Augustus 2007

Onder andere beelden van de verplaatsing van het oude station Houten.


Twee keer de snelste loc ter wereld. Op de bovenste foto in het rood, op 29 juni 2006 bij Lage Zwaluwe. Op de onderste foto in het grijs, op 1 augustus 2007 bij Hoofddorp. De loc, Taurus 1216 050 van de ÖBB, reed proefritten op de HSL-Zuid. Op de HSL-Noord werden proefritten gereden met een G1206 van ACTS. Foto's gemaakt door beproevingsritleider*) Ronald Eisses.
*) Een beproevingsritleider instrueert de machinist en houdt continu de veiligheid tijdens de proefrit in de gaten. Proefritten met een beproevingsritleider vinden plaats met materieel of op spoorlijnen die nog niet zijn toegelaten door IVW in Nederland.


Eempolder, 3 augustus 2007. Gerenoveerde treinstellen 4012 en 4011, voormalige Koplopers, met achterop 4097, rijdend richting Amersfoort. Foto Dennis Revier.


Geldermalsen, 3 augustus 2007. Loc E186 113 tijdens een uitgebreide proefrit door Nederland, hier op weg naar Maastricht. Locs van dit type zullen tijdelijk op de HSL-Zuid gaan rijden, met Beneluxrijtuigen, in afwachting van de te laat bestelde treinstellen. De proefrit werd met een losse loc gereden. Dat vond ik een beetje saai voor de foto...


Vechten, 4 augustus 2007. ACTS-loc 1251 is met de Pride-Express op weg van Duitsland naar de gayparade in Amsterdam. Foto Rob van der Woude. Bekijk ook het filmpje dat ik twee minuten eerder in Bunnik maakte.


 

Geldermalsen, 4 augustus 2007. Op de bovenste foto een doorgaande trein naar Utrecht. Het enorme stationsgebouw op het eilandperron dateert uit de tijd dat het station een belangrijke regiofunctie had, met de veiling en veel veetransporten. Voor reizigersvervoer is Geldermalsen nooit erg belangrijk geweest. Rolstoelgebruikers bekijken het maar. Vroeger was er nog een gelijkvloerse verbinding met het perron, maar tegenwoordig alleen nog trappen. Er is ook geen stationspersoneel meer aanwezig dat zou kunnen helpen. Aan de voorzijde bestaat de toegang uit een gastvrije rioolbuis, aan de achterzijde kun je gebruik maken van de bekende voetbrug. Daar mogen maximaal 40 personen op, maar ik heb daar verschillende malen gestaan met honderden andere spoorgekken.


Dordrecht Zuid, 4 augustus 2007. Bij deze overweg is altijd wel wat te zien. Foto Ton Rijnen.


Heino, 4 augustus 2007. Waarom heeft men geen eenwagenstel van DM'90 gemaakt? De Blauwe Engelen hadden ze, de Wadlopers ook. Maar DM'90 is er alleen in een tweedelige uitvoering. Of toch niet...? Foto Richard Krol.


Deze foto is op 5 augustus 2007 gemaakt langs de A28 bij Hooghalen, door Homan Bonder. Een paar handen vol bezoekers heeft gereageerd op de prijsvraag zonder prijzen. De meesten hadden het goed: het is geen echte locomotief die op transport is, maar een als locomotief vermomde camper. De combinatie was een van de bezoekers van het Truckstar-festival in Assen. Ook te vinden in de thema's Trein & auto en Net echt.


Hilversum, 5 augustus 2007, aan het begin van de vrije baan naar Baarn. Tussen de rails zit een permanente magneet. Deze is bedoeld als ijkpunt voor de ultrasoontrein. Tegenwoordig is dat de UST 02 "Karla Peijs". Foto Rienk Nauta.


Rotterdam Waalhaven, 5 augustus 2007. Loc 6616 van ERS Railways steekt zijn kop uit de deur van de onderhoudswerkplaats van de firma Shunter. Foto Thijmen Okhuijsen.


Wat krijgt u nu? Uw webmaster op Klazenjacht? Niet schrikken, ze kwamen gewoon toevallig voor mijn lens. Op 3 augustus 2007 perste ik mij door het raampje van de stoptrein naar Geldermalsen. Zo kon ik HGK-loc DE63 vastleggen, die op Utrecht GE met een trein naar Linz stond te wachten op het groene sein richting Arnhem. Op 9 augustus probeerde ik de nieuwe voetgangersbrug over de sporen van Rotterdam Centraal uit. Onder mij door reed Rail4Chem-loc 66020, om even later met haar trein uit Schkopau (bij Leipzig) de spoortunnel in te duiken, op weg naar Europoort.Petite-Rosselle, 10 augustus 2007. De Stichting Historisch Dieselmaterieel heeft de mogelijkheid aangeboden gekregen om een tweetal 2400-en binnen de collectie op te nemen. Het betreft de locs 2412 en 2403, hier gefotografeerd bij de werkplaats van Voies Ferrées Locales Industrielles (VFLI), naast een paar Franse zusjes. Inmiddels is door het bestuur van de SHD besloten om over te gaan tot aankoop. De totale kosten, waaronder aanschaf en vervoer, zijn begroot op 20.000 euro.


