Ombouw Baarn (deel 4)

door Edward Bary

Aandacht voor de afrondende werkzaamheden, eind 2008.
Werkzaamheden in het weekend van 29 en 30 november 2008

Dit weekend werd de laatste hand gelegd aan de werkelijke ‘ontvlechting’ van het spoor van de Soesterlijn. Hierdoor kan de trein van en naar Utrecht vanaf 1 december vertrekken en aankomen langs een nieuw perron, zonder dat de trein het hoofdspoor hoeft te kruisen. Hiervoor werd dit weekend het spoor tussen de Gerrit van de Veenlaan en Soestdijk op z’n plek gelegd met kranen en een zogenaamde stopmachine.

Het nieuwe perron, aan de zijde van de Prinses Marielaan, heeft de laatste weken steeds meer vorm gekregen. Er is betegeld, er staan lichtmasten en ook de lift naar het perron is bijna klaar voor gebruik. In het laatste weekend van november werden de laatste afrondende werkzaamheden uitgevoerd. Het hele weekend was ook de tunnel onder het station afgesloten vanwege het werk.

De spoorwegovergang Torenlaan krijgt een nieuwe inrichting. Door het aanbrengen van een bocht in de weg, komt deze haaks op het spoor te staan. Zo’n ‘haakse overweg’ is vereist voor de veiligheid van de weggebruikers. Na het verleggen van kabels en leidingen, was nu de inrichting zelf aan de beurt.

De spoorwegovergang Torenlaan was tijdelijk afgesloten voor alle verkeer (inclusief voetgangers en fietsers) in verband met de aanleg van het nieuwe spoor. Na dit weekend konden voetgangers, fietsers en hulpdiensten de overweg weer gebruiken, maar gemotoriseerd verkeer nog niet. De overweg Torenlaan is namelijk nog enige tijd versmald vanwege de afrondende werkzaamheden. ProRail zal alles op alles zetten om de nieuwe overweg vr de kerst ook open te stellen voor gemotoriseerd verkeer. Er zijn daarna aan het begin van het jaar nog enkele afrondende werkzaamheden aan kabels en leidingen nodig.

De spoorwegovergang op de Lt. Gen. Van Heutszlaan moest worden afgesloten voor alle verkeer in verband met de werkzaamheden aan het spoor. De afsluiting was van zaterdag 29 november 20.00 uur tot zondag 30 november 08.00 uur. Na 1 december is er op deze overweg nog incidenteel een korte afsluiting nodig voor de aanleg van nieuwe bestrating.

Gemotoriseerd verkeer werd tijdens de afsluiting van beide spoorwegovergangen met borden omgeleid via de Amsterdamsestraatweg (N221) en de Gerrit van de Veenlaan. Fietsers en voetgangers werd geadviseerd het spoor over te steken via de voetgangersbrug bij de Gerrit van de Veenlaan of via het Breemeentje.

Geraadpleegde bron: Nieuwsbrief Station en Omgeving Baarn nr. 7


De status van spoor 1

Op de "spoorwijzer" van 1 december 2008 ontbreekt spoor 801 (= perronspoor 1). Ook op de foto's hieronder is te zien dat spoor 1 niet meer bruikbaar is. Naar verluidt keert dit spoor in 2009 weer terug, maar nu als kopspoor, zodat alleen treinen uit de richting Hilversum hier op kunnen binnenkomen en keren. De projectmanager liet ons weten: "De handhaving van spoor 1 is een wijziging op het lopende programma en moet nog ontworpen worden. De bovenleidingportalen en seinen zijn daar nu nog niet op aangepast. Dat gebeurt pas volgend jaar."


Foto's van de werkzaamheden

Baarn, 29 november 2008. Foto vanaf het eerste perron, genomen in de richting Amersfoort. De bovenleidingpaal is "in" spoor 1 geplaatst. Op het tweede perron is een van de liften te zien, een nieuwe luxe voor Baarn. Sein 623 stond vroeger rechts van spoor 2. Men heeft dit nu op een beter zichtbare plaats gezet. Foto Henk Koster.

Baarn, 29 november 2008. De sporen tussen de overwegen Generaal Van Heutszlaan en de Torenlaan zijn nu genummerd 809, 810 en 811. Dit heeft te maken met de nieuwe seingeving in het procesplan en dus de in te stellen rijwegen c.q. procesplanregels in het besturingssysteem (PPLG Baarn). De perronsporen zijn nu 802, 803 en 804. Foto Edward Bary.

Baarn, 29 november 2008. De seinen 625 en 627 hangen nu aan een portaal. Foto Edward Bary.

Baarn, 29 november 2008. Aanpassing overweg Torenlaan. Deze wordt haaks gemaakt, driesporig. Op deze foto worden de oude overwegplaten van het spoor Amersfoort-Baarn uitgetild en afgevoerd. Foto Edward Bary.

Baarn, 29 november 2008. Aftimmering van de overkapping tunnel/trap 3e perron. Foto Edward Bary.

Nieuw perron in gebruik

Baarn, 2 december 2008. Een dag eerder is het nieuwe perron in gebruik genomen. De treinen uit Utrecht keren nu op spoor 4. Hier treinstel 930. Aan de nieuwe liften wordt nog gewerkt. Deze en volgende foto's Nico Spilt.

Baarn, 29 december 2008. Treinstel 470 begint aan zijn rit over de Stichtse Lijn.

Wat gebeurt er met spoor 1?

Baarn, 2 december 2008. Spoor 1 is duidelijk niet meer in gebruik. Het is naar verluidt nog steeds de bedoeling dat dit weer bruikbaar wordt, maar dan als kopspoor dat alleen voor treinen uit de richting Hilversum bereikbaar is, speciaal voor de koninklijke trein. Het nieuwe herhalingssein op de voorgrond zal dan weer moeten verhuizen...

Baarn, 31 maart 1973 en 15 juli 1973. Treinstellen 353 resp. 221 in de stoptreindienst naar Utrecht.


Terugblik: spoorwoningen

Twee voormalige spoorwoningen zijn geofferd om de gewijzigde ligging van de sporen en de overweg in de Torenlaan mogelijk te maken. Enkele foto's van de meest in het oog springende woning, nummer 36.

Links: op 13 september 1964 komt treinstel 449 uit Den Dolder, om via de wisselstraat naar spoor 1 te worden geleid. Na de ombouw van Baarn worden treinen uit Den Dolder geleid naar het nieuwe derde perron, zonder de hoofdsporen te hoeven kruisen. Foto Edward Bary.

Linksonder: op 10 april 1969 komt treinstel 521 binnen uit Amersfoort. Rechtsonder: een trein uit Amersfoort op 10 april 2005. Foto's Nico Spilt.

 

Situatie na de ombouw

Baarn, 13 juni en 29 juli 2009. De eindsituatie van de vernieuwde spoorwegovergang in de Torenlaan en van de vrijlegging van de Stichtse Lijn. Foto's Ad Karman.

vervolg >>


Zie ook:
vorige       start       omhoog