Autowegen, Autobahn

Elke arbeider zijn eigen auto. Dat was ooit het motto van Joop den Uyl. Arbeiders kennen we niet meer, maar auto's des te meer. In Hilversum is dan ook terecht een verkeersplein genoemd naar deze PvdA-politicus. Het verkeer staat daar in de spits altijd muurvast.

Vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw is de auto een grote concurrent van de trein en de tram geworden. Inmiddels begint de wal het schip te keren, of hoe noem je dat als je het over het wegverkeer hebt. Autorijden is leuk, ik doe het zelf ook graag, maar waar laat je die 1000 kilo ijzer als je eenmaal op je bestemming bent gekomen? Er zijn er gewoon te veel.



Verkehrsmuseum Nürnberg, 16 augustus 2005. Die Reichsautobahn, een verkeersspel uit de jaren 30 of 40 van de vorige eeuw. Boze tongen beweren dat Adolf Hitler de uitvinder was van de Autobahn. Plannen om wat meer Lebensraum aan de opkomende automobiel te geven bestonden echter al langer. Wel klopt het dat de nazi's een groot belang zagen in het aanleggen van een snelwegnet, als strategische aanvulling op de spoorwegen. De aanleg van snelwegen werd in handen gelegd van de Reichsbahn. Men is toen ook het woord Autobahn gaan gebruiken, naar analogie met Eisenbahn. Ook tijdens de oorlog werd er nog flink doorgebouwd, onder andere aan een snelweg van Duitsland naar Den Haag (de huidige A12). Een ander ideetje uit die tijd was de Breitspurbahn (zie hieronder), maar daar is weinig van terecht gekomen.


De Duitse Autobahn wordt nog weleens beschouwd als een uitvinding van Adolf Hitler. Historisch klopt dat niet, maar Hitler had er wel mee te maken. Die had nog wel meer ideeën, zoals een net van gigantische treinen: de Breitspurbahn. Lees hier meer over in van Autobahn naar Breitspurbahn.


Julius Dorpmüller (geb. 1869) was sinds 1926 Generaldirektor van de in 1924 gevormde Deutsche Reichsbahn-Gesellschaft. In 1937 werd hij tevens benoemd tot Reichsverkehrsminister. Hij had toen alle Duitse vervoermiddelen onder zijn hoede. Na de oorlog vroegen de geallieerden hem om het Duitse spoorwegnet opnieuw op te bouwen. Hij overleed echter in juli 1945. Artikel uit Spoor- en tramwegen, april 1937.

Julius Dorpmüller. Ein Leben für die Eisenbahn. Hans Bock, Franz Garrecht. Ritzau KG - Verlag Zeit und Eisenbahn. 1996. ISBN 9321304393. Meer over uitgever Ritzau.


Veertig jaar vooruitgang

[beweeg muis naar plaatje om te wisselen]
De in 1968 geplande snelwegen, vergeleken met de werkelijke situatie in 2008.
Bronnen: "Shell Journaal van oude en nieuwe wegen" (1968) en Wikipedia.



Fahr'n fahr'n fahr'n auf der Autobahn

Personenkraftwagenfahrermitfahrt

Autorit op 1 januari 2011. Hilversum (Vingboonsstraat), via A27, Utrecht Rijnsweerd, provinciale weg naar Bunnik (Groeneweg). Muziek: 'Autobahn' van Kraftwerk (expanded version).

Zie ook Trans Europe Express.



Deutsche Kennzeichen

Aachen, 3 april 2011. De bestuurder van deze auto kan weer veilig de Nederlandse grens over. In hoger beroep is namelijk bepaald dat de afkorting ACAB in Nederland niet strafbaar is. Foto Bart Gerritsen.


Bus van de Deutsche Bundespost, Kennzeichen BP 15-849, bij een halte van de Kraftpost op de route
Hindelang-Sonfhofen. Foto uit museumcatalogus, circa 1961.


Aan Duitse nummerborden kun je zien waar een auto vandaan komt. De eerste letter of letters geven de stad of regio aan waar het kenteken geregistreerd is. AC = Aachen, B = Berlin, K = Köln, H = Hannover, HH = Hansestadt Hamburg, ST = Steinfurt (het Landkreis waar Rheine toe behoort). Ook zijn er diverse bijzondere kentekens, zoals DB = Deutsche Bundesbahn (tot 1994), BP = Bundespolizei (tot 1997: Bundespost). Een vrachtwagenchauffeur die naar Afghanistan moest, vroeg of hij zijn auto in een andere gemeente mocht laten registreren. Zijn kenteken begon namelijk met de letters SU, en ze zouden daardoor kunnen denken dat hij uit de Sovjet-Unie kwam. Maar nee, dat kon natuurlijk niet van de Duitse ambtenaren. De chauffeur is in Afghanistan doodgeschoten.

Zie ook kentekens Nederlandse provincies.


Zie ook:




vorige       start       omhoog