Bunnik km 42,5

Sinds begin 2006 zijn wij eigenaar van een huis in Bunnik, vlak bij de spoorlijn ten oosten van het station (Bnko). Begin juni 2006 zijn we er gaan wonen. Onze tuin ligt ter hoogte van kilometer 42,5. Vanuit de tuin en vanaf het balkon heb ik vrij uitzicht op de spoorbaan. Ik heb ook een echte Blokpost Bunnik gebouwd.



Blokpost Bunnik, 13 maart 2010.


Doorkomststaat Bunnik

Doorkomststaat volgens www.somda.nl. Goederentreinen en bijzondere extra treinen worden niet gemeld. Bij omleidingen en vertragingen is het overzicht niet actueel.


Spotmeldingen Bnk km 42,5

Toen we er net woonden heb ik een tijdje bijgehouden wat er zoal langs ons huisje kwam. Daar ben ik weer mee gestopt, maar ik kijk natuurlijk nog steeds vaak naar wat er voorbij komt.


De nachttrein van Hannover naar Berlijn rijdt via Amsterdam. Met treinen die de nachtgrens (4:00 uur) passeren kon de vroegere versie van de doorkomstsstaat op Somda niet goed overweg. Ik heb nog weleens geprobeerd tips te geven aan de beheerder van Somda, maar die had het te druk om daar op te reageren.


Bunnik, 15 april 1977. Een trein uit Driebergen nadert het station. De witte auto is de oude Scaldia van mijn vader, die ik mocht afrijden. Ik had er toen geen idee van dat ik dertig jaar later in deze straat zou komen te wonen. Mijn huisje staat helemaal aan het eind, achter de bomen in het midden van de foto.


Bunnik, 12 april 1991. Motorpost mP3015 is met drie postwagens als trein 51604 op weg naar Utrecht. Het huis in de achtergrond zou jaren later bekend komen te staan als Blokpost Bunnik. Foto Ron de Jong.


Bunnik (km 42,5), 17 januari 2006. IRM-dubbeldekker. Na tien jaar is men erachter gekomen wat er met de cabines van dit materieel kan gebeuren bij een frontale botsing: die wordt in elkaar gefrommeld. Dit terwijl de machinisten altijd is voorgehouden dat de "kreukelzone" zich achter hun cabine bevindt. Dit deel van de trein blijkt echter prima in vorm te blijven, wat dan natuurlijk wel weer een meevaller is voor de passagiers die zich daar bevinden. Machinisten hebben nu instructie gekregen om de cabine van hun stoer uitziende Bison als een haas te verlaten, als ze zien dat het fout gaat. Ik hou er niet van om met dubbeldekkers te reizen, zeker niet in IRM, met die smalle schuingeplaatste designdeurtjes. Zie ook het thema Veiligheid.


Bunnik (km 42,5), 20 januari 2006. Motorrijtuig mBD 9107 van de museumblokkendoos is weer hersteld, en reed een paar proefritten tussen het Spoorwegmuseum en Ede-Wageningen. Eerst los, zoals hier bij km 42,5, later gecombineerd met zijn twee volgrijtuigen. In 2005 heeft C 9002 "Jaap" diverse keren als invaller gereden voor dit motorrijtuig.


Bunnik (km 42,5), 2 mei 2006. Breedbekkikker 2005 van Rail4Chem met een containertrein richting Emmerich.


Bunnik (km 42,5), 11 mei 2006. De SSN Jubileum-expres op weg naar Duitsland. De liefhebbers die hadden gehoopt op dubbeltractie kwamen bedrogen uit: de 065 018 reed in haar eentje vooruit naar Arnhem. Een uur later kwam de eigenlijke Jubileum-expres voorbij, getrokken door de 023 023. De 065 018 zag ik later op de dag Bunnik opnieuw passeren, richting Utrecht, getrokken door een dieselloc.


