Openluchtmuseum Arnhem


Openluchtmuseum Arnhem, 25 september 2005. Voor het eerst sinds 1962 bezocht ik het Openluchtmuseum. Het werd gewoon weer eens tijd. Op deze foto de replica van een oorspronkelijke Arnhemse tram. Let op het fraaie licht van de elektrische lampen. In de Tweede Wereldoorlog is het Arnhemse trambedrijf volledig verwoest. In het Openlucht­museum is ook de Arnhemse tramremise weer herbouwd, zij het met kleinere afmetingen dan het origineel.


Openluchtmuseum Arnhem, 25 september 2005. Motorwagen 274 van de HTM.


Bunnik, december 2013. Motorwagen 274 van de HTM uitgevoerd in aardewerk. Met ledlampjes.


Twintig jaar trams in het Openluchtmuseum

Arnhem, 18 juni 2016. Het trambedrijf in het Openluchtmuseum vierde zijn 20-jarig jubileum. Een weekend lang stond het museum in het teken van historisch stads- en streekvervoer. Er waren historische autobussen en trams te gast, en er werden diverse modeltrambanen tentoongesteld.


Van de gelegenheid maakte ik gebruik om de Van Gend & Loos-loods uit Tiel en Sik 285 te aanschouwen.


Openluchtmuseum Arnhem, 18 juni 2016. De oudste rode standaardbus: GVB 301 uit 1966. Daarachter de GVB 373, een vertegenwoordiger van de opvolger van de standaardbus. Bussen uit de collectie van de Stichting BRAM. Lees meer over de rode standaardbus van DAF, die in 2016 vijftig jaar bestond.


Arnhem, 18 juni 2016. Spot the Webmaster in het Openluchtmuseum. Foto Ron Groeneveld.


Arnhem, 18 juni 2016. Geleed motorrijtuig 631 van de RET staat geparkeerd op de keerdriehoek in het Openluchtmuseum. Deze tram, bouwjaar 1969, behoort tot de collectie van het museum.


Arnhem, 18 juni 2016. De gepavoiseerde Haagse tweeasser 274 in het Openluchtmuseum.


Bijblijfblog

Bijblijven via de blog van Wietze Landman: www.museumtramarnhem.blogspot.com

Gloeilampperikelen

Een artikel over het vinden van de juiste oude lampen: Gloeiende, gloeiende...


Nederlands Openluchtmuseum. Gids van het Rijksmuseum voor Volkskunde, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, 1980.

Het museum, gesticht in 1912, tracht zijn bezoekers een beeld te geven van de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland. Belangrijke hulpmiddelen daarbij zijn oude woon- en bedrijfsgebouwen, met alles wat daartoe behoort aan inrichting en gereedschappen. In de gids worden de diverse bezienswaardigheden beschreven. Ook zijn er drie wandelroutes opgenomen, van 1, 2 of 4 uur.

De elektrische tram en de Van Gend & Loos-loods waren in 1980 nog niet aanwezig.


Zie ook:




vorige       start       omhoog