Tussen de rails

In 1973 maakte ik aan de spoorlijn Hilversum-Utrecht voor het eerst foto's met een tussen de rails geplaatste camera. Tegenwoordig maak ik af en toe filmpjes op deze manier.Utrecht-Hilversum, september 1973


Op 8 september 1973 maakte ik bij woning 34A aan de spoorlijn Hilversum-Utrecht foto's met een tussen de rails geplaatste camera.


 

Om deze foto's te maken gebruikte ik een lange luchtdrukontspanner. Deze zijn nog steeds te koop (circa 25 euro, prijsniveau 2003). Een praktische tip: voer de ontspanner onder de rails door.


 

8 september 1973. Treinstellen plan V op weg naar Utrecht.


8 september 1973. Loc 1312 met een trein naar Utrecht.


 

8 september 1973. Fotograaf onder de gotische bogen.


Beerze, augustus 2003


 

Beerze, tussen Ommen en MariŽnberg, 19 augustus 2003. ACTS-loc 1251 met een trein naar Coevorden.


Beerze, 20 augustus 2003. Dezelfde loc met dezelfde trein op dezelfde plek. Beerze is een gehucht tussen Ommen en MariŽnberg. De lijn is hier enkelsporig. De foto's zijn gemaakt bij een met knipperlichten bewaakte overweg.


 

Beerze, 20 augustus 2003. Tussen Zwolle en Emmen rijdt in beide richtingen een keer per uur een sneltrein, en een keer per uur een stoptrein. De dienst wordt uitgevoerd door Railhoppers, aangevuld met treinstellen plan V.


 

Deze foto's zijn gemaakt met een kleine digitale camera, die radiografisch wordt bediend.


 

Het testen van de opstelling...


Beerze, 20 augustus 2003.


Veiligheid

Al mijn opnamen zijn gemaakt vanaf voor het publiek toegankelijke plekken, zoals overwegen. Vanzelfsprekend heb ik gezorgd voor mijn eigen veiligheid. En natuurlijk heb ik ervoor gezorgd dat ik geen machinisten schrik heb aangejaagd. Tijdens het maken van de foto's was ik voor hen onzichtbaar of was ik iemand die gewoon bij de overweg stond te wachten. Doe geen gevaarlijke dingen bij het spoor. Maak machinisten niet aan het schrikken. Laat zo nodig duidelijk zien dat je een fotograaf bent door van elke trein een foto te maken (of net te doen alsof je een foto maakt).The making of

Bunnik, 15 augustus 2008. Mensen vragen mij weleens: zo'n filmpje van een trein die over de camera heenrijdt, hoe maak je dat eigenlijk? Dan zeg ik: heel plat blijven liggen, want er steekt van alles uit onder de trein! Maar dat is natuurlijk een grapje. De camera (een kleine HP Photosmart M627) heb ik op een plankje gemonteerd. Een paar minuten voordat de trein komt start ik de filmopname en zet ik de camera op een dwarsligger. Op de bovenste foto is de eerste as van de trein net de camera gepasseerd. De machinist kent mij, en toeterde daarom lekker hard.


Soms zit het tegen

In 2017 is mijn Sony Cybershot DSC-HX5 bij een operatie tussen de rails aan flarden gereden. Helaas heb ik het geheugenkaartje niet teruggevonden, zodat ik niet weet of de botsing erop staat. Via Marktplaats heb ik daarna een identiek toestel gekocht. Meer over mijn camera's.


FilmpjesTussen de rails

Opgenomen in Bunnik op 22 september 2008 (Stationsweg) en 5 april 2008 (perron).
Blauwe Engel door Bunnik

Bunnik, 15 augustus 2008. DE1 41 is op weg van Utrecht naar Arnhem.


SSN Ahrtal Express

`

De Ahrtal Express van de SSN reed op 15 oktober 2011 van Rotterdam naar Remagen. Let op de gloeiende vuurkist en op de lekkende stoomkoppelingen. Mijn camera (Kodak PlaySport) haalde ik kletsnat tussen de rails vandaan, maar gelukkig is die waterdicht. Gefilmd bij de overweg in de Mereveldseweg bij Houten. Inmiddels liggen hier vier sporen en is de overweg vervangen door een tunnel.


Hondekop 766

Don't try this at home, in elk geval niet met een dure camera. Op 23 april 2022 kwam Hondekop 766 door Bunnik. Afscheidsrit van een machinist, als ik goed ben geÔnformeerd.


Tussen de Rails

Tussen Utrecht Lunetten en Vechten, 5 mei 2008. De foto is gemaakt bij de overweg in de Mereveldseweg bij Utrecht. Het gebied ligt in de driehoek tussen de spoorlijnen uit Den Bosch en Arnhem. Tussen de Rails (een fietspad) is een ongelukkig gekozen naam. Het zou Tussen de Sporen moeten zijn, of juist gespeld Tussen de sporen.

Er heeft ook een tijdschrift Tussen de rails bestaan.


Zie ook:
vorige       start       omhoog