Webmaster in actie

Inclusief inzendingen voor de "Spot the Webmaster Award".



Zwaaien naar de fotograaf: Herzogenrath (3 juli 1969) en Trier (21 juli 1969).


Hilversum, 8 september 1969, 15:06 uur. Loc 2216 op weg naar Amersfoort. De machinist groet de jonge fotograaf.


Tandradwandeling

 

Erzbergbahn, 26 augustus 1973. Kijk achter je Nico, er komt een trein aan!


Werkplaats Haarlem, 27 oktober 1973. Locomotor 231, de werkplaatssik, met rangeerder.


Bochum-Dahlhausen, 24 oktober 1992. Loc 001 008 tijdens een door Rail Magazine georganiseerde excursie. Bij deze gelegenheid liep ik per ongeluk door het beeld van Rein van Putten.


In mei 1993 vierde het Utrechts Nieuwsblad zijn zoveeljarig jubileum. Dat gebeurde onder andere met een aantal stoomritten, waarbij de volgende route werd afgelegd: Utrecht, Baarn, Hilversum (kopmaken), Utrecht. Op 9 mei 1993 maakte ik met twee dochters een van deze ritten mee.


 

Bilthoven, 6 september 2002. Uw webmaster maakt zich op voor een ballontocht.
Op 25 april 2003 vloog ik met de PH-GYS van Lelystad naar Texel en terug.


 

Hilversum Noord, 31 augustus 2003. Ik zit in het voorste rijtuig van een stoomtrein van de SSN. Mijn zus Carina maakt foto's vanaf het perron. Hieronder: Bilthoven, 31 augustus 2003. Hier bedient mijn dochter Charlotte de camera, terwijl Leonne naar me zwaait. Klik hier voor meer foto's van deze rit.


Beerze, 20 augustus 2003. Meer foto's tussen de rails.


Mariënberg, 24 augustus 1995. Verboden toegang!


 

Webmaster betrapt. Op 16 maart 2004 werd ik door Rik Jongerius op de foto gezet toen ik in Utrecht op de groene 419 stond te wachten. De tweede foto is op 16 mei 2004 in Dordrecht gemaakt door Dieter de Jong.


 

Roosendaal, 4 juli 2004. Tijdens het fotograferen gefotografeerd. De linkerfoto is gemaakt door Henk Vos, een bezoeker van mijn site. Ik was op dat moment bezig om een interessante foto van het stationsgebouw van Roosendaal te maken. Henk was zelf bezig met het fotograferen van loc 23 071, die met een pendeltrein langs het perron stond. Op dat moment hadden we niet in de gaten dat we elkaar aan het fotograferen waren.


Onbekende machinist maakt foto?

Woerden, 29 juli 2003. Sprinter 2874 als stoptrein 14063 Utrecht-Rotterdam rijdt het middenspoor op. De machinist maakt een foto van mij. Ik heb achterhaald wie deze machinist is en ik heb hem een mooie vergroting van mijn foto gestuurd. Een antwoord heb ik echter nooit van hem ontvangen. Hij is nogal introvert, volgens zijn collega's.


NRC Handelsblad, 6 maart 2004. Ik verbeeld me niks hoor, maar de kans om als abonnee een gratis advertentie te plaatsen liet ik me niet ontgaan. Behalve een hoop leuke reacties levert deze site me niets op.


De site zonder sponsoren!


 

Op 12 juni 2004 feliciteerde Edward Bary mij in Haarlem met het bereiken van de 50.000e bezoeker. Een maand later, op 13 juli 2004, was Langs de rails twee jaar in de lucht.


Haarlem, 12 juni 2004. Treinstel 180 krijgt weinig belangstelling van de man links in beeld. Foto Leen Dortwegt.


 

Wie denkt dat het runnen van een website ongevaarlijk is, vergist zich! Regelmatig moet ik beschermende kleding dragen, zoals bij de Hoogovens op 31 augustus 2003, of in het Spoorwegmuseum op 14 oktober 2004.


 

Bilthoven, 15 januari 2005. Langs het spoor bij Bilthoven vond ik in 2004 een deel van een ijzeren dwarsligger, waarschijnlijk ooit gebruikt als paaltje. Voor vandalen een leuk object om voor de trein te leggen, maar ik vond het een beter idee om het ding mee naar huis te nemen, voor in mijn vitrine. In de herfst van 2004 kon je bij NS een paraplu lenen, voor 2,50 euro statiegeld. Maar je hoefde de paraplu niet terug te brengen.