Houten, 12 augustus 2007. Loc 1202 brengt slaaprijtuig 4750 (NS 61847271320-4) over naar het Spoorwegmuseum. Het is de bedoeling dat dit rijtuig (type MUs, bouwjaar 1964) zijn oorspronkelijke Wagon-Lits-uiterlijk terugkrijgt. Foto Rob van der Woude.


Beekbergen, 7 augustus 2007. Een rijtuig dat er iets minder florissant uitziet. Dit is meetrijtuig 80849781805-0, vroeger stuurstandrijtuig in de Beneluxdienst, en nog vroeger restauratierijtuig RD7658 (Plan D uit 1951). Foto Cor de Rijke.


Den Bosch, 20 mei 1991. Restauratierijtuig RD7659, een Plan D uit 1951. De turkooise kleur hebben de rijtuigen en de e-locs in de jaren vijftig maar kort gehad. Het rijtuig was in bezit van de SSN, maar bevindt zich nu in de oude blauwe uitvoering in de collectie van het Spoorwegmuseum.Amersfoort, 14 augustus 2007. De nieuwe videoschouwtrein van Eurailscout, de VST-07. Hierin herkennen wij loc 302270 "Berta", voorzien van een batterij halogeenlampen uit de bouwmarkt en twee uitsteeksels met een videocamera. Berta is voor een jaar verhuurd doro Strukton. Foto's Marcel van Eupen.


Ede, 16 augustus 2007. UFM 120 rijdend richting Utrecht. Foto Herman van Dam.


Lage Zwaluwe, 17 augustus 2007. De snelste loc ter wereld, een Taurus van de ÖBB (1216 050), tijdens proefritten op de HSL-Zuid. Aan de stuurknuppel zit Ronald Eisses. Foto Rob van der Woude.Utrecht, 17 augustus 2007. Het is altijd leuk om even rond te lopen op de Pasar Perron, tussen de mensen die hun handel hebben opgetast tussen de museumstukken. En niet te vergeten de kraampjes waar je lekker eten kunt kopen. Op het Nederlandse koloniale verleden valt terecht veel kritiek te leveren, maar wij hebben ze wel lekker leren koken, dankzij onze Conimex-specerijen uit Baarn.


Ik moet hem toch weer even laten zien, deze foto van 21 augustus 1993. De fraaie "Bergkoningin", hier een beetje verstopt achter de koopwaar van een Indonesische Pasar, tegenwoordig ingemetseld in een kermisattractie.


Goslar, 18 augustus 2007. Cabine van de enige bewaard gebleven Schnelltriebwagen VT 08.5, gefotografeerd tijdens zijn laatste rit. Het treinstel zal in de centrale werkplaats worden onderzocht om te kijken of revisie mogelijk is. De cabine van deze Eierkoppen is nogal krap. De machinist zat vrijwel boven op de motor. Het treinstel staat op de handrem, valt op het rode bord te lezen.


Utrecht, 20 augustus 2007. Meettrein UST-96 van Eurailscout met zijn onafscheidelijke aanhangwagentje. Op de zijkant van deze trein staat heel groot een 06-nummer. En toen werd het belletrekkertje van heel lang geleden weer in mij wakker. Het personeel van deze trein had humor en vroeg per sms waar ze zouden moeten toeteren. Maar toen was de UST-96 al vertrokken en zat ik inmiddels in de trein naar Rotterdam. Ik heb ze een bericht gestuurd dat ze 's avonds maar even op mijn site moeten kijken. Dat zouden ze doen. Ik groet u hartelijk! En als u een keer door Bunnik komt, graag even toeteren bij km 42,5.


Utrecht, 20 augustus 2007. Traxx-locomotief E186 112. In de verte, op hetzelfde spoor, staat meettrein UST-96. In Rotterdam zag ik loc E186 114. Deze week worden er instructieritten gereden tussen Amsterdam (Wgm) en Rotterdam. Locs van dit type zullen binnenkort op de HSL dienst gaan doen.


Hindeloopen, 21 augustus 2007. Een Spurt van Arriva is zojuist vertrokken naar Stavoren. Foto Bert Dikker.Verplaatsing van het oude station Houten

Op 24 augustus 2007 ben ik even in Houten geweest, om te kijken naar het verplaatsen van het oude stationsgebouw. De ramptoerist in ieder mens hoopt natuurlijk stiekem dat het fout gaat, maar het gebouw is heelhuids op zijn nieuwe plekje terecht gekomen.


Houten, 3 augustus 2007.

Houten, 21 augustus 2007. Foto Rob van der Woude.

Houten, 24 augustus 2007. Boven in de gevel zitten wat forse scheuren, maar die zijn wel dicht te plamuren denk ik. Bekijk ook het filmpje.