Bunnik (km 42,5), 12 mei 2006. Helemaal gek word ik van die stoomtreinen door mijn achtertuin! Dit is al de vierde keer binnen twee dagen. Zo krijgen we de was nooit schoon. Ik hoorde een stoomfluit, rende naar binnen om mijn damescameraatje te pakken, rende weer naar buiten en kon nog net de 065 018 vastleggen die opnieuw richting Duitsland reed.


Bunnik (km 42,5), 27 mei 2006. Loc 41 360 is met een gezelschapstrein uit Duitsland op weg naar Amsterdam. De rit werd georganiseerd door Westfalendampf. De trein was lang, maar er zaten zo te zien niet veel mensen in. Direct achter de loc hangt een postrijtuig dat fungeert als extra watertender.


Doe de Dolf bij km 42,5! Twee keer Dolf Dijkstra in actie bij Bunnik, op 7 en 9 juni 2006.


Bunnik, 10 juli 2006. Feike Cammenga belde me vanuit de trein op om te waarschuwen: ze stoken Engelse kolen, dus haal je wasgoed gauw binnen. Ik rekende dus op een esthetische hoeveelheid luchtverontreiniging. Maar dat viel tegen: bijna stapvoets kwamen de VSM-locs door mijn achtertuin. En dan ook nog met tender voor. Maar voor de volledigheid hoort deze foto toch thuis in het thema Bunnik km 42,5.



Bunnik, 10 juli 2006. Kruising van twee treinen bij km 42,5


Bunnik, 10 juli 2006. Qua kwaliteit stelt dit natuurlijk weinig voor, maar voor mijn digitale plakboek vind ik het leuk genoeg. Treinstel 766 rijdt om 23:15 naar Nijmegen, om daar een gezelschap af te zetten. Daarna zal het treinstel terugkeren naar zijn rustplaats Amersfoort. Bij de Vrumona wordt overgewerkt; vanwege het warme weer is er kennelijk veel vraag naar frisdrank. Maar ik zat lekker met een pilsje op mijn balkon! Flitsfoto's, camera op 1600 Asa.


Bunnik (km 42,5), 30 juli 2006. Moeders mooiste is het niet, deze "smalbekkikker" van Rail4Chem. Deze bijnaam heeft de loc te danken aan haar groen/grijze soortgenoten die aan weerszijden van de cabines een uitsteeksel hebben: dat zijn de "breedbekkikkers". De loc is van het type MaK/Vossloh G2000. De containertrein (nummer 41735, ook wel NYK-shuttle genoemd) is op weg van Heerenpolder (voorheen Amsterdam Houtrakpolder) naar Rheinhausen bij Duisburg.


Op 30 juli 2006 reed het Blokkendoostreinstel van het Spoorwegmuseum een rondje door het land.


Bunnik (km 42,5), 8 augustus 2006. Loc R4C 2003 met European Bulls-logo, een G2000 met brede cabines, is met containertrein 40027 op weg naar Emmerich. Op de voorgrond mijn tijdelijke uitkijkpost. De tuin moeten we nog helemaal naar onze smaak inrichten.


Bunnik (km 42,5), 30 september 2006. SSN-locs 01 1075 en 023 023 zijn om 6:38 's ochtends op weg van Rotterdam via Arnhem naar Almelo. De trein reed van Utrecht tot Driebergen via het linkerspoor. Bekijk het op dit filmpje.


Bunnik (km 42,5), 30 september 2006. NMBS-locs 7775 en 7784 met een containertrein rijdend in de richting Utrecht. Dit is de gecombineerde Duisburg - Antwerpen/Zeebrugge-shuttle 43568. Deze locs rijden door Nederland altijd op een zodanige manier gekoppeld, dat zich altijd een machinistencabine aan de voorkant van de trein bevindt. Dit om ervoor te zorgen dat de machinist, die op deze locs links zit, dwergseinen niet over het hoofd ziet.