 

Antwerpen, 31 augustus 1996. Vrouw en twee dochters na een bezoek aan de Antwerpse Zoo. De ingang van deze dierentuin ligt pal naast de uitgang van het station. Tweede foto: Utrecht Centraal, 27 februari 2005. We zijn naar de film geweest.

Vera Drake, een draak van een film. Excuseer de woordspeling. Engeland, 1950. Een eenvoudige vrouw maakt huizen schoon en pikt op vrijdagmiddag nog even de baarmoeder mee van ongewenst zwangere vrouwen. Gewoon een spuit met zeepsop erin, wat een levensgevaarlijke methode is. Maar het gaat heel lang goed, totdat een van die vrouwen ziek wordt en op het nippertje niet overlijdt. Waarna een huilerige Vera Drake, die deze abortussen geheel belangeloos heeft uitgevoerd, tot een pittige gevangenisstraf wordt veroordeeld.

Zie ook mijn bespreking van de film Zwartboek.


Utrecht Jaarbeurs, 6 april 2005. Op uitnodiging van Vialis NMA bezocht ik de vakbeurs RailTech Europe 2005.


 

Bilthoven, 28 mei 2005. Webmaster gefotografeerd door Charlotte. De SSN-trein op weg naar Rheine.


Bilthoven, 8 juli 2005. Spotten vanaf het keukentrapje, in afwachting van een paar bijzondere treinen.


De Bilt, 9 september 2005. Ik help af en toe een handje mee in de volkstuin!


 

Ede Centrum, 10 september 2005. Het stationsplein is rijk voorzien van horeca, om niet te zeggen uitsluitend horeca. Met de gevolgen hiervan is bij het plaatsen van straatmeubilair rekening gehouden. Zie ook het thema Trein & toilet.


Hilversum, 16 mei 2005. Treinstel 273 met de helft van treinstel 386. Dat treinstel is zojuist in het Spoorwegmuseum gesplitst. De ABDk-bak werd daar tentoongesteld, de Bk-bak werd ergens anders opgeborgen. Naderhand zou de 386 weer rijvaardig worden gemaakt. Spot the Webmaster door Dick van Aggelen.


Utrecht Centraal, 17 oktober 2005. Uw royaltyfotograaf staat in het persvak te wachten op prinses Máxima. Foto Martin Verwoert.

Utrecht Centraal, 17 oktober 2005. Prinses Máxima mocht mee met de eerste rit van Zilverrail, de speciale trein ter gelegenheid van het zilveren jubileum van koningin Beatrix. Toen ze mij tussen de persfotografen zag staan riep ze: doe de groeten aan de bezoekers van je site! Links in beeld NS-directeur Bert Meerstadt.


Den Haag Centraal, 25 mei 2006. Uw webmaster betrapt tijdens het wisselen van een geheugenkaartje. En dan verschijnt deze foto op het weblog van een grappenmaker, die daar de volgende kop boven zet: Eindelijk is het gelukt een foto te maken van de vermoedelijke dader, die al weken lang alle krantenbakken van de Metro leegrooft. Heel leuk, maar gaan we nu weer serieus doen? De fotowedstrijd "Wie fotografeert de webmaster" (hoofdprijs een zelfklevende lensdop) is deze dag gewonnen door Patrick Hinderink.



Fietsen langs oude spoorwegen

Driebergen, 11 augustus 2005. Uw fietsende verslaggever is de onbeveiligde overweg in de Drift overgestoken. Aan de overkant van het spoor ligt landgoed Bornia.

Lees hier meer over in het verslag van een fietstocht die we maakten op 11 augustus 2005. We begonnen bij station Bilthoven en fietsten via Bosch en Duin en Austerlitz naar Driebergen. Vandaar gingen we met de trein weer terug naar Bilthoven. Als gids diende een boek van Alexander Artz: “Fietsen en wandelen langs oude spoor­wegen in Nederland” uit 2001.


Op 3 juni 2006 hebben wij afscheid genomen van Bilthoven en zijn we verhuisd naar Bunnik. Deze foto is gemaakt op het perron van Bilthoven, op 14 juni 2003. Ik sta met mijn rug naar het struikgewas dat in de plaats is gekomen van het vroegere zakspoor. Vanaf dat spoor vertrokken treinen naar Utrecht ten behoeve van het hogere NS-personeel dat in Bilthoven woonde.


Utrecht Centraal, 5 april 2005. Ter gelegenheid van RailTech kon ik de nieuwe meettrein van Eurailscout inspecteren: de ultrasoontrein UST 02 "Karla Peijs". Het voertuig bestaat uit twee delen. Het ene deel is ingericht als verblijfswagen, compleet met keuken, wc en slaapkamer (met stapelbed!). Het andere deel is het eigenlijke meetvoertuig, met van beeldschermen voorziene werkplekken.


