Geldermalsen


Geldermalsen, 1 mei 1974. DE5-treinstel 196, enkele weken voordat de laatste stellen van dit materieel uit dienst gingen. Ze pendelden onder andere tussen Geldermalsen en Dordrecht. Foto's Emile Albers.


Geldermalsen, 3 juni 1974. Locomotoren 242 en 267 bij de goederenloods.


Geldermalsen, 8 maart 1980. Locomotor 298 bij de goederenloods die korte tijd later zou worden afgebroken. Foto's Emile Albers.


Geldermalsen, 3 augustus 2007. Struktonwagens 40849591569-1 en 40849594889-0.


Geldermalsen, 20 mei 1991. Loc 1315 rijdt voorbij met een intercity richting Den Bosch. Links een stoomtrein van de SSN, rechts een DE3 in de dienst op Dordrecht.


Geldermalsen, 3 augustus 2007. Een intercity tussen twee 1700'en op weg naar Den Bosch. Rechts een trein in de dienst op Tiel.


Geldermalsen, 20 mei 1991. Een treinstel Plan V vertrekt naar Tiel.


 

Geldermalsen, 13 april 2003. Locs 65 018 en 23 023 van de SSN.


Geldermalsen, 13 april 2003. Een dwergsein met wit licht. Het sein zelf is gedoofd. Dit seinbeeld wordt gebruikt als het betreffende spoor of het emplacement is vrijgegeven voor rangeerbewegingen. Het sein mag dus voorbij worden gereden als de situatie het toelaat.


Geldermalsen, 13 april 2003. Sik 323 is voorbestemd om als statisch monument in Sneek te worden geplaatst.


Geldermalsen, 3 augustus 2007. Loc E186 113 tijdens een uitgebreide proefrit door Nederland, hier op weg naar Maastricht. Locs van dit type zullen tijdelijk op de HSL-Zuid gaan rijden, met Beneluxrijtuigen, in afwachting van de te laat bestelde treinstellen. De proefrit werd met een losse loc gereden. Dat vond ik een beetje saai voor de foto...


 

Geldermalsen, 4 augustus 2007. Op de bovenste foto een doorgaande trein naar Utrecht. Het enorme stationsgebouw op het eilandperron dateert uit de tijd dat het station een belangrijke regiofunctie had, met de veiling en veel veetransporten. Voor reizigersvervoer is Geldermalsen nooit erg belangrijk geweest. Rolstoelgebruikers bekijken het maar. Vroeger was er nog een gelijkvloerse verbinding met het perron, maar tegenwoordig alleen nog trappen. Er is ook geen stationspersoneel meer aanwezig dat zou kunnen helpen. Aan de voorzijde bestaat de toegang uit een gastvrije rioolbuis, aan de achterzijde kun je gebruik maken van de bekende voetbrug. Daar mogen maximaal 40 personen op, maar ik heb daar verschillende malen gestaan met honderden andere spoorgekken.


Geldermalsen, 31 oktober 2008. Vanaf het perron is dit gebouw te zien. Het lijkt op een oud station, maar dat is het niet. Of een beetje toch wel: het was namelijk ooit een koffiehuis annex halteplaats voor de postkoets. In 1894 werd het verbouwd tot een dubbele dienstwoning. Tegenwoordig is het een gemeentelijk monument. Toen deze foto werd gemaakt stond de helft hiervan te koop voor 625.000 euro. De koper moet er rekening mee houden dat de omgeving de komende jaren flink zal worden volgebouwd. En hij moet het niet erg vinden om naast een drukke spoorlijn te wonen, maar zulke gekken zijn er!Monumentale voetbrug Geldermalsen naar Twente en Zeeland

De monumentale voetbrug over het spooremplacement in Geldermalsen verhuist op 22 februari 2011 naar Twente. Het grootste deel van de vijftig meter lange brug krijgt een nieuwe plek op het emplacement van de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen. Een kleiner deel komt te staan op het emplacement van de Stoomtrein Goes Borsele.

De voetbrug is in 1888 in Geldermalsen opgebouwd en is een rijksmonument. Mede door de grote drukte op het emplacement in Geldermalsen voldoet de brug op die plek niet meer aan de moderne normen. Om dit stuk spoorhistorie voor de toekomst te redden, nemen de twee museumspoorlijnen de voetbrug voor een symbolisch bedrag over van ProRail. ProRail heeft zelf geen andere bestemming voor de brug en ook geen mogelijkheid om hem op te slaan.

Een deel van dertig meter lang, inclusief draagconstructie en trappartijen, wordt na restauratie in Haaksbergen geplaatst. De voetbrug wordt ingekort en verlaagd om de constructie te verstevigen. Bezoekers kunnen de brug over het spoor in de toekomst gebruiken in een rondwandeling over het emplacement. De verkorte en ook iets verlaagde voetbrug biedt dan ook een mooie gelegenheid om het rijdend materieel te bekijken en te fotograferen. De overige twintig meter van de brug gaat naar Zeeland.

De monumentale voetbrug wordt 22 februari in delen over de weg naar Haaksbergen en Goes getransporteerd, als exceptioneel transport. Tussen 07.00 en 10.00 uur worden de brugdelen in Geldermalsen opgeladen. Het hangt van de situatie op de A1 af hoe laat de diepladers in Haaksbergen arriveren. Naar verwachting is dat aan het eind van de ochtend. De brug wordt afgeleverd op de Weeleweg, de draagconstructie en trappen op station Haaksbergen.

Persbericht Museum Buurt Spoorweg, 17 februari 2011Een Plan V in Geldermalsen

Geldermalsen, 24 juli 2021. Treinstel 876 van het Spoorwegmuseum reed een lange conditierit door het land. In Geldermalsen stond het treinstel een paar minuten stil op spoor 6, langs het nieuwe perron dat binnenkort in gebruik wordt genomen door de treinen van/naar Dordrecht. De bij fotografen geliefde voetgangersbrug over de sporen is niet meer toegankelijk en zal binnenkort worden gesloopt. Vermoedelijk gaat de grote rode kraan hierbij een rol spelen. Op de website van Edward Bary is meer te lezen over de grote ombouwoperatie van dit station.


Zie ook:
vorige       start       omhoog