Agenda en tips

adverteren    verkortingen    archief    nieuwe melding
Deze meldingen zijn onder voorbehoud van wijzigingen, typefouten en dergelijke. Alle informatie is verkregen via vrije nieuws­garing. Elke melding is welkom.

Weet jij een leuke rit? Deel die informatie dan met anderen! Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot aan­schrijvingen. Dienstregelingen kan ik alleen bekendmaken dankzij mijn tipgevers. Let op: bijzondere treinen kunnen altijd onverwacht vervallen, te vroeg of te laat rijden, of plotseling een andere route nemen.

Berichten over bijeenkomsten, hoogtijdagen bij museumlijnen, tentoonstellingen en dergelijke plaats ik alleen op verzoek van de organisator zelf. Programma's kunnen wijzigen. Raadpleeg daarom altijd de site van de organisator voor actuele informatie. Voorbije gebeurtenissen kun je vaak terugvinden in het archief.


Jouw mededeling in deze agenda? Dat kost niets.
Een commerciële boodschap? Dat kost weinig.

Ritten & bijeenkomstenAlgemeen

Bijeenkomsten van de NVBS

Voor afdelingsbijeenkomsten en andere activiteiten van de NVBS zie www.nvbs.com/agenda.

Speciale treinen

Voor slaaptreinen, eettreinen, skitreinen en meer zie speciale treinen.

Zie ook treinposities.nl/spooragenda.


Werkzaamheden Amersfoort

Vanwege grootschalige werkzaamheden is station Amersfoort van 4 juli t/m 18 augustus 2024 niet of spaarzaam per trein bereikbaar. De werkzaamheden zijn te zien via:

 • webcam 1 oostzijde
 • webcam 2 oostzijde
 • webcam westzijde


 • Dinsdag 23 juli / donderdag 25 juli 2024: Venice Simplon-Orient-Express

  De Venice Simplon-Orient-Express (VSOE) komt uit Venetië, aankomst dinsdag rond 20.00 in Amsterdam. Op donderdag weer terug, vertrek uit Amsterdam rond 10.00. Tijden onder voorbehoud. Routes nog niet bekend, maar vaak gaat de heenreis vanaf Roosendaal via Rotterdam en Haarlem, de terugreis via Utrecht en Den Bosch. www.belmond.com/trains/europe/venice-simplon-orient-express/


  Weekend 17 en 18 augustus 2024: Arend onder stoom

  De Arend maakt ritjes bij het Spoorwegmuseum. www.spoorwegmuseum.nl


  Zaterdag 24 augustus 2024: model­spoor­beurs in Houten

  Modelspoorbeurs. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl


  Zaterdag 14 september 2024: stoomtrein naar Amsterdam

  Westfalendampf laat een stoomtrein rijden van Goch via Emmerich naar Amsterdam. Tot Emmerich achter een klassieke dieselloc, daarna tot Arnhem achter een moderne e-loc, vervolgens met de twee 23'ers van de VSM naar Amsterdam. Vertrek Emmerich 9.10, aankomst Amsterdam 12.00. Terug uit Amsterdam vertrek 18.00, Emmerich 20.45.  www.westfalendampf.de (onder Tagesfahrten).


  Weekend 14 en 15 september 2024: Open Monumentendag

  Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. www.openmonumentendag.nl


  Weekend 21 en 22 september 2024: Raildagen

  Tweede editie van de raildagen, waarop ondernemingen uit de railbranche hun deuren openen.  raildagen.nl


  Zaterdag 5 oktober 2024: model­spoor­beurs in Houten

  Modelspoorbeurs. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl


  Zondag 26 oktober 2024: eind zomer­tijd (klok uur achteruit)

  Bij de overgang van winter- naar zomer­tijd gaan de stations­klokken vanaf 2 uur 's nachts sneller draaien tot ze 3 uur aangeven. Bij de over­gang van zomer- naar winter­tijd lopen de klokken door tot 3 uur en draaien daarna snel verder tot ze 2 uur aangeven (vroeger bleven ze om 2 uur een uur lang stilstaan). Lees meer over spoortijden.

  De ‘echte’ tijd is de wintertijd. Dat is dan ook de beste tijd om aan te houden. Maar als je daar een referendum over zou houden, dan weet ik de uitslag al: dan winnen de mensen die denken dat het altijd zomer is als je voor de zomertijd kiest.