Kaldenkirchen, 13 augustus 2006. Wat staat deze man voor interessante foto te maken...? Dit tafereeltje is vastgelegd door Jeffrey Zwartjes, die zich hiermee kandideert voor de Spot the Webmaster Award.


 

Zwolle, 26 augustus 2006. Collega's van mijn oom Adrie betrapten mij toen ik een paar interessante foto's aan het maken was van het TEE-materieel dat bij de vroegere werkplaats staat.


Zwolle, 26 augustus 2006. Ik kwam een kijkje nemen bij het pas in Nederland teruggekeerde TEE-treinstel. Ik lijk recht in de camera te kijken, maar ik had het niet door. Dus ook deze foto van Bastiaan Luytjes dingt mee naar de Spot the Webmaster Award. Het lijkt alsof ik een geel vestje in mijn handen heb, maar dat is niet zo. Ik gebruik nooit gele vestjes, want dan val je alleen maar op.


Beekbergen, 14 oktober 2006. Ontmoeting met Edward Bary, vastgelegd door Rienk Mebius. Tijdens het NVBS-jubileum 2006 ben ik door verschillende andere fotografen betrapt.


 

Hilversum, kort na de oorlog. Links mijn grootvader, met in de achtergrond de hijskraan die later naar het Spoorwegmuseum is gegaan. De tweede foto is in dat museum gemaakt op 10 augustus 2006. Mijn grootvader was rangeerder in Hilversum.


Utrecht Rijnsweerd, 30 januari 2007. Ik was op weg naar huis (nee, niet met die Belgische auto met chauffeur, maar gewoon met lijn 242) terwijl de huisfotograaf van Fortis stond te wachten op iemand die op de foto moest. Even kijken hoe alert die is. Dat viel mee: razendsnel draaide hij zijn camera naar mij toe en drukte af. De foto is een beetje scheef, maar dat komt doordat het toestel op een statief stond. Foto Jos van den Tempel.


 

Bunnik (km 42,5), 28 april 2007. Op tijd. Op volle snelheid. Luid fluitend. En even de hand opsteken naar de (jarige!) fotograaf. Allemaal precies zoals het hoort. Loc 01 1075 en de Belgische rijtuigen van de SSN vangen op de terugweg naar Rotterdam nog net de laatste zonnestralen op. Jeroen Koeleman (gele pijl) probeerde een foto van uw webmaster (rode pijl) te maken. Klik hier voor meer foto's.


Mulhouse, op het voorplein van Cité du Train, 10 juli 2007.


Luzern, 11 juli 2007. Uw webmeester op een klassieke Zwitserse trein bij het Verkehrshaus der Schweiz.



Webmeester aangehouden!

Op 17 augustus 2007 ben ik op het station van Utrecht aangesproken door twee agenten die dachten dat ik een NS-medewerkster had gefotografeerd. Dat was iemand die zeker de moeite van het fotograferen waard was, want het was een nogal stevige mevrouw die zich in evenwicht wist te houden op een Segway. Ze was in de stationshal gezellig aan het doen met twee andere servicemedewerkers, terwijl ze af en toe een paar meter heen en weer reed. Ik liet de agenten mijn mobiele telefoon zien, om aan te tonen dat je daarmee geen foto's kunt maken.


Blokpost Bunnik, oktober 2007. Spot the Webmaster vanuit een rijdend Sprinter-tweetje.


Hilversum, 25 oktober 2007. "Eerst Napels zien, dan sterven", luidt het gezegde, maar voorlopig ben ik al lang blij dat ik een keer de binnenkant van Post T van Hilversum heb mogen bekijken. Het NX-bedieningspaneel was al verdwenen (dat bevindt zich nu in een depot van het Spoorwegmuseum), maar de knoppenkast van de "grote spoorbomen" stond er nog. Sterker: dat was nog steeds bedrijfsvaardig. De spoorbomen werden normaal bediend vanuit Amersfoort, maar mocht het om een of andere reden nodig zijn, dan kon de bediening ook lokaal plaatsvinden. Een week na het maken van deze foto zou de overweg definitief worden gesloten. Zie ook het thema Overwegen.


Blerick, 26 januari 2008. Gespot tijdens afscheid Wadlopers. Foto Nico Lollinga.


Leidschendam, 13 december 2008. Treinstel 766 met grijze snor naast webmaster met grijze snor. Foto Henk Koster.


Zelfportret met lichtsein

 
 

Webmaster bij Nederlands, Belgisch, Duits en Engels lichtsein.
Utrecht Lunetten, 24 augustus 2007; Wildert, 26 oktober 2006; Essen Hbf, 15 april 2008; York, 27 juni 2008.


