Het team van Langs de rails


Ophemert, circa 1977. Jazzkwartet in klassieke samenstelling: piano, tenorsaxofoon, drums en basgitaar.


Bunnik, 1 augustus 2010. Je moet toch wat met je chemisch afval...


Odense, 7 september 2010. Ons team bracht een bezoek aan het Jernbanemuseum en poseert in een Deense voorstadstrein.


Utrecht, 8 november 2012. Niet lachen, dit was voor het goede doel! Op een personeelsfeest kon je tegen betaling pasfoto's laten maken in zo'n fotocabine. De opbrengst was bestemd voor Movember, samentrekking van moustache (snor) en november. Mannen laten in november hun snor staan om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor gezondheidsproblemen van mannen, speciaal prostaatkanker. nl.movember.com


Amsterdam, 19 november 2013. Tijdens een afscheidsrit met de eerste generatie metrostellen van het GVB.


Utrecht, 14 februari 2014. Drie vrienden van het Spoorwegmuseum.


Amsterdam, De Veranda, 1 april 2014. Ons team beluistert een Wurlitzer "One More Time" jukebox. Cd-techniek in een oud jasje.


Schaarbeek, 28 juli 2016. Een afvaardiging van ons team bracht een bezoek aan het spoorwegmuseum Train World.


Ons team werd gefilmd tijdens een bezoek aan het Atomium in Brussel in 2016 en aan RailTech Europe 2017 in Utrecht.


Spoorwegmuseum, 11 november 2016. Ons team bezocht de expositie over station Utrecht in motorpost 3031. Zie het thema Utrecht Centraal vernieuwd.


Soesterberg, 14 maart 2017. Ons team tijdens een bezoek aan het Nationaal Militair Museum. Wij moesten vaststellen dat hier betrekkelijk weinig treinen zijn te zien.


Spoorwegmuseum Utrecht, 10 juni 2018. Ons team bij Blauwe Engel 41.


Eindhoven, 3 mei 2019. Ons team bracht een bezoek aan het Philips-museum. In de jaren 50 hadden wij ook zo'n huiskamer, alleen dan zonder televisie en zonder bandrecorder.


Utrecht, 24 mei 2019. In het Utrechts Archief was de tentoonstelling Utrecht Spoorstad te zien. Ons team nam een kijkje in de nagebootste spoorbioscoop, zoals die vroeger was ingericht in een spoorrijtuig dat op Utrecht CS stond. Wie op de trein moest wachten, kon even een filmpje meepikken. Voor de jeugdigen onder ons: toen had je nog geen smartphones om de tijd te doden.


Den Haag, 12 juli 2019. Ons team bracht een bezoek aan het communicatiemuseum COMM, dat een week later voor het laatst geopend zou zijn voor individuele bezoekers. Voortaan kunnen er op afspraak alleen nog groepen in terecht.


Den Haag, 25 augustus 2019. Ons team bezocht het Louwman Museum in Den Haag. Een groot en interessant museum, waar voornamelijk automobielen zijn te zien, maar bijvoorbeeld ook een van de eerste Londense dubbeldekkers, een Milnes-Daimler uit 1904.


Spoorwegmuseum, 29 augustus 2019. Ons team op een elektrische perronkar. Hiermee werd bagage en post van en naar treinen gebracht. Sturen gaat met de voeten – het is even wennen.


Soesterberg, 31 augustus 2019. Ons team bracht een bezoek aan het Nationaal Militair Museum in verband met een tentoonstelling over de Koude Oorlog. We poseerden natuurlijk even bij de Mig-21 die hier staat opgesteld.


Amersfoort, 27 september 2019. Ons team was in het kader van diverse aangelegenheden aanwezig in NVBS Centraal. Dit is het hoofdkwartier van de NVBS, waar ze altijd wel vrijwilligers kunnen gebruiken.


Utrecht, 14 oktober 2019. Af en toe wordt ons team ingeschakeld om interieuradviezen te geven. In dit geval over de inrichting van nieuw aan te schaffen intercitymaterieel. Daarbij laten we ons graag inspireren door andere ontwerpers, bijvoorbeeld van Ikea. Wij twijfelen nog over de kleur van de bekleding. Wordt het stijlvol rood, klassiek groen of toch fruitig geel?


Nieuw-Vennep, 2 november 2019. In het Nederlands Transport Museum namen wij een kijkje in het Amsterdamse metrostel 23 dat daar staat opgesteld.

Terwijl wij bezig waren, maakte Ron Groeneveld een foto in het kader van de Spot the Webmaster Award.


Hilversum, 18 december 2019. We doen het graag hoor, maar het is een beetje jammer dat ons team altijd pas op het laatste moment wordt gebeld: "volgende week hebben we allerlei kerstdiensten, zouden jullie ons orgel willen komen stemmen?". Het is een mooi maar eenvoudig orgel, dat echter vrij snel uit de toon loopt.