Bunnik (km 42,5), 7 oktober 2006. De kolentreinen van Rotterdam naar Duitsland worden meestal gereden door diesellocomotieven. Vaak drie 6400'en in multiple, ook wel door een 232 of een Class 66 (266). Handig, want dan hoeven er bij de grens geen andere locs voor de trein te komen. Maar het blijft natuurlijk een beetje raar: diesellocs gebruiken als er bovenleiding hangt. Bij wijze van uitzondering, en dan nog in het donker, mag loc 1613 het eens met een lege kolentrein proberen. De foto is met flitslicht gemaakt om 21.45 uur.


Bunnik (km 42,5), 23 januari 2007 om 3:45 uur. Van de goederentreinen die 's nachts langs ons huisje rijden heb ik geen last. Maar een stopmachine in actie is een ander verhaal. Langzaam kwam uit de richting Utrecht een astmatisch zuchtend monster op ons af. Toen het langs mijn balkon kwam gesukkeld - steeds even stilstaan, dan moeizaam weer verder - had ik mijn camera's paraat.

Op mijn filmpje is goed te zien dat de stopmachine steeds even stopt en dan weer verder gaat, inclusief de bemanning aan boord. Die ging na zo'n dienst "shaken and stirred" naar huis. Er bestaan ook machines die langzaam doorrijden, waarbij de "stopgang" wordt gemaakt op een schuifbare slede onder de werktrein door. Zo'n machine is te zien in het tweede deel van het filmpje, dat Michiel Jansen van Galen in de zomer van 2006 bij Velp maakte.


"Slijponderhoud" bij km 42,5

Wegens "slijponderhoud" zouden we in maart wat nachtelijke overlast kunnen verwachten. Tevens leek ProRail van plan te zijn om Den Dolder te verplaatsen naar het traject Utrecht-Arnhem. Advertentie uit De Nieuwsbode, 21 februari 2007.

Op zaterdagochtend 10 maart 2007, om kwart voor vijf, werd ik wakker toen het spoor bij Bunnik richting Utrecht werd geslepen. Van de slijptrein zelf kon ik nog net een stukje filmen. Een paar minuten later kwamen er nog twee andere voertuigen voorbij, misschien om het afval van de slijptrein op te ruimen (zie het gele mannetje dat bovenop bezig is). Dat afval bestaat uit aan elkaar gesmolten slijpsel. Ik dacht dat de slijptrein een gigantische herrie zou maken, maar het klonk als een grote stofzuiger. De slijptrein had ik rustig rennend kunnen bijhouden, maar dat vond ik niet zo'n goed idee in mijn ochtendjas. Op 29 maart kwam er kort na middernacht opnieuw een slijptrein voorbij, dit keer bestaande uit een aantal aan elkaar gekoppelde machines. Wat opvalt is dat pas geslepen rails veel meer herrie geven als er een trein overheen rijdt: een hoog snerpend geluid, alsof de wielen van de trein het niet eens zijn met de vorm van de rails. Bekijk het filmpje.


Bunnik (km 42,5), 17 maart 2007. Vandaag reed DE1 41 een proefrit tussen Utrecht en Arnhem. Op de heenweg met anderhalf uur vertraging, dus toen stond ik natuurlijk niet meer paraat op mijn semi-legale spotplek. Omdat de machinist luid toeterde, kon ik nog net een paar foto's maken. Ik was druk bezig met het monteren van een nieuwe trapleuning. De oude leuning zie je in het midden van de foto.


Bunnik (km 42,5), 6 april 2007. Meetvoertuig UFM 120 rijdt onder treinnummer 95326 naar Veenendaal Centrum.


Bunnik (km 42,5), 8 april 2007. De paaszondagsrust werd om kwart over elf kortstondig verstoord door ERS-loc 6612 met containertrein 60075 (Kijfhoek-Emmerich).


