Internet in de trein


Sinds 14 juni 2005 kun je op Utrecht Centraal draadloos internetten, hoewel ik aan de demonstratiecomputers nog wel allerlei draden zag zitten. Utrecht is ook een station waar je zo snel mogelijk weer vandaan wilt. Ik in elk geval wel, want ik moest naar een Belangrijke Vergadering in Rotterdam.


Marseille St. Charles, 13 augustus 2005. Thalys 4550 is bij wijze van proef voorzien van een antenne om internetten in de trein mogelijk te maken. Dit treinstel reed als Zon-Thalys naar Amsterdam. Foto's Frank Waanders.

In juli 2006 werd bekend dat in alle Nederlandse intercity's mobiel internet zal worden ge´nstalleerd.


Internetten in de Thalys

Passagiers van de hogesnelheidstrein Thalys kunnen voortaan draadloos* internetten aan boord. Momenteel zijn de eerste zes van de 26 treinen uitgerust met een breedbandinternetverbinding. Na de zomer kan in alle Thalystreinen tussen Amsterdam en Parijs worden gesurft. Reizigers in de eerste klas betalen niet extra voor de nieuwe dienst. Tweedeklaspassagiers betalen 6,50 euro om 60 minuten op het web te mogen. (Bron: persbericht, mei 2008)

*) Draadloos: beetje overbodig woord in deze tekst. Doet denken aan dat grapje dat ze in BelgiŰ een proef hebben gedaan met een elektrische raket. De proef is mislukt: het verlengsnoer was te kort!Telefoneren in de trein

 

Telefoonkaart, uitgegeven ter gelegenheid van de invoering van de treintelefoon. In een aantal treinen waren telefooncellen ge´nstalleerd, zodat de reizigers vanuit de trein naar huis konden bellen dat ze daar de aardappels op konden zetten. Tegenwoordig worden dit soort gesprekken luidkeels gevoerd in de coupÚ's zelf. De telefooncellen zijn verdwenen.


Reisinformatie per sms

Deze dienst is na een experiment van ongeveer een jaar in april 2010 opgeheven.

Stuur een berichtje naar 7245 en binnen enige seconden krijg je een dienstregeling terug. Alleen het ontvangen van een sms kost geld (40 cent), maar je betaalt niks als de dienst jouw bericht niet begrijpt. Spoornummers, overstapverbindingen en vertragingen worden ook gemeld.

Het werkt het makkelijkst als je verkortingen gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook de stationsnamen intoetsen. Voor bijvoorbeeld Amsterdam Amstel is het intoetsen van 'amstel' voldoende. Als je de aankomsttijd wilt opvragen zet voor de tijd dan de letter 'a'. Voorbeelden:

  • bnk ut - levert de eerstvolgende trein van Bunnik naar Utrecht
  • bnk ut 2115 - levert de trein die om (of zo kort mogelijk na) 21:15 uit Bunnik vertrekt
  • bnk ut a 22 - levert de trein die om (of zo kort mogelijk voor) 22:00 in Utrecht aankomt

Je kunt ook reizen in de toekomst opvragen, door als laatste het woord 'morgen' of 'overmorgen' in je bericht te zetten.Reizigersinformatie onderweg

Wifi in de trein

Je zit in de trein, je klapt je telefoon open, en daar verschijnt de vraag of je gebruik wilt maken van wifi. Gratis internet, dat wil je wel. Maar een seconde later verschijnt de dode mus op je schermpje: de netwerkverbinding is verbroken. Terwijl die netwerkverbinding nog niet eens tot stand is gebracht. Vraag het dan niet als het toch bijna nooit lukt!

Laat maar zitten, ik gebruik mijn 3G-verbinding wel. Die is trouwens ook sneller dan wifi. Behalve tussen Utrecht en Abcoude: internetten in de trein is daar nauwelijks mogelijk. Hoezo landelijke dekking, KPN?

Ja soms ben ik net een Nederlander: klagen over iets wat gratis is en wat nog niet zo lang geleden helemaal niet bestond (mei 2014).

Storingsinformatiestoring

Wegens storing geen reisinformatie (1 mei 2018).

OBIS

OBIS = On Board Information Services. Dat is het reizigers­informatiesysteem dat sinds 2010 in intercity's wordt ingebouwd. Het levert actuele informatie via beeldschermen en via automatische omroep. Ook biedt het de reizigers toegang tot internet via wifi.

In Sprinters (SLT) zitten ook beeldschermen, maar die zijn van een ander systeem dan OBIS.


Wifi in de Sprinter

Tussen Amersfoort en Utrecht, 4 januari 2020. Wifi in de Sprinter, dienstverlening anno 2020. Met een handige verwijzing naar de reisplanner van 2016.


Zie ook:
vorige       start       omhoog