Atomium en Mini-Europe

In Brussel vond in 1958 de grote wereldtentoonstelling Expo 58 plaats. Een van de bezienswaardigheden was de Belgische bijdrage: een enorm uitvergroot ijzerkristal. Dit was het Atomium. Hoewel het bedoeld was als tijdelijk object, staat het er nog steeds. Naast het Atomium ligt het miniatuurpark Mini-Europe, dat de Europese eenheid symboliseert.

Een glazen paviljoen is na afloop van de wereldtentoonstelling in Hilversum terechtgekomen als Expohal.



Brussel, 16 augustus 2016.



Brussel, 16 augustus 2016 / Utrecht, 29 maart 2017


Brussel, 16 augustus 2016. Een metrostel van de MIVB nadert station Heizel. Op dit traject rijden de metro's links. In de achtergrond het Atomium.


Brussel, 16 augustus 2016. Model van de Sacré-Cœur met funiculaire de Montmartre.


Brussel, 16 augustus 2016. Houses of Parliament, Big Ben en InterCity 125 in Mini-Europe. Gefotografeerd zolang dat nog kan. Als gevolg van de Brexit zullen deze modellen waarschijnlijk verdwijnen. Mini-Europa is op dezelfde schaal gebouwd als Madurodam: 1 op 25. Het park ligt vlakbij het Atomium; er zijn gecombineerde kaartjes te koop.


Biljet van 20 Belgische franc uit de jaren 60. Ik hield dit briefje over na mijn eerste bezoek aan België en had het netjes bewaard voor een volgende keer. Maar toen bleek het opeens niet meer geldig. Daar was ik wel even pissig over, want voor dat geld (een kleine anderhalve gulden) kon je in die tijd nog best wat kopen. Maar goed. Op de voorkant staat de jonge Boudewijn, koning der Belgen van 1951 tot 1993. Op de achterkant hét symbool van België: het Atomium.



Zie ook:

Internet:





vorige       start       omhoog