Bunnik, 11 april 2007. Twee keer per dag komt de CityNightLine voorbij. 's Avonds de trein naar Zuid-Duitsland en Zwitserland, 's ochtends de tegentrein naar Amsterdam. Deze trein roept herinneringen op aan mijn eigen internationale reizen in de jaren zeventig. Gewone getrokken treinen die over gewone spoorlijnen naar verre landen reden, met ramen die open konden. Rechts Blokpost Bunnik in aanbouw.


Bunnk (km 42,5), 20 april 2007. Dolf Dijkstra reed weer eens een slagje naar Rhenen.


Bunnik, 28 april 2007. Treinstel 186 van de HSA is op weg van Winterswijk naar het Spoorwegmuseum, in verband met een sleepklus. De trein reed een uur eerder dan aangekondigd, maar dankzij een sms'je van de sympathieke bemanning kon ik nog net op tijd een aardig fotoplekje uitzoeken tegenover Blokpost Bunnik. Met enkele tevreden tyfoontoetertjes tufte het treintje voorbij. De bovenleiding vond ik in dit beeld niet echt nodig.


 

Bunnik (km 42,5), 28 april 2007. Op tijd. Op volle snelheid. Luid fluitend. En even de hand opsteken naar de fotograaf. Allemaal precies zoals het hoort. Loc 01 1075 en de Belgische rijtuigen van de SSN vangen op de terugweg naar Rotterdam nog net de laatste zonnestralen op. Jeroen Koeleman (gele pijl) probeerde een foto van uw webmaster (rode pijl) te maken. Klik hier voor meer foto's.


Bunnik, 6 mei 2007. Twee Railion-locs Baureihe 232 met een containertrein op weg naar Duitsland.


Bunnik, 19 mei 2007. Ik heb mijn videocamera weer eens uit de mottenballen gehaald. Wat komt er op een zaterdag allemaal aan Blokpost Bunnik voorbij? Bekijk de filmische impressie.


Bunnik, 7 juli 2007. Een rood kwartet voor trein 42614. Locs 6499, 6497, 6496 en 232 909, waarvan in elk geval de laatste in opzending meereed. Het Britse Mercia Charters organiseerde een rondrit door Nederland, waarbij drie locomotieven van ACTS werden ingezet: 1251, 5814 en 6703, met rijtuigen van de SSN. Hier is trein 38002, met een uur vertraging, op weg naar Dieren. Bekijk het filmpje.


Blokpost Bunnik, oktober 2007. Spot the Webmaster vanuit een rijdend Sprinter-tweetje.


 

Treinstel 766 reed op 29 december 2007 de traditionele Oudejaarsrit van de Stichting Mat'54 Hondekop-Vier. Tijdens de rit werden enkele bogen aangedaan die zelden door reizigerstreinen worden bereden: de Nootdorpboog en Binckhorstboog bij Den Haag, en de Blijdorpboog bij Rotterdam. De revisietermijn van het treinstel verliep op 31 december 2007, dus voorlopig is dit de laatste rit geweest. Bij Bunnik werd het treinstel gefilmd door het team van Langs de rails. Op de linkerfoto cameravrouw Charlotte (foto Rienk Mebius). Een half uur later passeerde de trein Wolfheze (foto Frank Vermeulen). Bekijk het filmpje.


De SSN stoomt door Bunnik, 20 december 2008.


Blokpost Bunnik, 22 en 23 juni 2010. HGK-loc DE 64 met een lege kolentrein. Loc 6498 met Herik-rijtuigen,
na een bezoek aan het Spoorwegmuseum. Dit zijn stills uit HQ-filmpjes, gemaakt vanuit mijn tuin.


Bunnik, 8 april 2012. Lima-model van de VT 12.6 (Märklin-versie). In de achtergrond treinstel 114 als Heimwee Express.
(live gefotografeerd, geen fotobewerking)


Geluidoverlast bij Blokpost Bunnik, juni 2010.


