Ombouw Baarn (deel 5)

door Edward Bary

Na een verbouwingsperiode van twee jaren - het werk startte na de zomervakanties van 2007 - werd op zaterdag 26 september 2009 het vernieuwde station van Baarn feestelijk geopend. Van 13.30 tot 17.00 uur vond een openingsfeest plaats met tal van activiteiten voor jong en oud, buurtbewoners en reizigers, met muziek, straattheater, optredens van diverse artiesten en een bijzondere fototentoonstelling.
Toespraken

Voorafgaand aan de feestelijkheden werd in Eethuys-Café De Generaal aan de Luitenant Generaal van Heutszlaan nabij het station in besloten kring met de relaties van ProRail, NS en de gemeente Baarn een bijeenkomst gehouden. In hun toespraken benadrukten burgemeester Jan de Groot van Baarn, regiodirecteur Hans Lodder van ProRail Randstad en regiodirecteur Joost Ravoo van NS Regio Randstad, de samenwerking tussen alle uitvoerende partijen. Met het vrijleggen van het treinverkeer van de Stichtse Lijn kwam een jarenlange wens in vervulling voor een betere en meer punctuele treindienst in en rond Baarn. Ook de nieuwe reizigersaccommodaties op het station zijn voor de reizigers een hele verbetering. De prominenten bedankten de buurtbewoners en weggebruikers voor hun geduld voor de overlast tijdens de bouw.

Aan twee aanwezige gasten besteedde wethouder Wim Lieberwerth een bijzonder woord van dank: Hein Dappers van de gemeente Baarn, die jarenlang betrokken was bij het project vanuit gemeente en de heer J. Kouwenberg, oud-voorzitter van de Stichting Gehandicaptenbelangen Baarn čn bewoner van het station Baarn kregen een gedenkboek overhandigd voor hun bijzondere inzet. Hans Lodder, ProRail Regiodirecteur overhandigde op zijn beurt een relatiegeschenk aan de wethouder en Hein Dappers, het ProRail Monopoly-spel.

Terugblik op de ombouwwerkzaamheden

Deze ombouwwerkzaamheden die officieel in augustus 2007 van start gingen, bevatten de volgende belangrijke elementen:

 • de aanleg van een eigen perron langs het gereactiveerde spoor 4 voor treinen van de Stichtse Lijn ter hoogte van de Prinses Marielaan;
 • nieuw, eigen spoor voor treinen naar/uit de richting Soest;
 • aanpassen van de overweg Torenlaan;
 • aanpassen van de overweg Lt. Generaal van Heutszlaan;
 • nieuwe reizigersaccommodaties, zoals liften en trappartijen;
 • renovatie van de tunnel en nieuwe toegangspartijen;
 • losleggen van spoor 1 ten behoeve van latere vernieuwing;
 • aanpassing emplacement en wisselverbindingen inclusief energievoorziening;
 • modernisering van de beveiliging;
 • verbetering en vermeerdering fietsparkeerplekken, inclusief nieuwe rijwielstalling.

Belangrijk onderdeel hiervan was het vrijleggen van het treinverkeer van de Soester lijn (Baarn - Den Dolder) van de hoofdspoorlijn Hilversum – Amersfoort, dat al met ingang van 1 december 2008 kon worden gerealiseerd. Hiermee was de zogenaamde ”ontvlechting” een feit. In de eerste vier delen van dit thema werd hiervan uitvoerig verslag gedaan.

In de loop van 2009 werd nog druk gewerkt aan de finishing touch van de gehele stationsoutillage:

 • de perrontunnel werd opgeknapt en kreeg nieuwe, zandgele betegeling;
 • de openbare fietsenstalling werd voltooid naast het stationspark;
 • aan de bouw van de nieuwe, overdekte rijwielstalling werd hard gewerkt;
 • het Stationsplein werd aangepast aan de nieuwe lay-out.

Spoor 1 komt terug!

In het kader van het project Ontvlechting Soester Lijn zou spoor 1 aanvankelijk geheel worden verwijderd. Om de Koninklijke Wachtkamer rechtstreeks bereikbaar te houden t.b.v. de koninklijke trein (en museale doeleinden) zal spoor 1 weer aangesloten worden op de sporen naar en van Hilversum. Het spoor zal eindigen bij het stationsgebouw in een stootjuk. Een en ander zal in de loop van 2010 gereed moeten zijn.

Feestelijke opening

Op het podium op het Stationsplein vond het officiële en vooral feestelijke openingsmoment plaats van het vernieuwde station Baarn. Met het oplaten van luchtballonnen was de opening een feit. Vervolgens traden diverse artiesten op. Op een zonovergoten zaterdag werd nagezomerd onder het genot van lekkere hapjes en drankjes. En natuurlijk was de entree gratis.

Het feestprogramma van de opening bood voor elk wat wils: artiesten met klinkende namen als Zabumba, het Duo Stiks en Marike Jager brachten hun talenten ten gehore. In samenwerking met de Baarnse theatermaker Mireille Verheyen van onder meer theatergroep Marmelijn waren er op en rondom het station verrassende theateracts en prachtige living statues te zien. Verder speciale kinderactiviteiten. Bij de Vrolijke Fiets konden fietsen met kleurrijke materialen opgepimpt worden, er was een schminkatelier en voor wie zich tijdig had aangemeld, was een bezoek en rondleiding mogelijk in de Koninklijke Wachtkamer.

Een fototentoonstelling in de stationshal liet oude en recente beelden zien van de rijke (spoor)historie van Baarn. De lokale media besteedden aandacht aan de opening, RTV Utrecht had er een item over in zijn nieuwsuitzendingen.


Foto Nico Spilt.


Het champagneglas kon op 26 september 2009 geheven worden op het gereed zijn van de spoorwerkzaamheden in Baarn. Van links naar rechts Joost Ravoo, regiodirecteur NS Regio Randstad, Jan de Groot, burgemeester van de gemeente Baarn, Jan Boeve, bouwmanager ProRail, Hans Lodder, regiodirecteur ProRail Randstad en Wim Lieberwerth, wethouder. Tegen de achtergrond van het nieuwe trappenhuis met lift als stationsentree, lieten de prominenten zich het vocht goed smaken op deze zonovergoten nazomerse dag. Foto Henk Koster.


Er ontstond enige hilariteit toen, nadat de burgemeester had gesproken over de maatregelen om de geluidoverlast van het spoor te beperken, de geluidinstallatie het begaf. Foto Henk Koster.


Enige tijd later konden de kinderen alsnog hun balonnen loslaten. Foto Nico Spilt.


Het Vlaamse Duo Stiks. Foto Nico Spilt.


"Reist per spoor". Over enige tijd is dit ook weer mogelijk vanaf spoor 1. Fotografie Henk Koster.


Fototentoonstelling in de stationshal. Foto Henk Koster.


Foto van een foto van Nico Spilt. De zwart-witfoto is van Kees van de Meene.


Ingang van de koninklijke wachtkamer. Normaal hermetisch gesloten, maar wie zich tijdig had aangemeld kon deze dag een rondleiding krijgen. De wachtkamer is al decennia niet meer gebruikt door de koninklijke familie. Foto Henk Koster.


Verboden te fotograferen. Valt er soms wat te verbergen aan het zithoekje dat op kosten van de belastingbetaler is aangeschaft? Foto Nico Spilt.


Over filmen werd niet gerept. 's Avonds kwam de wachtkamer uitgebreid in beeld op de regionale televisie.


vervolg >>


Zie ook:
vorige       start       omhoog