhalen te vertellen over het spoor. Het was een feest om met de trein naar hem toe te reizen of hem bij het station op te halen. Dolfje was altijd in de buurt van het spoor te vinden. Al vanaf zijn eerste krantenwijkje had hij een modelspoorbaan: vele types en spoorgroottes hebben opgesteld gestaan in de hobbykamer. Na de LTS solliciteerde hij bij NS, maar het kostte hem in totaal xx pogingen en 20 jaar voor hij zijn droom en hobby in werk kon omzetten.

Maar uiteindelijk werd Dolf machinist! Vanaf dat moment bood hij zijn diensten aan bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM). Hij is daar onderaan begonnen met allerlei hand- en spandiensten maar op den duur kon hij zijn NS-kennis gebruiken om de diesellokken 600 en 2200 van de VSM te rijden. De opleiding voor lok 2400 volgde hij bij de VSM. Allemaal in z’n vrije tijd (het spoorvirus weet je wel!). Net als wegleren op baanvakken waar wij niet komen maar de VSM wel.

 

Dolf als rangeerder op een stoomloc en tijdens werkoverleg met de meester.

Hij doet dit nu al weer 14 jaar: regelmatig brengt hij lokken weg (hij rangeert er lustig op los!), helpt hij bij allerlei evenementen of is hij pilot op een stoomtrein ergens in het land. Het leuke is dat Dolf het virus heeft doorgegeven aan zijn zoon Rick, want ook die is regelmatig aanwezig als balkonwacht op een VSM-spoorrit op de vrije baan. De VSM-rijtuigen zijn niet voorzien van een 5km-relais voor automatische deurvergrendeling, dus is persoonlijke bewaking van de deuren een vereiste.

Dolf is ondertussen ook geen 20 meer dus af en toe moet hij wel eens wat tractie terug nemen. Maar hij zal deze hobby wat hem betreft nog heel lang volhouden, en ik kan hem geen ongelijk geven want ik ken de effecten van het spoorvirus (ik ben er zelf ook mee besmet). Gewoon blijven doorgaan Dolf!

Jaap Vastenburg

Met dank aan de redactie van Keinfo, personeelsblad van het productiegebied Amersfoort, 4 mei 2005.Doe de Dolf!

 

Sommige machinisten doen alles om maar op deze site terecht te komen! Zoals Dolf Dijkstra, die altijd een speciaal gebaar maakt als zijn trein wordt gefotografeerd. De eerste foto is gemaakt door Dennis Revier in Hoofddorp, op 6 februari 2005. De tweede foto is gemaakt door Johannes Hanno v/d Heijden in Amersfoort, op 23 april 2005.


 

Amersfoort, 11 augustus 2005. DE-3 113 van de HIJSM reed over de Pon-lijn een afscheidsrit voor een machinist. Dolf Dijkstra had in Amersfoort rangeerdienst, en kon het niet laten om even zijn visitekaartje af te geven. Deze foto's zijn gemaakt door Patrick Esseling.


 

Bij de VSM, 20 augustus 2005. Loc 2530 met goederentrein, gefotografeerd door Rick Dijkstra.
Zijn vader Dolf kon het niet laten...


 

Loenen, 2 september 2005. Rick Dijkstra fotografeerde zijn vader Dolf in de inmiddels van hem bekende pose.


 

Twee keer mcn Dolf Dijkstra in actie. Begin september 2005 bij de VSM op een loc met het tijdelijke nummer 50 1955. Dolf zou toen zijn vijftigste verjaardag vieren, maar vanwege familieomstandigheden kon het feest niet doorgaan. Op 30 november 2005 nam hij op station Baarn afscheid van zijn collega, hc Rob van de Wal.


 

Het moet geen gewoonte worden, maar voor Dolf Dijkstra maakten we een uitzondering. Hij wilde vanaf zijn ziekbed, herstellende van een vervelende operatie, graag op deze manier aan iedereen de groeten doen (28 februari 2006). Beekbergen, 13 oktober 2006. Dolf Dijkstra tijdens de voorbereidingen van het 75-jarige NVBS-jubileum.


Dolf Dijkstra in actie bij de MBS, op 15 april 2006. Foto Emiel Moor.


VSM-lijn, 11 mei 2006. Dolf Dijkstra op loc 2299, met daarachter twee Duitse goederenwagens en de wagen van een vroegere NS-sproeitrein. Foto's Rick Dijkstra.


Dolf doet de Dolf. In mei 2006 gefotografeerd door Patrick Esseling.


Doe de Dolf bij km 42,5! Bunnik, 7 en 9 juni 2006.


Pilot of piloot?

   

Ede-Wageningen, 27 augustus 2005. VSM-locs 52 3879 en 50 3654 pendelden over de Kippenlijn tijdens de laatste dag van de jaarlijkse Heideweek. De foto's zijn onder andere gemaakt door Feike Cammenga en Patrick Esseling. De man met het gele veiligheidsvest is pilot Dolf Dijkstra. Bij het spoor gebruiken ze het Engelse woord pilot. Een goed Nederlands woord is piloot, dat loods of gids betekent. Om dit te bewijzen deze zwart-witfoto, die in de nazomer van 1961 is gemaakt door mijn vader, vanuit een bus die een excursie maakt naar de grote stuwdam bij Eupen in België.


Bunnik (km 42,5), 20 april 2007. Dolf Dijkstra reed weer eens een slagje naar Rhenen.


Fruttigen, 16 juni 2007. Ter gelegenheid van de opening van een nieuwe tunnel van de BLS vond een kleine materieelshow plaats. Deze foto moest natuurlijk even worden gemaakt, vond althans Dolf Dijkstra.

Luzern, 11 juli 2007. Contrabegroeting vanaf een klassieke Zwitserse trein bij het Verkehrshaus der Schweiz.