Bunnik, 19 december 2010. Een lege kolentrein met drie elocs: 189 066, 189 072 en 189 076. Dubbeltractie is bij deze treinen normaal, hoewel lege kolentreinen ook wel door een enkele loc worden getrokken. De voorste loc zag ik 's ochtends voorbij komen. Deze was op pad gestuurd om assistentie te verlenen. Op het filmpje is te zien dat de locs alledrie hun stroomafnemer op hebben staan. Dat lijkt op tripletractie, maar dat is het niet. De achterste loc is defect; wie goed luistert hoort dat alleen van de twee voorste locs de motorventilatoren draaien. Zie ook trio's en kwartetten.


Bunnik, 7 juni 2012. Blokpost Bunnik wordt gepasseerd door de veteranentrein. Dit is treinstel 9561 met een speciale bestickering, die verband houdt met de achtste Veteranendag. Deze Veteranendag wordt op 30 juni georganiseerd in Den Haag, als eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen – jong en oud, man en vrouw – die zich hebben ingezet in dienst van de vrede. Ik loop er niet graag mee te koop, maar ik ben ook veteraan: in 1970 heb ik één dag in militaire dienst gezeten. Jullie begrijpen de lichte ontroering toen ik deze trein voorbij zag schieten. www.veteranendag.nl


Bunnik, 19 januari 2013. Lege kolentrein getrokken door loc 189 287, op weg van Duitsland naar Amsterdam.
Bunnik, 20 januari 2013. ICE 4653 getrokken door loc 6451. Het treinstel is bij Zevenaar defect geraakt en wordt overgebracht naar de Watergraafsmeer.


Bunnik, 9 mei 2013. Van Beatrix naar Alexander. Koningstrein 9520 is op weg van Nijmegen naar Schiphol.


Bunnik, 1 augustus 2015. Duitse liefhebbers bezochten de Canal Parade in Amsterdam resp. het strand van Zandvoort. De trein was korter dan in vorige jaren, en er hingen ook geen vrolijke reizigers uit de raampjes. Het enthousiasme lijkt er een beetje vanaf te raken. Stills uit een filmpje.

Voor de statistiek: de route was Köln, Duisburg, Oberhausen, Emmerich, Arnhem (9.55), Utrecht (10.34), Amsterdam (11.15/11.30), Zandvoort (11.57). In Amsterdam werd een loc achter de trein geplaatst; deze trok de trein vanuit Zandvoort weer terug naar Amsterdam Centraal. Hier maakte de trein kop om daarna te worden opgesteld op de Zaanstraat.'s Avonds ging de trein de omgekeerde weg weer terug naar Zandvoort (vertrek 20.02) en vervolgens via Amsterdam (20.27/20.34) en Utrecht (21.03), Arnhem (21.50) naar Emmerich en verder. De trein bestond uit vijf Centralbahn-rijtuigen en de “Kölsch-Party-Liner”, en werd getrokken door Locon 189 099.


Ode aan de Blokpost

Machinisten brengen een groet aan Blokpost Bunnik, juli 2017. We zien onder andere Hondekop 766 voorbij glijden, beplakt met stickers van het Rode Kruis. Tussen de bedrijven door een G2000 tijdens een proefrit. Deze locs mogen niet los rijden, omdat ze dan niet altijd door de beveiliging worden gedetecteerd. Vandaar het wagentje achter de loc.


SSN naar VSM en terug

Twee stoomlocs van de SSN brachten een bezoek aan de VSM. De heenreis vond plaats op vrijdag 31 augustus, de terugreis op zondagavond 2 september 2018. Bij Blokpost Bunnik werden zoals het hoort de nodige fluitsignalen gegeven.


Werkzaamheden in 2018

Blokpost Bunnik was van 11 t/m 26 augustus 2018 niet per trein bereikbaar. Dit in verband met omvangrijke werk­zaamheden bij station Driebergen. Op maandag­ochtend 27 augustus kwam het treinverkeer ongestoord weer op gang.

Bunnik, zondagochtend 26 augustus 2018. Tijdens het schouwen nam onze ploeg nog geen treinbewegingen waar bij km 42,5. Pas rond 21.00 uur kwam de eerste trein (een ATB-meettrein) voorbij.