  Van 28 april t/m 27 oktober 2024: Citytour Lijn 10 rijdt door Rotterdam

  De populaire Rotterdamse stadsrondrit Citytour Lijn 10 gaat vanaf zondag 28 april weer rijden. Stap in een historische tram van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum en rij in de sfeer van vroeger door het Rotterdam van nu. Citytour Lijn 10 begint en eindigt op het Willemsplein, het toeristische hart van Rotterdam aan de voet van de Erasmusbrug. Je kunt op Lijn 10 bij iedere onderweghalte uit- en weer instappen (‘hop on – hop off’). Lijn 10 rijdt in 2024 van 28 april t/m 27 oktober op zaterdag en zondag. Tussen 6 juni en 13 september ook op donderdag en vrijdag. De meeste trams zijn de iconische vierassers van de RET uit 1931, afgewisseld met andere typen trams uit de grote museumcollectie. Lijn 10 rijdt langs belangrijke attracties als de Markthal, Koopgoot, Centraal Station, Euromast en historisch Delfshaven. In dit seizoen ook nog door straten waar volgens de plannen van de gemeente binnen enkele jaren de tramrails zullen verdwijnen. Lijn 10 rijdt dit jaar voor het eerst over de Erasmusbrug, heen en weer naar het Wilhelminaplein, voor een prachtig uitzicht over de Maas en de skyline van Rotterdam. Een dagkaart kost 15 euro (junior 4-11 jaar: 8 euro) en is de hele dag geldig op Lijn 10. Kaartverkoop bij de conducteur op de tram. Betaling contant en met pin. www.rovm.nl


  Van 25 april t/m 1 november 2024: 150 jaar Maliebaanstation

  Het stationsgebouw waarin het Spoorwegmuseum is gevestigd bestaat 150 jaar. Het museum viert dit jubileum met een uitgebreide tentoonstelling waarbij wordt teruggeblikt op de historie van het beeldbepalende gebouw. Lees hier meer over.


  Zaterdag 9 november 2024: model­spoor­beurs in Houten

  Modelspoorbeurs. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl


  Zaterdag 7 december 2024: model­spoor­beurs in Houten

  Modelspoorbeurs. Meidoornkade 24, Houten. Open van 10 tot 15 uur. www.modelspoorbeurs.nl


  Weekend 21 en 22 december 2024: modelspoorevenement in Zutphen

  Hanzehal in Zutphen, Fanny Blankers Koenweg 2. Open van 10 tot 16 uur, toegang 10 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. www.modelspoorbeurszutphen.com


  Weekend 11 en 12 januari 2025: Nederlandse Modelspoordagen

  Modelspoordagen in de Broodfabriek, Volmerlaan 12 in Rijswijk. modelspoordagen.nl


  2025

  Nog geen meldingen.


  Speciale treinen

  GreenCityTrip wordt GoVolta

  In december 2023 reed voor de laatste keer een nachttrein onder de naam GreenCityTrip. In plaats hiervan wil de organisatie vanaf mei 2024 onder de naam GoVolta goedkope dagtreinen laten rijden: dagelijks van Amsterdam naar Parijs en Berlijn, driemaal per week van Amsterdam naar Basel. govolta.nl

  Dinner Train

  Culinaire rondrit in klassieke rijtuigen achter een oude locomotief. Vertrek vanuit diverse steden op vrijdag, zaterdag en zondag. Dinerritten in de avond, borrelritten in de middag. www.dinnertrain.eu/agenda

  European Sleeper

  European Sleeper laat nachttreinen rijden van Brussel via Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag HS, Amsterdam, Amersfoort, Bad Bentheim, Hannover en Berlijn. Vanaf 2024 ook verder naar Dresden en Praag. www.europeansleeper.eu

  Vertrek uit België op maandag, woensdag en vrijdag: Brussel Zuid 19.22, Antwerpen 20.01, Roosendaal 20.44, Rotterdam 21.21, Den Haag HS 21.42, Amsterdam 22.34, Amersfoort 23.13, Deventer 23.49, Bad Bentheim 1.09, Hannover Hbf 2.56, Berlijn Hbf 6.48. Terug in Nederland op woensdag, vrijdag en maandag (dus de dag ervoor vertrek uit Duitsland): Berlijn Hbf 22.56, Hannover Hbf 2.21, Bad Bentheim 4.22, Deventer 5.17, Amersfoort door, Amsterdam 6.31, Den Haag HS door, Rotterdam 7.32, Roosendaal 8.16, Antwerpen 8.47, Brussel Zuid 9.27.