Hilversum, 13 februari 2008. Een omgeleide ICE met voor wie goed kijkt een bekende webmaster in actie. Met dank aan Henk Koster.


Spoorwegmuseum Utrecht, 5 mei 2008. Het cilinderblok van loc 6322, in 1931 gebouwd door Schwartzkopff.


Spoorwegmuseum, 25 augustus 2008. Tijdens een tentoonstelling over de elektrificatie van de spoorwegen was ook het eerste treintje van Siemens te zien. Zeg maar de voorloper van de ICE.


Utrecht Zuilen, 9 september 2008. Sik 335 staat hier opgesteld ter herinnering aan het roemruchte verleden van de Werkspoorfabriek.


Breda, 11 december 2009. In het Graphic Design Museum was een op kinderen gerichte tentoonstelling te zien over de vormgeving van NS.


Utrecht, 8 december 2009. Treinstel 27 langs het eerste perron van het Spoorwegmuseum.


Bunnik, 28 april 2010. Met dank aan Henk Koster.


1312 = ACAB = All Cops Are Bastards?
Fotopersbureau Henk Koster, januari 2010


Utrecht, 15 juni 2010. SLT 2630 wordt vanuit Amsterdam ingezet voor wegleerritten. Op 27 mei stond ik op dezelfde plek ook al een keer naar dit nieuwe treinstel te kijken. Machinist Jeroen Mulders legde op het juiste moment mijn gedachten over dit materieel vast.


In 2010 en 2011 ben ik een aantal keren meegereden in de cabine van treinen op de Valleilijn. Van Peter Zorge, toenmalig instructeur, kreeg ik daartoe cabinekaarten. Peter was ook mijn gastheer tijdens bezoeken aan het opstelterrein en de werkplaats van Connexxion in Amersfoort.


Breukelen, 24 augustus 2010. Kruimeldief volgens Henk Koster.


Amersfoort, 19 februari 2011. Foto Michiel Dermois. Ook Wesley Munnik stuurde mij een leuke actiefoto.

Amersfoort, 19 februari 2011. Presentatie van de bruine 1254 van EETC. Ik maak hier een praatje met machinist Laurens Pit. Op het perron stonden tientallen andere fotografen, waaronder een zenuwachtige meneer met een veel te groot fototoestel, die bang was dat hij zijn plaatje niet kon maken. Ik moest van hem naar achteren stappen, op de voeten van een mevrouw, anders wilde hij wel door mijn videoopname gaan praten. Spottershooliganisme komt ook op latere leeftijd voor.


Amersfoort, 12 november 2011. Foto's Tom Luttekes, Marc Kessen, Edwin van Tienen en Bjorn Storm.


Blokpost Bunnik, 28 april 2011. Een prachtig spandoek, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. De dochter die dit had gemaakt had zelfs gedacht aan een fluitbord. Maar tyfoneren ho maar. Pas 's avonds laat was er een machinist die een stevige groet gaf. Dit nadat diezelfde dochter er op het perron om had gevraagd...


Utrecht, 9 september 2012. Vertrek van treinstel 273 uit het Spoorwegmuseum. Webmaster betrapt tijdens het filmen en fotograferen onder illegale omstandigheden! Foto Rob van der Woude.


Tomatensoep

Bunnik, 6 februari 2007. Jan Marijnissen deelt tomatensoep uit.


Bunnik, 5 maart 2013. Spot the Webmaster op weg naar een afspraak in het computercentrum van ABN AMRO in Amstelveen. Foto Aad Griffioen. Ook leuk: in Utrecht werd ik aangesproken door iemand die al 35 jaar als conducteur bij NS werkt, nog steeds met plezier. Hij bleek een fan van mijn site te zijn. De soep op deze billboard hebben wij inmiddels getest. Niet lekker.


Utrecht, 27 april 2013. Ons team bracht een werkbezoek aan het Operationeel Controle Centrum Rail (OCCR). In het land had men de treinenloop goed onder controle, zodat wij nauwelijks hoefden in te grijpen.


Ter herinnering aan 28 april 2013. Foto Henk Koster.


Spoorwegmuseum, 26 mei 2013. Duits spoorweggeschut Dora tijdens "Sporen naar het Front".


Amersfoort, 20 juli 2013. Loc 01 1075 mocht niet verder met haar Duitse gezelschapstrein. Spot the Webmaster door Wesley Munnik. Meer foto's.


Bunnik, 28 april 2014. Kleindochter Noëli, twee maanden oud. Met treintjes op haar hemdje. Je moet zoiets voorzichtig opbouwen.


