Keten langs het spoor


Blokpost Bunnik, 13 maart 2010.


Lage Zwaluwe, 11 december 2011. Foto's Daniël de Prenter.


Utrecht Lunetten, 28 december 2008. De uitbater van het snackstation bij Utrecht Lunetten deed volgens mijn periodieke waarnemingen goede zaken.


Utrecht, 7 februari 2008. Werkkeet van BAM Rail, een van de spooraannemers die de buit onderling hebben verdeeld toen de marktwerking op het spooronderhoud werd ingevoerd. De twee andere grote spooraannemers zijn VolkerRail en Strukton. Strukton is voortgekomen uit onder andere de vroegere NS-bedrijven Spoorwegbouwbedrijf en Elektrorail.


Summerau, 23 augustus 1973. Loc 52.7358 op het Putzgleis bij Das Summerauer Gleisdreieck. Bij het hutje rechts wachten enkele spoorwegmannen op hun volgende klus.


Hilversum. Post T aan het eind van het tweede perron. Model 1:87 op de baan van de Modelbouw Vereniging Hilversum.


Mijn Amerikaanse trein van Märklin. Achteraan rijdt een conducteurswagen. Amerikanen noemen dit een caboose, een woord dat verwant is met het Nederlandse kombuis.


Betonnen schuilhutten

Utrecht, 9 januari 2020. Ons team nam een kijkje bij de nieuwste aanwinst van het Spoorwegmuseum: een betonnen schuilhut. Deze stond tot voor kort langs het spoor tussen Baarn en Hilversum. Het is niet duidelijk voor wie deze schuilplaats ooit bedoeld was: voor baanwerkers die niet nat wilden worden, of voor personeel dat tijdens de Tweede Wereldoorlog dekking zocht tijdens luchtaanvallen.

Utrecht, 10 december 2019. Het Spoorwegmuseum heeft inmiddels een bescheiden collectie betonnen schuilhutten opgebouwd. Het exemplaar op deze foto dateert uit de Tweede Wereldoorlog. De gedachte was dat locomotiefpersoneel zich in veiligheid kon brengen door zich te verschuilen in een op de tender geplaatst bunkertje. Of dat ooit is gebeurd is de vraag. Waarschijnlijk was het verstandiger om bij een beschieting van de loc te springen en hard weg te rennen.


Zie ook:
vorige       start       omhoog