Ombouw Baarn (deel 3) |
door Edward BaryNu dit omvangrijke ombouwproject zijn voltooiing nadert, besteed ik in dit hoofdstuk aandacht aan de laatste grote werkzaamheden. De detailafwerking zal nog enkele maanden in beslag nemen. Het project komt in december 2008 in dienst. De Stichtse Lijn heeft daarmee zijn onafhankelijke, conflictvrije eigen railinfrastructuur in Baarn. De vergelijking met de oude NCS-situatie (Nederlandse Centraal Spoorweg) dringt zich op, toen deze locaalspoorwegmaatschappij ook een eigen spoortraject en station in Baarn had. |
Spoor 1 geredZoals eerder in deze artikelreeks al werd beschreven, is de indienststelling van de ontvlechting (vrijlegging) van de Stichtse Lijn (het Soesterlijntje in de volksmond) met de hoofdsporen Hilversum - Amersfoort in Baarn met een jaar vertraagd. Was het eerder de bedoeling geweest dit project per invoeringsdatum van de dienstregeling in december 2007 gereed te hebben, nu is voorzien dat de sporenwijziging, nieuw zijperron en modernisering van de reizigersvoorzieningen (o.a. liften en verbouwde tunnel) met de dienstregeling in december 2008 in dienst zal komen. Ook werd eerder in 2008 besloten, dat - in tegenstelling tot eerdere plannen - spoor 1 niet geheel zal verdwijnen. Het wordt een kopspoor dat vanuit de richting Hilversum te benaderen blijft. De aansluiting aan de Amersfoortse zijde vervalt, omdat er over een ahob (in dit geval de overweg Generaal van Heutszlaan) maximaal drie sporen mogen liggen. De ahob in de Torenlaan zal verlegd worden in een haakse passage. Volgens ProRail wil en kan het Koninklijk Huis nu gebruik blijven maken van het aan de Koninklijke wachtkamer in het stationsgebouw grenzende spoor 1. Het wachten was op de definitieve goedkeuring van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het laten liggen en in exploitatie houden van een spoor betekent namelijk ook dat het spoor moet worden onderhouden. Hogere kosten dus. En omdat ProRail de spoorwegbeheerder is die onder dat Ministerie valt, moest er wel formele goedkeuring komen. De redding van spoor 1 is te danken aan Baarns initiatief. De Stichting Mooi Baarn, Stichting Vorstelijk Baarn en de Historische Kring Baerne verzochten de Raad van Bestuur van ProRail de aanvankelijke sloop terug te draaien. Achter de schermen heeft de gemeente Baarn stevig onderhandeld. En met het nu voorliggende resultaat, dat spoor 1 in de bestekken van de ombouw nu is meegenomen. Het plan is nu om van het eerste spoor een kopspoor te maken. Nog voor de spoorwegovergang op de Van Heutszlaan komt een stootjuk. Op die manier houdt de Van Heutszlaan een overweg met drie sporen, veel veiliger dan vier sporen. De driesporigheid van de overweg en de status “ahob” heeft ook een meer wettelijke grondslag. Om een kleine ahob te blijven moet het aantal sporen maximaal drie zijn. Treinen kunnen in de beoogde situatie alleen vanuit Hilversum op spoor 1 komen, pal voor het monumentale station. Belangrijk argument voor behoud is de bijzondere Koninklijke Wachtkamer in het station. Die is na de zomervakantie gerestaureerd. En natuurlijk kan dit spoor ook gebruikt worden voor museumtreinen en andere bijzondere gelegenheden.