Amersfoort, 18 mei 2014. Machinist op de Berenboemel!


Houten, 23 mei 2014. Hier staat uw webmaster een interessante opname te maken van schouwtrein "Sherloc" van VolkerRail. Foto Wil Al (depotbeheerder Spoorwegmuseum).


Utrecht, 11 juli 2014. Treinstel 115 van de Stichting DE3 uit Amersfoort is op weg naar de stoomtreindagen bij de ZLSM.

Utrecht, 11 juli 2014. De keerzijde van de medaille: webmaster gespot door Michiel de Wijs.


28 april 2015. Tegeltableau in Bunniks blauw, aangeboden door Henk Koster.
Originele versie is gemaakt ter gelegenheid van het jubileum in 1939.


Bunnik, 8 augustus 2015. Loc RTB 186 424 met keteltrein 45793 op weg van de Botlek naar Emmerich. De machinist groet de webmaster.


Voor dit 3D-beeldje heb ik mij in 2014 in Madurodam laten fotograferen.


Utrecht, 21 augustus 2015. Webmaster poseert bij een stoomtrein van de VSM, die op weg is van Apeldoorn naar de ZLSM. Gefotografeerd door de pilot: René Verharen.


Racour, 7 september 2015. Stuurstandrijtuig type M2, omgebouwd tot vakantiehuisje.


Arnhem, 18 juni 2016. Spot the Webmaster in het Openluchtmuseum. Foto Ron Groeneveld.


Jungle Express, 1996 en 2016

Ouwehands Dierenpark, 20 juni 1996. Monorail, geïnspireerd op het idee van de Alweg-Bahn. Vader slooft zich uit voor zijn twee dochters in het voorste wagentje: even moeder (die de foto maakt) laten schrikken! Ouwehands Dierenpark, 12 juni 2016. De Jungle Express wordt tegenwoordig getrokken door grappige stoom­locomotiefjes. Foto Leo Spilt.


Spot the Webmaster in Amersfoort

Amersfoort, 7 december 2016. Loc 1619 van Captrain is met Noors treinstel 73015 op weg naar de werkplaats Haarlem. Het konvooi pauzeert enige minuten om fotografen in de gelegenheid te stellen de noodzakelijke plaatjes te schieten.Toegegeven: erg charmant sta ik er niet op, maar zo fotografeer ik nu eenmaal. Beetje opletten dat je niet door een trein wordt gegrepen, maar het gaat al sinds 1967 goed. Foto Jan-Mark Schout.


Amersfoort, 15 maart 2017. Met dit mooie lenteweer neemt de kans toe dat u de webmaster in levende lijve in actie kunt zien. Zoals tijdens het transport van NSB-treinstel 73007 naar Haarlem (de laatste die hier zou worden gereviseerd). In actie kwam loc 1618 van Raillogix. Rechts het jongere zusje hiervan: loc 1752 met een trein uit Berlijn. Foto Roel Hemkes.


Utrecht Maliebaan, 10 maart 2017. Tijdens mijn jaarlijkse bliksembezoek aan On traXS! werd ik op het perron betrapt door Jeroen Eekhof.


Redders van het lokaalspoor

Verkehrs­museum Nürnberg, 16 augustus 2005. "Retter der Nebenbahnen" werden ze genoemd, de railbussen uit de jaren vijftig. In Nederland speelden de Blauwe Engelen een vergelijkbare rol. Stadskanaal, 23 augustus 2017. Een kop van DE1 21 hing ooit aan de gevel van lijnwerkplaats Zwolle.


Openbaar vervoer in China

Haren, 24 augustus 2017. Chinezen mogen dan het buskruit en de boekdrukkunst hebben uitgevonden, op transport­gebied hebben ze lange tijd hun meerdere moeten erkennen in de barbaren uit het westen. Maarten van Rossem heeft goed uitgelegd waarom de stoommachine geen Chinese uitvinding is. Alleen zeer welgestelde Chinezen konden zich vroeger een vorm van openbaar vervoer permitteren: de draagkoets. Om een beetje snelheid te kunnen maken, had je een flink aantal lijfeigenen nodig die het gevaarte op de schouders namen. In de Hortus botanicus Haren is zo'n transportmiddel te zien in de Chinese tuin.


