Five on the road

5-assers en meer...

Rob Dragt is er in geslaagd om weer een bijzonder en boeiend transportboek samen te stellen waarin enige zeer uiteenlopende onderwerpen worden belicht.

Five on the road gaat over 5-assige voertuigen zoals onder andere kippers, mixers en ander speciaaltransportmateriaal dat op meer dan vijf assen staat. Hierbij moeten we denken aan zware mobiele telekranen met hefvermogens tot 700 ton en verplaatsingen van complete fabrieksinstallaties op Self Propelled Modular Transporters (SPMT’s) met honderden wielen.

Ook speciale bergingsvoertuigen en grote bergingsoperaties – waarbij gebruik wordt gemaakt van zware mobiele telescoopkranen – en zwaar en uitzonderlijk transport van grondverzetmateriaal en ondeelbare lading komen in dit kloeke boek aan bod.

Voor het verplaatsen van spoor- en tramwegmateriaal wordt geregeld een beroep gedaan op zware kranen of speciale voertuigen. In dit boek zien we hiervan verschillende voorbeelden, zoals het door de lucht verplaatsen van een aantal Koplopers bij Haarlem, of het transport van stoomloc 52 8091 van Amsterdam naar Apeldoorn.

Kortom, het met ruim 400 kleurenfoto’s ge´llustreerde boekwerk geeft een kijkje in de wereld van speciale voertuigen en uitzonderlijk vervoer, een tak van transport waarin Nederland eenzaam aan de top staat.

 

door Rob Dragt
ISBN 9789059941472
prijs € 34,50 (oktober 2007)
192 pagina’s
gebonden uitgave
formaat 22 x 28 cmHouten, 24 augustus 2007. Het voormalige station van Houten wordt een paar honderd meter verplaatst met behulp van Self Propelled Modular Transporters (SPMT’s). Dit soort voertuigen, met wielen die 360 graden kunnen draaien, kunnen onbeperkt in de lengte en breedte aan elkaar worden gekoppeld. Met behulp van de eigen niveauregeling kunnen lasten worden opgetild en op sokkels gezet. Het station van Houten is op de millimeter naukeurig op zijn nieuwe plek neergezet. Foto Nico Spilt. (In het besproken boek staan andere voorbeelden.)


Zie ook:
vorige       start       omhoog