Utrecht, 9 januari 2020. Ons team nam een kijkje bij de nieuwste aanwinst van het Spoorwegmuseum: een betonnen schuilhut. Deze stond eerder langs het spoor tussen Baarn en Hilversum. Lees hier meer over.


Huis ter Heide, 14 augustus 2020. Sik 329 bij het voormalige station resp. café Spitfire. Ons team was op de tandem gestapt om even een kijkje te nemen. Het gebouw werd op dat moment gerenoveerd, de eigenaar wist nog niet precies wat hij er mee zou gaan doen.


Blerick, 1 juli 2021. Ons team mocht een kijkje nemen in het depot van het Spoorwegmuseum in Blerick. Links loc 1202 (uit ons geboortejaar 1951), in het midden loc 629 getooid in Feijenoord-kleuren. Rechts gastheer Peter-Paul de Winter.


Blerick, 1 juli 2021. Ons team legt de werking van het stoomverdelingssysteem volgens Walschaerts uit.


Baarn, 27 september 2021. Ons team op audiëntie, wachtend tot de deuren van de koninklijke wachtkamer opengaan.


Het team van 'Langs de rails' vierde op 28 april 2018/2019/2020/2021/2022 zijn 67e/68e/69e/70e/71e verjaardag.


Op 4 maart 2022 bracht ons team weer eens een bezoekje aan het Spoorwegmuseum.


Ondertussen bij de blokpost

Druk bezig met het inwerken van onze opvolger (10 mei 2022).


Twintig jaar online

Twintig jaar Langs de rails (13 juli 2022). Met dank aan Rienk Nauta en Henk Koster.


Op de tandem naar On traXS

Utrecht, 23 september 2022. In het Spoorwegmuseum vond de modeltrein­expositie On traXS plaats. Het begint voor ons team bijna een traditie te worden: we springen op de tandem om een kijkje te nemen en een paar bekenden te ontmoeten.


De mannen achter Langs de rails


Maak kennis met het team van Langs de rails.


"Alles best, als het huis maar aan een spoorlijn ligt"

Op 24 juni 2023 in de weekendbijlage MEZZA van het Algemeen Dagblad: "Nico Spilt (71) en zijn vrouw Leonne wonen sinds 2007 in Bunnik, pal aan het spoor tussen Utrecht en Arnhem. Nico: ‘Toen mijn vrouw een huis met een grotere tuin wilde, zei ik: alles best, als het maar aan een spoorlijn ligt. Van jongs af aan zijn treinen al mijn hobby. Ik ken aardig wat machinisten en die toeteren dan als ze hier langsrijden. Die sprintertjes van tegenwoordig interesseren me weinig; stoomtreinen zijn mijn favoriet. Als de machinist dan eens flink aan z’n fluit trekt, já, dat is mooi.’"

Op initiatief van fotograaf Clemens Rikken verschenen in het AD foto's van een aantal mensen die vlak naast een spoorlijn wonen. De foto van mij en Leonne is gemaakt op 2 februari 2023. Ik heb toen inderdaad gezegd dat ik stoom­treinen het leukst vind, maar de zin over machinisten die 'flink aan hun fluit trekken' laat ik voor rekening van de auteur: Jette Pellemans.

Reacties

Op dit artikel kregen we allerlei leuke reacties van familie en kennissen. Maar die zijn natuurlijk bevooroordeeld. Wat vinden de lezers van het AD er eigenlijk van? Er waren er twee die via de website van de krant reageerden:

  • van Bergen: "Nico Spilt. Tja kunst. Die man is een aanvaarde grootheid op treinen gebied. Waar hij niet over geschreven heeft, moet nog worden uitgevonden."
  • Ronald van den Bosch: "Nico is geen grootheid, maar een treinen liefhebber. Als je van informatie verzamelen een grootheid wordt, dan zijn er honderden ‘goden’ in ons land die méér informatie beschikbaar hebben op hun eigen gebied. Nico zit er best vaak naast, op zijn website staat ook veel niet juiste informatie. Zijn site is net Wikipedia: door iemand er op gezet met de beste bedoelingen, maar niet geverifieerd en daardoor niet echt betrouwbaar. Veel ‘geleend’ ook, zonder toestemming en bronvermelding."

Ronald van den Bosch is duidelijk geen fan van mijn site en dat hoeft ook niet. Maar zijn beschuldigingen vind ik abject en infaam. Eigenlijk zou ik mijn advocaat moeten inschakelen, maar dat is ook weer zo'n gedoe. Ronald van den Bosch, als je dit leest: kom eens met wat voorbeelden?Vertrek van een ICNG uit Leiden, gezien door het raam van een TEE in Nieuw-Vennep. 4 maart 2023.


Zie ook:
vorige       start       omhoog