Een sik tussen de kippen

Barneveld, 7 oktober 2017. Tussen de prehistorische kippenhokken en vintage broedmachines besteedt het Nederlands Pluimveemuseum in 2017 aandacht aan de geschiedenis van de Kippenlijn. Als blikvanger staan voor het museum Sik 326 (geleend van Partycentrum 't Hoefslag) en gevogeltewagen NS 5465 (geleend van de MBS). Het museum bevindt zich op loopafstand van station Barneveld Zuid. Geopend van dinsdag t/m zaterdag en op maandagen in schoolvakanties. T/m oktober zijn er op het buitenterrein ook echte kippen te zien. www.pluimveemuseum.nl


Stationspiano

Station Groningen, 22 augustus 2017 en Amsterdam Centraal, 16 september 2017. Dokter, kan ik na de operatie pianospelen? "Ja hoor, dat is geen probleem." Fijn dokter, want dat heb ik namelijk nooit gekund!


Soms zit het tegen...

In 2017 is mijn Sony Cybershot DSC-HX5 bij een operatie tussen de rails aan flarden gereden. Helaas heb ik het geheugenkaartje niet teruggevonden, zodat ik niet weet of de botsing erop staat. Via Marktplaats heb ik daarna een identiek toestel gekocht. Meer over mijn camera's.


Veertig jaar glasbak

Bunnik, 13 april 2018. De Bunnikse Blogger ziet toe op het correct ledigen van een glasbak. Leuk weetfeitje: de glasbak bestond in 2018 40 jaar!


Een keteltrein in de regen

Amersfoort, 8 maart 2018. Ik moest in Amersfoort zijn om verslag te doen van een bijeenkomst over de Betuweroute. En dan pik je zo'n aardige keteltrein natuurlijk ook even mee. De dieselloc stond ervoor omdat de e-loc de moed had opgegeven. Roel Hemkes bedank ik hartelijk voor zijn zeer fraaie inzending voor de Spot The Webmaster Award. Ja, jullie mogen best weleens zien hoeveel ontberingen ik soms onderga om mijn website bijna dagelijks te kunnen voorzien van verse content.


 

Links: tussen Lunetten en Vechten, 22 mei 2018 (zelfportret). Rechts: tussen Lunetten en Houten, 19 juni 2018 (foto Martin Otten). Meer over dit spoortechnisch interessante gebied.


Baarn, 27 juli 2018. Ondanks het tropische weer zit ons team niet stil. Hier ziet u ons in actie tijdens een poging het simultaanvertrek van twee Sprinters vast te leggen. Ik hang met mijn camera uit een van de laatste treinraampjes die nog open kunnen: die van de trein naar Baarn. Volgens dienstregeling vertrekt deze tegelijk met de trein naar Amersfoort. Pech voor reizigers die willen overstappen, maar wel leuk voor de film. En daar gaat het maar om. Deze inzending voor de Spot the Webmaster Award is van de hand van Alex van Hierden.


Heren met slechte bedoelingen

"Nog te vaak zien we dat alleenreizende meisjes door heren met slechte bedoelingen worden belaagd." Filmpje over het stationswerk dat vroeger door dames werd gedaan. Gefilmd in het Spoorwegmuseum, juli 2018. Lees ook De damescoupé.


Een nieuwe rage

Een nieuwe rage: met een papieren tasje voor lul staan bij een spoorwegmuseum.
Spoorwegmuseum Utrecht, 21 april 2016. Train World Schaarbeek, 28 juli 2016. Verkehrsmuseum Dresden, 13 september 2018.


Stoomgemaal Cruquius

Stoomgemaal Cruquius, 2 mei 2016. Als stoomliefhebber pur sang moest ik dit technische monument natuurlijk bezoeken.


Madurodam, 20 september 2018. Replica schaal 1:2 van stoomgemaal Cruquius in aanbouw. Foto Ed van de Vechte.


Spot the Webmaster, november 2018

Betrapt tijdens mijn jaarlijkse bezoekje aan Eurospoor in Utrecht, 11 november 2018. De Spot the Webmaster Award ging naar Eelco Storm.

Amersfoort, 23 november 2018. Terwijl ik interessante opnamen stond te maken van loc 1614 met een set dolimewagens, ging Ewolt Wolters voor de Spot the Webmaster Award.


Prettige feestdagen en een voorspoedig 2019

Het team van “Langs de rails” wenst je prettige feestdagen en een voorspoedig 2019. Bekijk en beluister meer!


Een saaie zondagmiddag op een saai perron

Utrecht Centraal, 13 januari 2019. Treinstel 2955 loopt als trein 7355 binnen uit Breukelen. Foto gemaakt door Peter Eradus, die als machinist deze trein verder zal rijden naar Rhenen.

Utrecht Centraal, 13 januari 2019. Treinstel 2955 loopt als trein 7355 binnen uit Breukelen en zal na een wisseling van machinist verder rijden naar Rhenen. Onderweg naar Bunnik heb ik mijn foto nog een beetje zitten pimpen.


Utrecht, 26 maart 2019. Op RailTech Europe schafte ons team een nieuw inspectievoertuig aan voor Blokpost Bunnik.


Twee keer bij de SGB

Goes, 9 juli 2019. Het werd zo langzamerhand weer eens tijd om een bezoek te brengen aan de Stoomtrein Goes-Borsele. De vorige keer was namelijk in 1988. Meer foto's.

Goes, 20 juli 2019. Nog geen twee weken later bezocht ik weer de SGB, dit keer als genodigde bij de presentatie van het boek Diesel-Elektrische locomotieven NS-serie 600/2000. Foto Nico Lollinga.


Dieren, 7 september 2019. Ook tijdens Terug naar Toen werd natuurlijk meegedongen naar de Spot the Webmaster Award. Foto Dan van der Poel.


Biechten bij pastoor W. van Albach

Utrecht, 21 november 2019. "Heeft u een uurtje?" vroeg ik toen de pastoor mij uitnodigde mijn zonden op te biechten. Dit is de biechtstoel uit de St.-Ludgeruskerk met een replica van pastoor W. van Albach. De St.-Ludgeruskerk stond tot 1977 aan de Amsterdamsestraatweg. Aan de muur van de biechtstoel hangt de kleine wijzer van de kerkklok. Gefotografeerd in het oude Museum van Zuilen.


Een kort fietstochtje

Een kort fietstochtje op 22 maart 2019. Klik hier voor langere fietstochten rond Bunnik.


Goochelen aan de keukentafel

`

Je moet toch wat tijdens de corona. (2 juni 2020)


Ons team bezocht het depot van de RTM in Ouddorp, 25 juli 2020.


Filmer in actie in 2020

Bunnik, 15 juni 2020. Loc 186 551 van HSL Logistik met een omgeleide graantrein. Dit is de zogeheten "Europa Lok 2.0". Met vlaggetjes op neus en zijkant is aangegeven in welke landen deze loc is toegelaten: Duitsland, Oostenrijk, Polen, Nederland, België, Tsjechië, Slowakije. Normaal komt deze trein via Bentheim het land in, maar vanwege blikseminslag in het onderstation bij Oldenzaal reed de trein via Emmerich, Bunnik en Amersfoort naar Coevorden. Filmbeeld.

Utrecht Lunetten, 28 juni 2020. Onze wachtende filmploeg wordt op deze zondagochtend vriendelijk gegroet. Filmbeeld.

Utrecht Lunetten, 28 juni 2020. Treinstel 466, eigendom van de Karel Foundation, rijdt een conditierit door het land. Filmbeeld.

Blokpost Bunnik, 1 juli 2020. Met een welgemeende tyfoongroet passeerde ICNG 3103 de blokwachter tijdens een proefrit. Filmbeeld.

Blokpost Bunnik, 17 juli 2020. Hier zie je me bezig met het filmen van een lange trein met kalk- en staalwagens, getrokken door loc 189 079. Normaal rijdt deze trein vanuit Beverwijk via Amsterdam, Utrecht, Geldermalsen en Betuweroute naar Duitsland. Dit keer ging het via Hilversum, Utrecht en Arnhem – en dus door Bunnik.

Blokpost Bunnik, 28 juli 2020. Loc DB 189 822 (met afwijkend front) met een omgeleide kalk/staaltrein op weg naar Beverwijk. Filmbeeld.

Utrecht Lunetten, 30 juli 2020. Loc 203-5 "Tyke" van VolkerRail is met twee afgevoerde DD-AR-stuurstandrijtuigen op weg naar Amersfoort. Onze cameraman werd gespot door P. van Leeuwen.

Blokpost Bunnik, 2 augustus 2020. Loc 4401 van RRF heeft een keteltrein weggebracht en is nu weer op de terugweg naar Rotterdam. Filmbeeld.


Nico 70

Seinvleugel: Dolf Dijkstra. Rode en groene lens: Edwin Kuus. Automatische led-verlichting: Nico Spilt. Foto: Studio Black&White, Utrecht.


Bruine motorpost bij de Biltstraat

Utrecht, 30 mei 2021. Wie staat daar in het spoor bij de Biltstraat? De Spot the Webmaster Award ging deze keer naar Etienne Blaas.

Utrecht, 30 mei 2021. Motorpost 3029 van de Stichting 2454 CREW en 3031 van het Spoorwegmuseum zijn uit het museum vertrokken voor een ritje Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Zutphen, Arnhem (kopmaken op Ahb), Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven, Blerick. Ze passeren hier de voormalige halte Biltstraat (Utb). Filmbeeld.


