Agenda en tips |
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuwsgaring. Elke melding is welkom. Weet jij een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aanschrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen. Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie. Voorbije gebeurtenissen kun je vaak terugvinden in het archief. |
|
Jouw mededeling in deze agenda? Dat kost niets. |
|
Ritten & bijeenkomstenNVBS-bijeenkomstenOverzicht van de NVBS-bijeenkomsten en andere activiteiten in de komende tijd. Controleer vlak van tevoren altijd of zo'n activiteit wel doorgaat; vooral in deze tijden wordt er nogal eens wat geannuleerd. Donderdag 24 juni 2021: Oriënt Express Amsterdam-VenetiëHalverwege de ochtend vertrekt uit Amsterdam de Venice Simplon-Orient-Express. De trein, die bestaat uit 17 fraai gerestaureerde rijtuigen uit de jaren 20 en 30, rijdt via Brussel, Parijs en Verona naar Venetië, aankomst vrijdagmiddag 25 juni. Prijzen vanaf 3098 euro. www.incento.nl/... De reis andersom kan ook: vertrek uit Venetië op 21 juni, aankomst in Amsterdam op 22 juni 2021. In april 2022 worden deze reizen ook aangeboden. Zaterdag 3 juli 2021: stoomrit naar AmsterdamEen gezelschapstrein van Westfalendampf bezoekt Amsterdam. Van Bremen tot Bad Bentheim met een klassieke e-loc. Daar nemen de twee 23'ers van de VSM de trein over. Vertrek 8.30 uur, aankomst Amsterdam 12.00 uur. Terugreis: vertrek Amsterdam 18.00 uur, Bad Bentheim 21.15 uur. Tijden zijn schattingen en kunnen wijzigen. www.westfalendampf.de Zaterdag 18 september 2021: stoomrit naar AmsterdamEen gezelschapstrein van Westfalendampf bezoekt Amsterdam. Er wordt gereden met drie tractievormen: een klassieke diesel, een moderne e-loc en in Nederland twee stoomlocs van de VSM. De route is Goch-Krefeld-Oberhausen-Arnhem-Amsterdam en terug. Vertrek Emmerich circa 9.45, aankomst Amsterdam 11.45, vertrek Amsterdam 18.00. www.westfalendampf.de Vrijdag 29 t/m zondag 31 oktober 2021: Eurospoor in UtrechtModelspoorbeurs in de Jaarbeurs Utrecht. www.eurospoor.nl
2022Vrijdag 20 t/m zondag 22 mei 2022: Dordt in StoomTweejaarlijks evenement met stoomboten, stoommachines, stoomtreinen en meer. www.dordtinstoom.nl 20 t/m 23 september 2022: InnoTransInternationale vakbeurs in Berlijn. www.innotrans.com Tentoonstellingen & manifestatiesOverzicht op volgorde van laatste openingsdatum. Raadpleeg altijd de website van de organisatie voordat je op pad gaat.
|
|
Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar technische of historische informatie. Maar ook mensen die belangstelling hebben voor modelbouw, voor treinreizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.
Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijkheden om te adverteren op deze site.
Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner bovenaan de twee meest bezochte pagina's: deze Agenda en de rubriek Nieuw. Een half jaar kost 150 euro, een jaar 250 euro. Een banner kan 740 pixels breed zijn, hoogte tot 120 pixels.
In overleg zijn er veel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een advertorial in de rubriek Nieuw. Ik kan van dienst zijn bij het maken van een banner of het opstellen van een tekst.
Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op satelietgegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.
Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.
Ook op treinposities.nl vind je informatie over treinen en tijden. Interessant: treinposities.nl/bijzonderheden.
Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrektijden.
Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is een domme database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt. En met treinen die na 4 uur 's nachts rijden wist de programmeur geen raad.
Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.
Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.
Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrektijden en vertragingen bij elke halte.
Enige tips & trucs door het team van Langs de rails!
Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is. www.rome2rio.com
In België hebben ze een Train Map.
In Frankrijk gebruiken ze Geolocalisation.
In Oostenrijk hebben ze Zugradar.
(In Duitsland is DB Zugradar gestopt.)
This tracker provides movement visualization of transit data published by transit agencies and operators from all over the world. The movements are mostly based on static schedule data. Wherever real-time data is available it is also included in the visualization. tracker.geops.ch
De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz.
In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.
Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onoverzichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.
Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoorlijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.
Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.
Op dit moment is het RTA niet in de gelegenheid om bijeenkomsten te organiseren. Als alternatief is er een Digitaal Railtheater op YouTube. Hier worden regelmatig filmpjes aan toegevoegd. De links naar deze filmpjes vind je op de website: www.railtheater.nl
Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".
Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.
www.nvbs.com (website NVBS)
www.nvbs-actueel.com (NVBS Actueel)
www.facebook.com/NVBS1931 (Facebook)
NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoekplaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.com
Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
Retours is een gratis maandelijks
digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vormgeving en
fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor treinfanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en
toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en
reisfotografie. www.retours.eu
Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief
Zoek je informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen
Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Dan heb je kans dat je ze terugvindt bij het Utrechts Archief, want dat heeft een groot deel van de personeelsarchieven gedigitaliseerd. Het gaat om gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920.
Met de zoekopdracht Personeelsregisters voorgangers NS kun je zoeken op naam en periode. En er is nog veel meer informatie te vinden, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoongemaakt.
Helaas is niet alles bewaard gebleven. Van mijn grootvader N. Spilt, die in 1918 bij de HIJSM in dienst kwam, is niets terug te vinden. Ook een (betaalde) zoekopdracht door de beheerders van het Utrechts Archief leverde mij niets op.
TreintijdreizenZijn we er de afgelopen eeuwen op vooruitgegaan, qua treinreizen? Dat kun je te weten komen met deze reisplanner. Je vindt hier reisplanners van 1843 tot 1972. |
Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven.
Meestal luidt mijn advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummerplaat van loc 4011, een Zweedse stoomlocomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Marktplaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro. Niet gek.
Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. Je mag al blij zijn als iemand ze gratis wil overnemen.
Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.
En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik weleens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.
Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Marktplaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.
Spullen kun je natuurlijk ook weggeven. Voor objecten zoals bordjes en nummerplaten heeft een museum misschien belangstelling. Of denk aan een museumorganisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR. Modeltreinen kunnen interessant zijn voor het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.
Als het gaat om foto's, films, boeken, tijdschriften of documenten, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. Dingen waar je geen raad mee weet moet je in elk geval nooit direct weggooien. Voor meer informatie over schenkingen en nalatenschappen zie www.nvbs.com/...
Let op: geef niet zonder overleg boeken weg aan de NVBS-winkel. Boeken die ze niet kunnen gebruiken verdwijnen in de afvalcontainer. De bibliotheek en het archief van de NVBS doen dat niet: die laten van tevoren weten of er belangstelling voor is.
Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.
Weet je een leuke rit?Deel je informatie met anderenIk werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienstregelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.
|
Langs de railsUit de archieven van Nico SpiltSinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel
Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoomlocomotieven en treinen in diverse andere landen te zien.
Ook heb ik films, video's en geluidopnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienstregelingen, modeltreinen en andere
objecten uit mijn verzameling. |
archief adverteren verkortingen reisinformatie nieuwe melding |