Gouda, 18 juli 2007. Doe de Dolf in de stoptrein naar Rotterdam. Foto NN.


Hilversum, 31 oktober 2007. Doe de Dolf! Foto Rienk Nauta.


Tussen Wierden en Rijssen, 22 juni 2008. "Sta je op een vertraagde fluitketel te wachten,
komt Dolf Dijkstra langs met trein 7064". Foto Maurits Wever.


Wernigerode, 4 februari 2009. Doe de Dolf naast een Harzkameel. Foto Henk Verschoor.


Nunspeet, 24 april 2009. Leeg materieel (957 en 961) op weg van Zwolle naar Amersfoort. Een bekende machinist
zag een camera en maakte het bekende gebaar: de Dolf! Foto Rein van Putten.


Zwolle, 5 januari 2010. De diepvriestrein uit Kampen loopt binnen. Dieseldolf doet de Dolf. Foto Tim Bosma (TreinTim).


Holten, 19 december 2010. Sneeuwpret in Salland. Dolf doet de Dolf in een DD-AR. Foto Henk Zwoferink.


Dolf Dijkstra geniet ook op kleine schaal bekendheid door de manier waarop hij fotografen begroet.
Roco-model van loc 1601, aangepast door Bob Rodenburg.


Amsterdam Bijlmer, 22 maart 2011. ERTMS-meetrrein van Eurailscout met een machinist die mij vroeg
of hij de groeten mocht doen aan zijn collega Dolf. Natuurlijk mocht dat!


Bunnik, 20 april 2011. In de avondschemering legde onze camera deze machinist vast: Simon die de Dolf doet.


Vechten, 21 april 2011. Ondanks zijn landelijke wegbekendheid had deze machinist nog nooit van Vechten gehoord, terwijl er bij dit gehucht vroeger zelfs treinen stopten. Uw verslaggever was op de fiets op weg van Bunnik naar het Spoorweg­museum, maar kon dankzij een razendsnelle sprint nog net op tijd bij de overweg komen. Filmbeeld.


Amsterdam Bijlmer, 26 april 2011. Dolf Dijkstra fotografeerde een naast hem staande collega die de Dolf deed.


Rijssen, 27 april 2011. Wat doe je als machinist als je 's ochtends vroeg een fotograaf in een weiland ziet staan?
Je maakt "het gebaar". En wat doe je als fotograaf? Je maakt een foto! Foto Henk Zwoferink.


Nummer 2345 gezocht

Rotterdam, 27 maart 1970. Loc 2345. Foto Rinus van der Kuil, collectie Dolf Dijkstra. Dolf is op zoek naar nummerplaten van deze loc. Wie heeft een tip?


Amsterdam Muiderpoort, 24 augustus 2013. Dolf doet de Dolf in een trein naar Arnhem. Ruim een half uur later zagen we hem hetzelfde gebaar maken bij Blokpost Bunnik. Foto Gérard van Teeffelen.

Amsterdam Muiderpoort, 9 juli 1973. Foto uit de tijd dat machinisten nog geen rare fratsen uithaalden als ze een fotograaf zagen. Trein op weg naar Hilversum.


De Dolf in Zwitserland

Luzern, Verkehrshaus der Schweiz, 11 juli 2007.

Luzern, Verkehrshaus der Schweiz, 15 september 2016. Dolf zelf in actie.


Ontmoeting met 240 kilometer per uur

Nabij Vechten, 14 december 2018. Dolf Dijkstra (VIRM) groet webmaster (Sprinter) met 2 x 120 = 240 km/uur.


Botsingen bij de VSM

Er bestaat een filmpje (helaas van YouTube verdwenen) dat begin deze eeuw is gemaakt bij de VSM. De locs zijn de (roze) 2530 en een 2200, beide bestuurd door Dolf Dijkstra. De opnamen hebben twee dagen geduurd. Daarna is er in de montagestudio nog behoorlijk aan gesleuteld. De botsing was in werkelijkheid een door de 2200 geduwde wagen die tegen de volledig gestripte auto reed.

Dolf Dijkstra is ook nog eens door een Ferrari gereden, voor de naar verluidt nogal slechte speelfilm Deuce Biggalow European Gigelo. (In werkelijkheid sneuvelt hier een grote spiegel...)

Dolf zien en horen we ook geregeld in mijn filmpjes op YouTube (zoekterm "tyfoon").


Doe effe normaal! Uit een lespakket van de Rotterdamse politie, bestemd voor scholieren (2009)

Metro, 4 november 2015


Het gebaar voor "veewagen" (stock car), zoals ze dat bij de Amerikaanse spoorwegen maakten: twee handen naast je hoofd, om de oren van een dier na te doen. We begrijpen nu ook de begroeting van een zekere Nederlandse machinist!


Langs de Blokpost

Cabinerit van Utrecht naar Ede-Wageningen op 25 januari 2020. Met medewerking van meestermachinist Dolf Dijkstra.Boven op het nieuws: einde van een tijdperk!

Aan een tijdperk is een einde gekomen. Nooit meer zullen we worden opgeschrikt door zijn uit duizenden herkenbare tyfoongeschal. Nooit meer zullen we zijn speciale groet vanachter het cabineraam kunnen aanschouwen. Ons resteren alleen nog de herinneringen. En natuurlijk heel veel filmpjes en foto's. Op 8 mei 2020 is "Doe de Dolf" Dijkstra met welverdiend pensioen gegaan. Dat had natuurlijk met veel ophef en vertier gepaard moeten gaan, maar vanwege de coronacrisis was dat niet mogelijk. Alleen enkele collega's waren present – met schaar om de stropdas af te knippen. Lees ook het interview dat we in 2017 met hem hadden.Zie ook:
vorige       start       omhoog