Oosterbeek

Wietze Landman maakte in 1963 een aantal interessante foto's in de omgeving van Arnhem, vooral bij Oosterbeek Hoog. Wietze gebruikte in die jaren een Voigtländer Vitoret. Met eenzelfde camera maakte ik in 1967 mijn eerste spoorfoto's in Hilversum. Wietze werkt tegenwoordig als vrijwilliger op de tram in het OpenluchtmuseumOosterbeek Hoog, 1963. Op deze plek stond Wietze regelmatig naar treinen te kijken, gewapend met zijn Voigtländer Vitoret. Het is ten westen van Oosterbeek Hoog, onderaan de Karel van Gelderlaan, parallel aan de Nico Bovenweg. Deze foto is genomen in oostelijke richting, dus richting Arnhem. In de verte een sein van het lichtseinstelsel 1946. Foto Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. Loc 1213 met een olietrein richting Arnhem. Foto Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. Treinstel Plan T tijdens een proefrit op weg van Arnhem naar Utrecht. Deze stellen zouden in mei 1964 officieel in dienst komen. Op de eerste foto het viaduct dat direct ten oosten van het station over het spoor loopt (Dreyenseweg). Vanaf dit perrondeel lopen rechts steile trappen omhoog naar het stationsplein waar de trolleybus van lijn 1 wacht. Foto's Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. De stoptrein Arnhem-Utrecht heeft zojuist de halte Oosterbeek Hoog achter zich gelaten en komt even verderop een stoptrein uit de andere richting tegen. Het ene treinstel mat.'46 heeft nog rode banden op de neus, het andere stel is al voorzien van gele snorren. Foto's Wietze Landman.


Deze foto's zijn in 1963 gemaakt op de helling vanaf de poort van Mariëndaal (onder het spoor door) omhoog naar het viaduct over het spoor aan de oostkant van Oosterbeek (Schelmseweg). Een loc serie 1200 is met trein D 268 "Loreley Expres" onderweg van Amsterdam naar Basel. Direct achter de loc een Zwitsers bagagerijtuig. Beneden aan de spoordijk ligt de fiets van fotograaf Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. Opnieuw D 268 "Loreley Expres", dit keer met loc 1316, onderweg van Amsterdam naar Basel. Foto Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. Een posttrein rijdend richting Arnhem, bestaande uit twee motorrijtuigen. Foto Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. Loc 1217 met een olietrein richting Utrecht. De loc heeft twee stroomafnemers omhoog en is dus aan het optrekken met haar beladen trein. Achterop lopen enkele kipwagens mee. Foto's Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, winter 1963-1964. Onder de brug in de Dreyenseweg rijdt een Hondekop (met rode band en tyfoonrooster) richting Utrecht. De trein is vijf minuten geleden vertrokken uit Arnhem. Foto Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. Een Duits TEE-treinstel als TEE 31 "Rhein-Main". De foto's zijn op verschillende dagen gemaakt, vanaf dezelfde plek maar een kwart slag gedraaid. Op het bordje is te lezen "Overgang alleen onder toezicht stationspersoneel". Hoewel Oosterbeek Hoog volgens het spoorboekje geen station maar een halte was, was er wel degelijk een echte chef aanwezig. Foto's Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog, 1963. Nogmaals een Duits TEE-treinstel als TEE 31 "Rhein-Main". De trein is op weg van Frankfurt (Main) naar Amsterdam, waar ze even na het middaguur zal arriveren. Een select groepje NS-machinisten mocht de VT 11.5 besturen tussen Emmerich en Amsterdam. Foto Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog 1963 (loc 1316 met D-trein) en 15 april 2004 (ICE-stel op weg naar Duitsland). Animatie op basis van twee door Wietze Landman gemaakte foto's.

Meer toen & nu.


 

Een deel van tabel 40a en 40b uit de dienstregeling 1964-1965. Oosterbeek heette toen nog Oosterbeek Hoog en het station Maarsbergen was nog in gebruik. Bunnik moest het echter nog zonder station stellen. Er reed slechts één trein per uur die op alle stations stopte. 's Ochtends reden kort na elkaar twee D-treinen van Amsterdam via Arnhem en Emmerich naar Duitsland: D 10 "Rheingold" (alleen eerste klas; deze trein zou later de TEE-status krijgen) en D 168 "Loreley Expres". Ook later op de dag reden er diverse D-treinen en sneltreinen naar Köln en verder. Een enkele trein reed na Arnhem via een andere route, namelijk via Nijmegen en Kleve. Tegen het middaguur kwam TEE 31 "Rhein-Main" de grens over, op weg naar Amsterdam. Deze trein werd gereden door een van de nieuwe TEE-treinstellen van de DB. De tegentrein reed 's avonds.


