Teletekst


De afstandsbediening

Op station Bilthoven hangt een informatiescherm. Dat is een gewone televisie die op Teletekst 751 staat ingesteld. Half november 2004 was het scherm opeens zwart, op wat gekleurde cijfertjes na. Bij het loket (de Wizzlwachtster) wist men ervan; ze hadden het al aan het hoofdkantoor doorgegeven.

Een week later moest ik iemand van de trein halen en besloot ik om de afstandsbediening van onze tv mee te nemen. En ja hoor: dat werkte perfect! Terwijl ik op de trein wachtte heb ik even naar een geluidloze talkshow op Nederland 1 gekeken, en daarna heb ik netjes Teletekst 751 ingesteld. Ter verhoging van de feestvreugde heb ik ook nog geprobeerd het geluid hard te zetten, maar kennelijk was het speakertje losgesoldeerd.

In elk geval konden de reizigers in Bilthoven nu weer precies zien waar er wissel-, sein- en/of stroomstoringen zijn. Op het hoofdkantoor zaten ze ondertussen waarschijnlijk nog steeds te vergaderen over welke afdeling er een mannetje met een afstandsbediening op pad moet sturen. Maar ondertussen heb ik mijn burgerplicht weer eens gedaan. Neemt hier een voorbeeld aan, jong-en-lui!

Permanent stand-by

Het bovenstaande speelde zich eind november 2004 af. Een jaar later trad echter opnieuw een probleem op, dat een stuk hardnekkiger is.

In november 2005 stond de tv al een week of wat op stand-by. Ik bel daarom maar eens het nummer van de "stationsmanager". Ik verwacht een eindeloos keuzemenu, gevolgd door een irritant wachtmuziekje, maar tot mijn verbazing wordt de telefoon na één keer overgaan al opgenomen. Door de stationsmanager! Die weet echter niks van een tv-toestel met Teletekst in Bilthoven, dus zo vaak komt hij daar nu ook weer niet. Maar zodra hij weet waar ik het over heb verwijst hij me naar de Wizzl, want dat is de eigenaar van het toestel.

Het winkelpersoneel blijkt inmiddels over een eigen afstandsbediening te beschikken, maar het lukt de mevrouw niet om het toestel weer aan de praat te krijgen. Ze kent mij wel en ze herinnert zich ook dat ik het toestel een jaar geleden met mijn eigen afstandsbediening heb aangezet.

Een paar dagen later neem ik de afstandsbediening van mijn eigen tv maar weer eens mee naar het station. En nu lukt het wel! Je moet de afstandsbediening vlak bij het toestel houden. Het toestel schakelt vanzelf door naar Teletekstpagina 751. Het is dus niet meer mogelijk om gezellig een tv-kanaal op te zetten terwijl je op de trein staat te wachten. Er is kennelijk krachtig ingegrepen door de technici van de Wizzle.

Het toestel staat de volgende dag echter weer op stand-by. Dit heeft zich een paar keer herhaald, totdat ik er genoeg van kreeg. Geen Teletekstinformatie meer voor de treinreizigers in Bilthoven.

Een paar maanden later

Bilthoven, 6 januari 2006. Kennelijk ben ik niet de enige die zich ergert aan het voortdurend op stand-by gaan van de televisie met Teletekst op dit station. Terwijl ik me beperk tot het af en toe meenemen van mijn eigen afstandsbediening, komt een ander op het idee om maar eens een paar kogels af te schieten op het toestel. Het glas van de Wizzl is beschadigd (op de sticker staat dat het binnenkort wordt vervangen door glashandel A. Koelewijn), maar het televisietoestel laat onverstoorbaar zijn rode stand-bylampje branden.

Ik heb nog via www.wizzl.nl geprobeerd een reactie te geven, maar dat leverde de volgende foutmelding op: "U heeft onvoldoende rechten om deze bron te bekijken. U moet inloggen." (De website is inmiddels opgeheven.)


Stoomlocs: brandgevaar!

 

Teletekstpagina's van 26 juli 1989 (gefotografeerd door Dick van Aggelen) en 31 mei 2003 (betrof rit met 3737).


Augustus 2005: bommelding in Utrecht


Teletekst, 21 augustus 2005


Utrecht, 10 mei 1982. In de achtergrond de verkeersleidingspost. Zie ook het thema Bommeldingen.


September 2005: stroomstoring in Utrecht


Teletekst, vrijdagavond 30 september 2005. Zogenaamde stroomstoring (in de rest van Utrecht brandde het licht). Geen backup-systeem (vindt de directie van ProRail te duur). Laat de reizigers maar weer barsten.


Januari 2008: Betuwelijn of Betuweroute?

Teletekst, 28 januari 2008. Dick van Aggelen probeert het verschil tussen Betuwelijn en Betuweroute uit te leggen.


April 2008: ATB op stoomtreinen

Teletekstbericht, 18 april 2008. Goed nieuws voor organisaties die met museumtreinen door Nederland willen rijden. Met dit bericht wordt bedoeld dat ze de vanaf volgend jaar verplichte vereenvoudigde ATB (ATB-E) niet zelf hoeven te betalen. Dit kost 30.000 euro per loc of treinstel; in totaal gaat het om ongeveer 20 treinen waarvoor subsidie wordt verleend. In Duitsland is men trouwens ook streng op dit gebied. Sinds 1 april 2008 zijn alleen treinen met PZB90 (Indusi) toegelaten. De SSN mag daarom niet meer in Duitsland rijden.


Augustus 2015: een wisselfoutje

NOS Teletekst, 6 augustus 2015. Een 'wisselfoutje', 'dat rijdt niet lekker'. Niet alleen het Journaal is aan het verkleuteren, ook de redactie van Teletekst zit inmiddels op haar hurken.


NS wil stoppen met Teletekst

NS wil stoppen met het geven van reisinformatie via Teletekst. Dat zou per 1 augustus 2016 al gebeuren, maar NS gaat nu eerst in overleg met reizigersorganisaties.Zie ook:

Teletekst via internet: teletekst.nos.nl
vorige       start       omhoog