Nieuwe plannen, nieuwe layout, nieuwe bestekkenBovenstaande betekende een belangrijke wijziging in de layout van het eerdere beoogde sporenplan. Op zijn beurt weer met grote gevolgen voor de noodzakelijke beveiligingsaanpassingen, die in de bestekken moesten worden herschreven en verwerkt. In 2008 en met name na de bekendwording van het besluit rond spoor 1 (vanaf hier de spoorterminologie gebruikt, dus spoor 801) zijn ook in de logistiek van de werkzaamheden wijzigingen doorgevoerd en wel zodanig, dat het reeds begonnen ombouwprogramma toch zo goed mogelijk kon blijven doordraaien. Omdat ook in Hilversum omvangrijke werkzaamheden plaatsvonden (zie Ombouw Hilversum deel 28), werd ook gelijktijdigheid met dat project nagestreefd; de werkzaamheden waren als het ware elkaars meelifters. Bovendien moet elke onttrekking van treinverkeer passen binnen de zogenaamde infraplanningskalender met elders in het land in uitvoering zijn spoorwerkzaamheden. Dat vraagt zeer vroegtijdige afstemmingen. Daarbij geldt een principiële vuistregel; werkzaamheden op een baanvak, dan is de omleidingsroute beschikbaar (vrij van werkzaamheden).
Betrokken partijen bij de spoorwerkzaamheden in en rond BaarnIn diverse werkweekenden (veelal in combinatie met andere werkzaamheden op de Gooilijn) is via algehele of gedeeltelijke buitendienststellingen of in nachtelijke treinvrije periodes gestaag verder gewerkt aan de infrastructuur. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door hoofdaannemer Strukton Rail (opdrachtnemer), in opdracht van ProRail Regio Randstad Noord, in samenwerking met de Gemeente Baarn. De gespecialiseerde onderdelen werden uitgevoerd door Hegeman Beton- en Industriebouw BV (betonwerken en damwanden, keerwanden), Van Gelder Rail (grondwerk bekabelingen, relaiskasten, ATB-baanapparatuur), Reef Infra (belijningen, afzettingen, wegmarkeringen), Strukton Rail (bovenleidingsconstructies, inclusief blokken en palen, draadtrekken en schakelvoorzieningen) en Volker Rail Contracting (werktreinen spoorvernieuwing).
Globale beschrijvingen werkzaamheden
Werkzaamheden weekend 5 en 6 juli 2008Op station Baarn werd in de nacht van zaterdag op zondag een deel van de overkapping op het middenperron weggehaald. Ook werd de betonnen ombouw rond de trap gesloopt. Hierdoor ontstond ruimte voor de bouw van een lift. Deze werkzaamheden gaven enige geluidsoverlast van sloopgereedschap. Er werden kranen en vrachtwagens gebruikt, en ook het weghalen van beton maakte lawaai. De werkplek werd uiteraard 's nachts fel verlicht. De ingang naar de perrontunnel (noordzijde, de kant van het Stationsplein) en het trappenhuis van het eerste perron werden gesloopt. Hier zal een ruimere entree gebouwd worden, met twee trappen tegenover elkaar. Er is een tijdelijke stalen trap geplaatst en de tijdelijke entree bestaat uit een zeecontainer in het verlengde van de tunnel. Gestart werd met de voorbereidende werkzaamheden voor het betonwerk.
Werkzaamheden weekend 23 en 24 augustus 2008In dit weekend was het baanvak Hilversum - Baarn gestremd vanwege spoorvernieuwing. Voor specificaties zie hieronder. Het trappenhuis van het derde (zij)perron langs spoor 804 kwam in uitvoering en is inmiddels in ruwbouw gereed. Ook het betonskelet is gestort en de staalconstructie is geplaatst. Deze trappen worden zomogelijk minder steil gemaakt en bij de ingang van de tunnel is een nieuwe vloer gestort.
Werkzaamheden weekend 4 en 5 oktober 2008Strukton:
Reef infra:
Bouwcombinatie Hegeman/Van Gelder:
In het kader van het project Corridor Gooilijn werden – in opdracht van ProRail Infraprojecten – van zaterdag 3 oktober 01.40 uur tot maandag 6 oktober 04.20 uur, tijdens een 52–urige buitendienststelling diverse werkzaamheden uitgevoerd. De belangrijkste activiteiten waren:
Stand van zaken (algemeen)
Geraadpleegde bronnen en personen
vervolg >> |
Zie ook: