Vrachtauto's


Met een verhuiswagen van J. Verweij uit Den Dolder verhuisden we eind 1989 van Utrecht naar Bilthoven. Altijd bij een paar verhuizers een offerte aanvragen, het kan veel geld schelen! Dit is een DAF 1900.


Hilversum, omstreeks 1960. Een vrachtwagen van transport- en verhuisbedrijf J. de Jong. Dit bedrijf was gevestigd vlak bij de kleine spoorbomen. Zie deel 10 van het thema Hilversum in vroeger tijden. De vrachtwagen is een Daf, kenteken TB-99-76. Het telefoonnummer van De Jong was 46300; het kengetal van Hilversum hoefde er kennelijk niet op van dit internationaal opererende bedrijf, maar dat was in die tijd 02950. Collectie Pot Verhuizingen.
Omstreeks 1970 is het netnummer van Hilversum gewijzigd in 02150. Omdat er vanwege televisieshows steeds meer gebeld werd met Hilversum vanuit het hele land, werd de 9 gewijzigd in een 1. De verbinding via de mechanische apparatuur in de centrales kwam dan sneller tot stand.


Eindhoven, 24 februari 1973. Rangeerauto van Philips.


Goederenwagen op luchtbanden, getrokken door Strassenroller van het merk Faun.
Plaats en datum onbekend (mogelijk Meppen, circa 1972). Foto collectie Gert Jan Wijma.


Den Haag HS, 27 juli 1968. Een automontagewagen van het merk International.


Kentekens Nederlandse provincies

Tot 1951 werd de afgifte en registratie van de voertuigdocumenten verzorgd door Gedeputeerde Staten van de provincies. De nummerbewijzen waren persoonsgebonden en werden voor het leven verstrekt. Elke provincie had een of twee vaste letters, gevolgd door maximaal vijf cijfers: A = Groningen, G of GZ = Noord-Holland, B = Friesland, H of HZ = Zuid-Holland, D = Drenthe, E = Overijssel, K = Zeeland, M = Gelderland, N = Noord-Brabant, L = Utrecht, P = Limburg, R = Departementen.

Zie ook Deutsche Kennzeichen.


Spoorwegmuseum, 14 juli 2005. Een Chevrolet uitgevoerd als vrachtwagen van Van Gend & Loos en ATO. Met dit soort auto's, maar ook met paard en wagen, werden goederen vanaf het station thuisbezorgd. Deze vrachtauto is gekocht in de VS en is door het museum aangepast. Er moet nog een huif op komen. Het kenteken is van de provincie Utrecht.


In deze waardetransportauto van De Nederlandsche Bank zijn in mei 1940 prinses Juliana, prins Bernhard en de prinsesjes Beatrix en Irene naar IJmuiden gebracht. Hier vandaan vluchtten zij met de boot naar Engeland. Korte tijd later zou ook koningin Wilhelmina haar landgenoten verlaten. De auto, een gepantserde Morris Commercial met Noord-Hollands kenteken, is in 1962 overgedragen aan het Nederlands Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Meer informatie over deze auto.


Tankwagen. Uit "Werkspoor 1827-1952", feestnummer van de Werkspoor Courant
die verscheen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Werkspoor. Collectie Nico Spilt.


York, National Railway Museum, 24 juni 2008. LNER Express Parcels Service. Dit is een Commer N1 uit 1938, kenteken EXR610. Let op de slinger onder de grille om de motor te starten. Ook toen auto's inmiddels een elektrische startmotor hadden, zat er vaak nog een losse slinger bij waarmee je ze in noodgevallen aan de praat kon krijgen.


Amersfoort, 11 september 2004. De vroegere wagenloods van de werkplaats Amersfoort is gehuurd door Herik Rail, die hier haar rijtuigen in zal onderbrengen. Tijdens een open dag in 2004 waren er alleen een paar stoere trekkers te zien.


Sparwood, British Columbia, september 2006. Peter IJzerman is een van mijn in het buitenland wonende fans. Hier poseert hij met zijn nicht voor een uit de kluiten gewassen kipauto. Deze auto, de Terex Titan, is gebouwd voor het vervoer van kolen in bovengrondse mijnen, maar hij bleek een beetje te groot voor dat werk. Vandaar dat hij nu als monument staat opgesteld bij Highway No. 3 in Canada. www.sparwood.bc.ca


Bunnik, 30 december 2011. De Van der Mark shit group is bezig met het herstructuren van volkstuintjes langs het spoor.


Hilversum, 18 maart 2007. Deze vrachtwagens zijn van de firma Confendex, centraal magazijn voor Hunkemöller, V&D en nog een aantal kledingzaken. Het bedrijf staat aan de lijn naar Amersfoort daar waar vroeger de kachelfabriek van Jaarsma zetelde. Foto Rienk Nauta..


Hilversum, Liebergerweg, 5 oktober 2016. Mercedes-Benz Atego type 1218 van de firma Hunkemöller International. Foto Rienk Nauta. Zie ook het thema Billboards


Vrachtwagen gebouwd door de Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg (MAN). Het type 635 is gebouwd van 1959 tot 1962. Uit een folder uit 1959, collectie Henk Koster.


Vuilnisauto op DAF-chassis. De roltrommel is geleverd door Faun. Achter de cabine bevindt zich een ruimte voor zaken die niet in de trommel konden (of waar de vuilnismannen een handeltje in zagen). Prentbriefkaart met tekening van Charles Burki.Zie ook:

Boeken:

vorige       start       omhoog