Oosterbeek Hoog. Deze foto is gemaakt vanaf de brug bij het station en dateert van voor 1962, want de oversteekbordjes zijn hier nog wit in plaats van blauw. De twee stationsgebouwtjes stonden onder de hoede van stationschef Bouwmeester, die vlakbij woonde in een huisje op de heuvel. Langs het perron een stoptrein mat.'46 naar Arnhem. Sinds 1970 is het station onbemand; twee jaar later werden de gebouwtjes afgebroken.

Oosterbeek Hoog, omstreeks 1900. Er nadert een trein uit Arnhem. Zware treinen hadden tot Oosterbeek een opdruklocomotief nodig. Via de overloopwissels tussen de perrons konden de opdruklocomotieven weer terugkeren naar Arnhem. Let op het links geplaatste sein: bij de SS was dit gebruikelijk. De treinen van de SS reden rechts, maar de machinist stond links. De paal van dit sein was rood-wit geschilderd omdat het sein ook de toegang tot het rechterspoor regelde voor naar Arnhem terugkerende opdruklocs. Ansichtkaarten, collectie Wietze Landman.


Oosterbeek Hoog. Motorrijtuig uit de serie omBC 2901-2908, op weg van Arnhem naar Amersfoort, via Ede en Barneveld. Deze route werd gereden tussen het najaar 1937 en de zomer van 1940. Ook waren er treinen die vanuit Doetinchem vertrokken. De motorrijtuigen waren gestationeerd in Arnhem. Prentbriefkaart.

Oosterbeek, 9 december 2015. Treinstel 455 op weg van Arnhem naar Ede-Wageningen, enkele dagen voordat dit materieel uit de dienstregeling zou verdwijnen. Foto Nico Spilt.


Twee dieseldrieën bij Oosterbeek Hoog, op weg naar Utrecht. Prentbriefkaart collectie Piet den Ouden.


Driewagen- en tweewagentreinstel mat.'36 bij Oosterbeek. Prentbriefkaart J. Sleding, Amsterdam, nummer 3891.


Treinstellen mat.'36 bij Oosterbeek Hoog, op weg naar Arnhem. Prentbriefkaart collectie Adriaan Pothuizen.


Oosterbeek Laag en de lijn Arnhem-Nijmegen

Het huidige station Oosterbeek aan de spoorlijn naar Utrecht heette vroeger Oosterbeek Hoog, ter onder­scheiding van station Oosterbeek Laag dat aan de lijn naar Nijmegen lag en in 1879 werd geopend.

Het oorspronkelijke station Oosterbeek Laag was een fraai, asymmetrisch gebouw met aan de noordkant een aangebouwde torenspits. Later zijn zowel de toren als driekwart van het gebouw aan de zuidkant afgebroken, maar de oude goederenloods is wel bewaard gebleven. In 1938 werd Oosterbeek Laag gesloten voor reizigers­vervoer.

Het gebouw is sinds 2008 in gebruik als woning. Er zijn plannen geweest om op deze plaats een nieuwe halte (Arnhem Business Park) te openen, maar in 2012 is besloten dat dit niet doorgaat. Foto Bart Peters.Nabij Oosterbeek, 1963. Werkzaamheden bij het viaduct in de hoofdweg tussen Oosterbeek en Arnhem (Utrechtseweg). De spoorlijn Arnhem-Nijmegen loopt hier overheen. Op de tweede foto links enkele masten van de trolleybus van lijn 1 naar Oosterbeek. De motorpost is op weg van Arnhem naar Nijmegen (achtergrond gebouw van de KEMA). Foto's Wietze Landman.


Nabij Oosterbeek, 1963. Op de eerste foto een DE3-treinstel van Arnhem rijdend richting Nijmegen. De trein is juist de Utrechtseweg overgestoken die je rechts nog ziet lopen. De vele masten langs de weg duiden op de trolleyleidingen die daar lopen. De trein is zojuist het KEMA-terrein gepasseerd en nadert nu de open weilanden tot aan het vroegere station Oosterbeek Laag en de oprit van de Rijnbrug bij Oosterbeek. Op de tweede foto een DE3 uit de richting Nijmegen. De trein nadert de oprit van de Rijnbrug bij Oosterbeek. In de verte, links langs het spoor, het oude station van Oosterbeek Laag. Foto's Wietze Landman.


Zie ook:
vorige       start       omhoog