Mijlpaal 42

Bunnik, 14 februari 2019. Mijlpaal bij het station. Wat is hier nu weer de bedoeling van?

Op station Bunnik is op 13 februari 2019 een paaltje met daarop het getal 42 onthuld. Het staat symbool voor het project 'Mijlpaal 42', dat als doel heeft het treinstation meer onder de aandacht te brengen. Forenzen die naar De Uithof (of het 'Science Park') reizen, moeten Bunnik gaan zien als alternatief station voor Utrecht Centraal. Dat idee is niet nieuw. Twee jaar geleden maakte de provincie bekend te onderzoeken of het stationsgebied van Bunnik uitgebreid kon worden. Mogelijk zou het station zelfs een intercitystation kunnen worden. 'Mijlpaal 42' is een initiatief van bedrijven, gemeente Bunnik, de universiteit, hogeschool en mensen die in de buurt van het station wonen. Ze willen het stationsgebied een 'boost' geven en positief onder de aandacht brengen. Het paaltje is gemaakt door de lokale mijlpaaltjesmaker Gerrit van Heusden van Mijlpaaltje.nl. (bron: RTV Utrecht)

Bunnik, 14 februari 2019 (links) en 26 augustus 2018 (rechts).

Het paaltje bij het station moet trouwens helemaal geen mijlpaal heten, maar kilometerpaal. 42 is de afstand van station Bunnik tot Amsterdam, om precies te zijn tot de plaats waar vroeger het Weesperpoortstation lag. Volgens 't Groentje (het Bunnikse sufferdje) is dat de afstand in mijlen, maar het zijn gewoon kilometers. Ik heb het huppel­kutje van dienst, Kuun Jenniskens, hier nog over gemaild, maar die reageerde niet. Het is natuurlijk ook lastig, het verschil tussen mijlen en kilometers. Ik woon zelf een halve kilometer (0,31 mijl) verderop. Studenten kunnen volgend jaar trouwens op station Vaartsche Rijn op de sneltram naar de Uithof stappen. Laat Bunnik lekker met rust zou ik zeggen.

Lees meer over kilometers en hectometers en over Blokpost Bunnik (km 42,5).


Utrecht, 26 maart 2019. Op RailTech Europe schafte ons team een nieuw inspectievoertuig aan voor Blokpost Bunnik.


Terwijl de kersenboom bloeit

Bunnik, 15 april 2020. Veel goederentreinen komen er niet meer langs Blokpost Bunnik, maar op een zonnige middag, terwijl we onder onze bloeiende kersenboom zaten, werden we getrakteerd op twee treinen kort na elkaar. Eerst LTE-loc 193 620 en de defecte 186 941 met een lege kolentrein – dit keer geen zelflossers maar open bakken (Eamnos) – op weg van Gratkorn (Duitsland) naar de Amsterdamse Westhaven. Vervolgens loc 189 085 met een flinke sleep staal- en kalkwagens – om precies te zijn 39 Shimmns, 11 Talns en 4 Falns (geteld door Rolandrail) – op weg naar Beverwijk. Filmbeelden.


Blokpost Bunnik nine-eleven-2020

Boven op het nieuws! Op 11 september 2020 passeerden DE3 151 en drie soorten Sprinters de Blokpost Bunnik.


Bunnik, 30 juli 2021. Loc 9903 van Railadventure (ex NS 1611).



Zie ook:

Filmpjes

  • Veel filmpjes zijn bij de Blokpost gemaakt!


Stoom door Bunnik

Op 7 oktober 2022 kwamen drie stoomlocs door Bunnik, op weg van de VSM naar de SSN. Op 9 oktober kwamen ze weer terug. We zien ook nog Hondekop 766 voorbij komen. Met bijdragen van Koen Franssen, die bij de overweg stond.


Zie ook:




vorige       start       omhoog