Een panoramarijtuig in Baarn

Op 27 september 2021 nam ons team een kijkje bij een panoramarijtuig van de firma Railadventure. Dat stond een halve dag op station Baarn, maar bleek alleen toegankelijk voor genodigden. Geen probleem, want hoe zo'n ding er van binnen uitziet weten we wel. Ook dat kun je zien in deze vlog.


Ondertussen bij de blokpost

Druk bezig met het inwerken van mijn opvolger (10 mei 2022).


Spoorfietsen in Twekkelo

Twekkelo, 9 juli 2022. Treinstel 180 wacht aan het eindpunt van de spoorfietslijn uit Hengelo op betere tijden. Uw webmaster is nog steeds aan het recupereren van de fietstocht. Lees meer over deze lijn en over Blauwe Engel 180.


Een ritje naar Utrecht

Een ritje van Utrecht Vaartsche Rijn naar Utrecht Centraal. Daar zagen we de NightJet uit Oostenrijk binnenkomen. Gefilmd op 10 augustus 2022, aanvullende beelden en montage 22 augustus 2022.


Rubik's Cube

Rubik's Cube snel opgelost (december 2022). Kijk ook naar Goochelen aan de keukentafel.


Treinen door Overvecht

Op 30 november 2022 bracht ik een uurtje door op het perron van Utrecht Overvecht. Toen moest ik er weer vandoor.


Amersfoort, 18 mei 2023. RFO-locs 1830 en 1829 (dubbeltractie) met een staalplakkentrein naar Beverwijk.

Amersfoort, 18 mei 2023. Toegegeven: op deze foto kom ik niet heel erg tot mijn recht. Maar dat is de prijs die je betaalt als je een trein vanuit kikkerperspectief fotografeert: de machinist fotografeert jou op zijn beurt vanuit ooievaar­perspectief. In dit geval was dat Mark de Koning, machinist bij Rail Force One, die met deze plaat meedingt naar de Spot the Webmaster Award. Mark is trouwens zeer te spreken over de locomotieven waarmee hij rijdt: ze zijn ouder dan hijzelf, maar ze doen het nog uitstekend, zeker nu ze voor zware klussen ook in dubbeltractie mogen rijden.


Stoom, stroom en kolen

Zaterdag 28 oktober 2023. Utrecht Vaartsche Rijn: een stoomtrein van de SSN is op weg naar Limburg. Amersfoort: loc 1761 vertrekt met een trein naar Berlijn. Utrecht: een kolentrein naar Duitsland raast door het station en groet ons met een klein toetertje.


Dinner Train in Utrecht

Op donderdag 16 november 2023 stond ik op het punt om de trein naar huis te nemen, toen werd omgeroepen dat de Dinner Train in aantocht was. Even twijfelde ik: ga ik naar huis waar de piepers al op het vuur staan, of zal ik me een keertje culinair laten verwennen in een rijdende trein? Ik ben een verstandige echtgenoot, dus het bleef bij een paar filmopnamen van de aankomst en het vertrek van de trein.


Spoorwegmuseum, 15 maart 2024. On TraXS, leuk maar wel een beetje druk. Dus ook maar even buiten een luchtje geschept en een paar grappige selfies gemaakt. En dan loopt er altijd wel iemand rond die het leuk vindt om mij daar bij te betrappen. De felbegeerde Spot the Webmaster Award gaat deze keer naar Peter Eradus!


Hoort u het eens van een ander

Fijn met de trein!? Spoorgids voor beginners (en gevorderden). Antoon Erftemeijer. Gopher, 2006. ISBN 9051793502. Ik bladerde dit boekje door bij De Slegte, en kwam toen de volgende behartigenswaardige aanbeveling tegen:

www.nicospilt.com Een omvangrijke site met onder meer tal van foto's van treinen en stationsgebouwen, en geluidsopnames van oude stoomlocs in binnen- en buitenland. Inclusief een geluidsfragment uit het radiojournaal van 8.1.1962 over de grootste treinramp uit de geschiedenis van de Nederlandse Spoorwegen (bij Harmelen, waar na een botsing tientallen doden vielen). Tevens een omroepbericht op station Bilthoven betreffende de treinstaking van 14.10.2004 ('De NS raadt mensen af per trein te reizen' (!)). Verder informatie over 'Trein en postzegel', 'Trein en suikerzakje', alsook 'Trein en toilet' (met ondermeer de waarschuwing voor electrocutie bij het plassen op stroomrail bij electrische treinen in Engeland). Bovendien informatie over boetes in de trein (schoenen op de bank: 25 euro) en historische eigenaardig­heden (zoals een proef met het plaatsen van DE-koffieautomaten in treinstellen in 1995).


Zie ook:




vorige       start       omhoog