Vrumona

Op 22 november 2007 kregen we als buurtbewoner de gelegenheid om de Vrumona-fabriek in Bunnik van binnen te bekijken. Dit als genoegdoening voor de hinder die we het afgelopen jaar af en toe hebben gehad van de grote verbouwing van de fabriek.Bunnik, voorjaar 2005. Luchtfoto van onze overburen: de Vrumona-fabriek. Wij wonen in een van de huisjes rechts. Midden bij de onderste rand van de foto het schakelstation van de NS, dat kort daarna zou worden vervangen door een onderstation vlak langs het spoor. De Vrumona-fabriek ligt tussen de spoorlijn Utrecht-Arnhem en de A12. In de achtergrond, links van de snelweg, bij dat lichtgele veld, staat het pompstation van Vitens. Daar komt het drinkwater van Bunnik vandaan. Het heeft er alles van weg dat Vrumona en Vitens uit hetzelfde vaatje tappen. Alleen is Sourcy 1000 keer zo duur als drinkwater.


Bunnik, 30 augustus 2016. Ik wilde graag luchtfoto's maken van mijn huis en omgeving. Ik was van plan om een drone te kopen, maar het blijkt dus goedkoper te zijn om een vliegtuigje te huren. Bij het station lag een overweg, maar die is opgeheven. Iets verderop langs de spoorlijn staat Blokpost Bunnik. Aan de andere kant van het spoor de limonade­fabriek van Vrumona. Die fabriek hoor je trouwens alleen als er een stapel kratten omvalt. En nee: van de treinen hebben wij ook geen last!


Op bezoek bij Vrumona

Op 22 november 2007 kregen we als buurtbewoner de gelegenheid om de Vrumona-fabriek van binnen te bekijken. Dit als genoegdoening voor de hinder die we het afgelopen jaar af en toe hebben gehad van de grote verbouwing van de fabriek. Deze verbouwing had te maken met de omschakeling op de eenmalige fles.

Nederland is van oudsher het land van de retourfles. Je koopt een fles drank, betaalt wat statiegeld, drinkt de fles leeg, brengt de fles naar de winkel en krijgt je statiegeld terug. Tegenwoordig zijn er echter Europese regels om de marktwerking te bevorderen. En dan is het Nederlandse systeem oneerlijk voor buitenlandse drankproducenten, want die zouden hun lege flessen dan weer helemaal uit Nederland moeten terughalen. Vandaar dat die van "Europa" toestemming hebben gekregen om eenmalige flessen op de Nederlandse markt uit te zetten.

Maar als buitenlandse fabrikanten dat mogen, mogen Nederlandse fabrikanten dat ook. En dus is Vrumona, net als bijvoorbeeld grote concurrent Coca Cola, overgeschakeld op eenmalige flessen. Het statiegeldsysteem is wel gehandhaafd, om te voorkomen dat het plastic op grote schaal gaat rondzwerven. De ingezamelde flessen worden netjes gerecycled. Hoe dit qua milieu opweegt tegen de retourfles die vaker wordt gebruikt weet ik niet. Het transport en het schoonmaken van al die lege flessen kost natuurlijk ook de nodige energie.

De nieuwe flessen beginnen hun leven als plastic buisje (rechts op de foto). Dat buisje wordt in de fabriek opgewarmd en daarna in de gewenste vorm geblazen. Vervolgens gaat de limonade erin en de dop erop. Dat gaat allemaal automatisch, met slim geconstrueerde machines, en dat is erg leuk om te zien. Af en toe loopt er iets vast op een transportband en dan moet een van de operators ingrijpen. Behalve flessen worden er ook pakken met limonade gevuld. Het karton wordt op grote rollen aangeleverd, waarvan automatisch pakken worden gesneden en gevouwen.

Bij Vrumona (eigendom van Heineken) worden onder andere Royal Club, Pepsi Cola, Sisi en 7UP geproduceerd. Uw webmeester drinkt dat niet, die is meer van het goudgele pilsner. Daarvan weet je wat erin zit, wat je van limonade maar moet afwachten. Van 50 liter geheimzinnige chemicaliŽn wordt 50.000 liter 7UP gemaakt, ik bedoel maar. Overigens wordt daar wel zuiver bronwater voor gebruikt, dat Vrumona op haar eigen terrein uit de grond pompt. Dat water wordt ontijzerd; verder vindt er geen bewerking plaats. Dat bronwater kun je ook in flessen kopen onder de naam Sourcy. Toen ik tegen onze sympathieke rondleider zei dat wij datzelfde water uit onze kraan krijgen, maar dan 1000 keer zo goedkoop, zei hij: "Ja, maar bij ons weet je zeker wat je krijgt, terwijl het waterleidingbedrijf het water ook kan mengen met water uit andere bronnen."
Sourcy komt uit Bunnik. Een paar kilometer verderop, op het industrieterrein Lage Weide, stoppen ze hetzelfde grondwater in flessen. De naam Bar-le-Duc moet de zaak wat cachet geven. Ook het waterleidingbedrijf put uit de op 127 meter diepte gelegen bron. Alleen kost water dat je in de supermarkt koopt 1000 keer zo veel als water uit de kraan. De koolzuurbubbeltjes die ze er in de fabriek aan toevoegen zijn dus wel erg duur! Bar-le-Duc is een merknaam van United Soft Drinks uit Utrecht.


Bunnik, 10 juli 2023. Loc 186 457 met de omgeleide European Sleeper 452 op weg van Berlijn naar Rotterdam en Brussel. In de achtergrond Bunniks trots Vrumona die door Heineken in 2023 is verkocht aan de Denen: Royal Unibrew.


Zie ook:
vorige       start       omhoog