Velp


 

Velp, Station Staatsspoor. Omstreeks 1875. Het station is van het type 5de klasse van de SS, gebouwd in 1862. Op de tweede foto loc SS 147 (later NS 947), een in 1878 door Beyer Peacock gebouwde 1B-loc, met een trein naar Arnhem. Prentbriefkaarten collectie Wietze Landman.


 

Velp, 7 januari 2005. Het haltegebouwtje uit 1982 (architect C. Douma) is zowaar bemand, met een jongen die druk met zijn mobieltje in de weer is. Een eenzame kroket ligt in een broeikasje te wachten op klandizie.


 

Velp, 13 maart 2004. "Tour du Livre" met Paul Haenen en Philip Freriks. Deze Thalys reed door Nederland in het kader van de NS-actie "Tijd voor lezen" en het boekenweekthema "Gare du Nord - ontmoetingen met Frankrijk". In de trein hield Margreet Dolman (Paul Haenen) vraaggesprekken met schrijvers. Op de stations waar de trein stopte (Amersfoort, Deventer, Den Bosch) werd op muzikale wijze aandacht besteed aan Frankrijk en de invloeden van Frankrijk op de Nederlandse literatuur. Hier is het stel op weg van Deventer naar Nijmegen. Wietze Landman maakte deze foto's bij de overweg Kasteel Biljoen te Velp. Over een halve minuut zal de trein halte Velp passeren.


Velp, 7 januari 2005. De IJsellijn had vroeger de reputatie dat daar altijd het oudste materieel van NS op reed. Hier zien we echter een van de laatste aanwinsten uit de tijd dat deze foto werd gemaakt: een stuurrijtuig op kop van een sneltrein die op weg is van Roosendaal naar Zwolle.


Velp, 7 januari 2005. Een stoptrein, met voorop treinstel 459, op weg van Zutphen via Arnhem naar Nijmegen.


Velp in de jaren 60

Station en stationsplein Velp, jaren 60. Het treinstel mat.'46 is op weg van Zutphen naar Arnhem. Collectie Nico Spilt.


 
 

Velp, 7 januari 2005. Eindpunt van trolleybuslijn 3. De bus heeft zojuist de rotonde in de achtergrond genomen, en zal dadelijk weer stilletjes terugzoeven naar Arnhem. Trolleybussen rijden elektrisch. De dubbele bovenleiding is nodig omdat er geen stalen wielen en rails zijn om de stroom terug te leiden naar de centrale.


Zie ook:
vorige       start       omhoog