  Flixtrain Rotterdam-Oberhausen

  In de loop van 2024 wil Flixtrain twee treinparen per dag laten rijden van Rotterdam via Den Haag HS, Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Emmerich naar Oberhausen. www.flixtrain.com.


  Leuke links & tips  Is het weer treinenweer?

  Meer over het weer


  Reisinformatie

  Waar rijden de treinen?

  Via www.treinenradar.nl kun je zien waar de treinen van NS zich bevinden. Deze informatie is gebaseerd op sateliet­gegevens. Het programma toont dus de werkelijke locaties van het materieel.

  Via spoorkaart.mwnn.nl is te zien waar de treinen rijden. Geen goederentreinen of bijzondere treinen.

  Ook op treinposities.nl vind je informatie over treinen en tijden. Interessant: treinposities.nl/bijzonderheden.

  Materieelinzet en andere info

  Via ovtijden.com kun je onder andere informatie opvragen over de (geplande) materieelinzet en vertrek­tijden.

  Op internet is ook een doorkomststaat te vinden, maar dat is alleen maar een database: vertragingen en andere afwijkingen worden niet verwerkt.

  En rijden die treinen eigenlijk wel?

  Via www.rijdendetreinen.nl kun je zien of de treinen wel volgens plan rijden. Ook storingen en werkzaamheden worden vermeld. Er is een archief van alle storingen sinds januari 2011. Zo is bijvoorbeeld eenvoudig te zien welke trajecten vaak getroffen worden.

  Spoorkaart Nederland

  Bij de spoorkaarten vind je onder andere een actuele kaart met treinseries.

  Het andere openbaar vervoer

  Via www.ovradar.nl kun je de actuele positie van bussen, trams, en metro's opvragen. Ook de vertrek­tijden en vertragingen bij elke halte.

  Reizen met de OV-chipkaart

  Enige tips & trucs door het team van Langs de rails!

  Universele routeplanner

  Een universele internationale routeplanner, ook voor als het vliegtuig toch handiger is. www.rome2rio.com

  Treinen in het buitenland

  In België hebben ze een Train Map.
  In Frankrijk gebruiken ze Geolocalisation.
  In Oostenrijk hebben ze Zugradar.
  (In Duitsland is DB Zugradar gestopt.)

  Internationale OV-tracker

  This tracker provides movement visualization of transit data published by transit agencies and operators from all over the world. The movements are mostly based on static schedule data. Wherever real-time data is available it is also included in the visualization. tracker.geops.ch

  Goederentreinen

  De locs van het Tsjechische Metrans zijn te volgen op poloha.vozu.cz.


  Kijken op tv of pc

  Spoorbioscoop

  In de spoorbioscoop van Langs de rails vind je een gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde films.

  Open Beelden

  Via het 'Open Beelden'-project zijn veel videobeelden uit bioscoopjournaals onder een vrije licentie beschikbaar gekomen. De site www.openbeelden.nl is vrij onover­zichtelijk, maar op Wikimedia Commons zijn alle beelden ook in één grote lijst door te bladeren. Inclusief nogal wat films over de spoorwegen.

  Rail Away

  Rail Away is een tv-serie van de EO over markante spoor­lijnen overal ter wereld. Elke aflevering wordt een traject langs een aantal bijzondere locaties afgelegd, waarbij de trein als leidraad fungeert. Er is aandacht voor de treinen, de landschappen en culturen. Raadpleeg de tv-gids of bekijk oudere afleveringen via www.eo.nl/railaway.

  Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


  Railtheater Amsterdam (RTA)

  Het Railtheater Amsterdam (RTA) organiseert digitale film­voorstellingen. Ook is het RTA af en toe te gast bij de NVBS. www.railtheater.nl  24trains.tv

  Alles over treinen. Vanaf 4,99 per maand. 24trains.tv  Nederlandse vereniging van belangstellenden in het spoor- en tramwegwezen (NVBS)

  www.nvbs.com (website NVBS)
  www.nvbs-actueel.com (NVBS Actueel)
  www.facebook.com/NVBS1931 (Facebook)

  NVBS Actueel

  NVBS Actueel is de maandelijkse digitale nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Hierin vind je nieuws over activiteiten van de NVBS, zoals bijeenkomsten en excursies. Verder interviews met boeiende mensen uit de railwereld, fototips, zoek­plaatjes, ideeën voor vakanties en meer. Een abonnement is gratis. Je krijgt NVBS Actueel dan elke maand via de mail. Maar je kunt alle verschenen nummers ook lezen op internet. nvbs-actueel.com


  Retours

  Over spoorwegen, vormgeving en fotografie
  Retours is een gratis maandelijks digitaal magazine over het raakvlak tussen spoorweggeschiedenis, vorm­geving en fotografie. Zeker niet alleen bestemd voor trein­fanaten, maar voor iedereen met interesse in geschiedenis en toegepaste kunsten. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld spoorwegaffiches, stationsarchitectuur en reisfotografie. www.retours.eu

  Nieuwsbrief Arjan den Boer

  Artikelen van de afgelopen maand en agenda voor de komende maand. www.arjandenboer.nl/nieuwsbrief


  Utrechts Archief

  Zoek je informatie over spoorwegen of treinen? Het Utrechts Archief beheert ruim 70 archieven van de Nederlandse Spoorwegen en haar voorgangers. www.hetutrechtsarchief.nl/spoorwegen

  Je voorouders op het spoor

  Heb je voorouders die bij het spoor werkten? Dan heb je kans dat je ze terugvindt bij het Utrechts Archief, want dat heeft een groot deel van de personeelsarchieven gedigitaliseerd. Het gaat om gegevens van bijna 100.000 personeelsleden van spoorwegmaatschappijen uit de periode 1836-1920.

  Met de zoekopdracht Personeelsregisters voorgangers NS kun je zoeken op naam en periode. En er is nog veel meer informatie te vinden, zoals het geboortejaar, hoeveel kinderen men had en welke functies iemand bekleedde. Daarnaast hielden enkele spoorwegmaatschappijen zelfs bij welke straffen er werden uitgedeeld, zoals het inhouden van salaris wanneer iemand een rijtuig niet goed had schoon­gemaakt.

  Niet alles is bewaard

  Helaas is niet alles bewaard gebleven. Van mijn grootvader N. Spilt, die in 1918 bij de HIJSM in dienst kwam, is niets terug te vinden. Ook een (betaalde) zoekopdracht door de beheerders van het Utrechts Archief leverde mij niets op.


  Treintijdreizen

  Zijn we er de afgelopen eeuwen op vooruitgegaan, qua treinreizen? Dat kun je te weten komen met deze reisplanner. Je vindt hier reisplanners van 1843 tot 1972.


  Dubbel in de kast, voor een habbekrats verpatst

  Ik verkoop tweedehandsboeken, waaronder boeken op het gebied van spoor- en tramwegen. Klik hier voor een overzicht.


  Links

  Op mijn site heb ik veel links naar andere sites staan. Dat zijn sites die ik interessant of leuk vind, waaronder links naar sites van mede-hobbyisten. Voor deze laatste links geldt de regel: "jij linkt naar mij, ik link naar jou".

  Ooit kreeg ik van iemand het verzoek om de link aan te passen, omdat hij een nieuwe site had gemaakt. Alleen bleek op zijn nieuwe site geen link meer naar mijn site te staan. Dat paste niet in zijn nieuwe concept, kreeg ik te horen. Overbodig te zeggen dat de site van de goede man ook niet in mijn concept paste.


  Wat is dit waard?

  Met enige regelmaat krijg ik de vraag wat een bepaald object waard zou kunnen zijn. Ik weet immers alles van treinen af? Iemand vindt een doos met oude tijdschriften op zolder. Of in een nalatenschap blijkt zich een nummerplaat van een locomotief te bevinden. Ik probeer dan natuurlijk zo goed mogelijk advies te geven.