Verplaatsen van station Houten was een hele operatie, maar een dergelijk kunststukje was al eerder vertoond. In 1907 moest het stationsgebouw Antwerpen Dam opzij, om plaats te maken voor verbreding van het ringspoor rond Antwerpen. Het gebouw werd 1,60 meter opgetild en vervolgens 36 meter verschoven. Dit duurde ongeveer drie weken. 'Dat was Antwerpen Dam, niet bepaald een "enorm" station hoor.' Aldus een hobbygenoot op een internetforum. Maar dat hou je toch: er zijn altijd wel mensen die nóg grotere verplaatste stations kennen.

Houten, 18 augustus 2007. Het oorspronkelijke stationsgebouw van Houten is behouden gebleven, maar over het huidige stationsgebouw werd kennelijk anders gedacht. Foto Remco van den Bosch.


Werkplaats Tilburg, 22 augustus 2007. Links het DE3-treinstel van het Spoorwegmuseum, rechts een truck van de firma Homatra uit Maarssen, die regelmatig transportklussen verzorgt voor Nedtrain, voornamelijk motordraaistellen en wielassen. Tegen de verlichting van de Scania kan de DE3 niet op, maar men is er bij het ontwerp wel van uitgegaan dat deze treinstellen een schijnwerper zouden krijgen, tussen de twee sluitlichten in. Die schijnwerper is echter nooit aangebracht. Foto gemaakt door de chauffeur van de truck, Niels Leijgraaf.


Nossen, 24 augustus 2007. Locs 35 1019 en 1097 tijdens een rit in het kader van Heizhausfest Chemnitz. Dit zijn locs van de naoorlogse Baureihe 23.10 die in de DDR zijn gebouwd. In 1970 werden de locs vernummerd in Baureihe 35, omdat serienummers die met een 2 begonnen vanaf toen werden gebruikt voor e-locs. Foto Bertus Kers.


Op 25 augustus 2007 was er van alles te beleven. Treinstel 273 reed als Heimwee Express een paar rondjes om Utrecht, hier bij de nadering van station Bilthoven. In Houten kon het oude station op zijn nieuwe plaatsje worden bekeken, terwijl de treinstellen 853 en 945 op weg waren naar Geldermalsen. En bij Lunteren waren VSM-locs 50 3564 en 23 071 op weg naar Ede-Wageningen, tijdens een rit in het kader van de Heideweek. Foto's Chris Blok.


Ede, 25 augustus 2007. VSM-loc 50 3564 (en 23 071) tijdens een rit in het kader van de Heideweek. Foto Fokko van der Laan.


Tilburg, 31 augustus 2007. Een kleine dierentuin bij de werkplaats: rangeerrobot "Bokito" met de "Kameel". Het locje is genoemd naar de gorilla die in mei 2007 inging op de avances van een mevrouw in Diergaarde Blijdorp, en over een gracht en een muur sprong om haar even te grazen te nemen. Foto Martin Kaptein.


Halberstadt en Magdeburg Rothensee, 31 augustus 2007. Twee VIRM-bakken zijn vorig jaar voor herstel per schip en over de weg naar Halberstadt gebracht. De vier andere bakken van deze treinstam zijn onlangs over de rails naar Halberstadt gesleept om daar te worden gecombineerd met de gerepareerde bakken. Die twee bakken hadden ze natuurlijk ook naar Nederland kunnen slepen, maar vanwege de speciale tussenkoppelingen van dit materieel was dit een probleem. Foto's Daniël Friederichs.


Bericht van onze fietsende correspondent Erik Slingerland: Op 27 augustus 2007 heb ik Stiens-Leeuwarden gereden en gefilmd. Dat laatste ging makkelijker dan het eerste. Van de plm. 10 kilometer was niet meer dan 1 km nog berijdbaar, en dat was toch wel teleurstellend. Wel veel leuke interviews met mensen langs het spoor gemaakt, die er wonen en/of vroeger aan werkten, waardoor je opeens bezig bent een soort Van Gewest tot Gewest over oude spoorlijnen in Nederland te draaien. Mijn grootste probleem is dat de vele sites in ons land over oude lijntjes op hun foto's het spoor fraaier weegeven dan het in werkelijkheid is (namelijk nog overdadiger begroeid), meest omdat die wandelreportages vaak zelf al weer jaren oud zijn. Dat vertekent behoorlijk. En idem voor mijn belangrijke bron Google Earth, dat beelden toont van 2004, zoniet eerder. Enfin, de Havenlijn Harderwijk heb ik ook al gedaan, en die lag er nog maagdelijk bij, met dank aan de overijverige plantsoenendienst. Dus op naar de volgende! Heb je nog tips, laat alsjeblieft horen! Want ook voor het spoor geldt: weg is weg, voorgoed. - Erik Slingerland, PRN-Railfilm. Zie ook het thema Trein & fiets.


Augustus 2007: museumtrein 766 beklad met graffiti
Treinstel 766 stond enkele dagen opgesteld in Haarlem en werd in die tijd besmeurd met graffiti. Het stel stond op een plek, bij de Gonnetstraat, die eenvoudig toegankelijk is voor iedereen. Lees meer.
vorige       start       omhoog