  Meestal luidt mijn advies: zet het op Marktplaats en wacht af wat er voor biedingen komen. Dan kun je altijd nog beslissen of je op zo'n bieding ingaat. In mei 2017 kreeg ik een vraag over de nummer­plaat van loc 4011, een Zweedse stoom­locomotief die na de oorlog in Nederland heeft gereden. Via Markt­plaats is die plaat uiteindelijk verkocht voor 2350 euro. Niet gek.

  Uit ervaring weet ik dat boeken zich lastig laten verkopen, op enkele zeldzame uitzonderingen na. Tijdschriften raak je al helemaal moeilijk kwijt, tenminste als je verwacht er wat geld voor te krijgen. Je mag al blij zijn als iemand ze gratis wil overnemen.

  Behalve Marktplaats heb je ook eBay. Dat is meer iets voor de internationale handel. Ik koop weleens boeken uit het buitenland via eBay; met verkopen heb ik geen ervaring.

  Catawiki: ruim 24% kosten

  En dan heb je de veilingsite Catawiki. Daar kijk ik wel­eens op, maar ik doe hier geen zaken mee. Catawiki rekent aan twee kanten zeer royale kosten. De verkoper betaalt 12,5% provisie over de opbrengst, plus 21% BTW over de provisie = totaal 15,125%. De koper betaalt 9% veilingkosten (inclusief BTW) over zijn bod. Ruim 24% verdwijnt dus in het putje.

  Neem het voorbeeld van die nummerplaat. Op Markt­plaats of eBay betaalt de koper 2350 euro en krijgt de verkoper 2350 euro. Via Catawiki zou dat zijn: de koper betaalt 2350 + 9% = 2561,50 euro. De verkoper krijgt 2350 - 15,125% = 1994,56 euro. Het verschil tussen koper en verkoper is dus 566,94 euro. Hiervan gaat 21% = 119,06 euro naar de belastingdienst. Catawiki hoeft bijna niets te doen en vangt 447,88 euro.

  Weggeven kan ook

  Spullen kun je natuurlijk ook weggeven. Voor objecten zoals bordjes en nummerplaten heeft een museum misschien belangstelling. Of denk aan een museum­organisatie zoals de RTM, de SHM, de SGB, de MBS, de ZLSM of de STAR. Modeltreinen kunnen interessant zijn voor het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek.

  Als het gaat om foto's, films, boeken, tijdschriften of documenten, dan heeft de NVBS wellicht belangstelling. Dingen waar je geen raad mee weet moet je in elk geval nooit direct weg­gooien. Voor meer informatie over schenkingen en nalatenschappen zie www.nvbs.com/...

  Let op: geef niet zonder overleg boeken weg aan de NVBS-winkel. Boeken die ze niet kunnen gebruiken verdwijnen in de afval­container. De bibliotheek en het archief van de NVBS doen dat niet: die laten van tevoren weten of er belang­stelling voor is.


  Adverteren op deze site

  Deze site heeft dagelijks honderden unieke bezoekers. Stuk voor stuk geïnteresseerd in het openbaar vervoer en in het bijzonder het spoorwegverkeer. Uit reacties blijkt dat het vaak om professionals gaat die op zoek zijn naar tech­nische of historische informatie. Maar ook mensen die belang­stelling hebben voor modelbouw, voor trein­reizen, voor fotografie, voor boeken of dvd's.

  Is dit uw doelgroep? Informeer dan eens naar de mogelijk­heden om te adverteren op deze site.

  Maximaal 1 euro per dag

  Het basistarief is 30 euro per maand voor een banner bovenaan de twee meest bezochte pagina's: deze Agenda en de rubriek Nieuw. Een half jaar kost 150 euro, een jaar 250 euro. Een banner kan 740 pixels breed zijn, hoogte tot 120 pixels.

  In overleg zijn er veel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een advertorial in de rubriek Nieuw. Ik kan van dienst zijn bij het maken van een banner of het opstellen van een tekst.

  Neem vrijblijvend contact op.  Weet je een leuke rit?

  Deel je informatie met anderen

  Ik werk niet bij "het spoor" en heb geen toegang tot dienst­regelingen. Leuke ritten kan ik alleen melden dankzij mijn tipgevers. Meldingen en opmerkingen zijn altijd welkom.

  www.nicospilt.nl


  Langs de rails

  Uit de archieven van Nico Spilt

  Sinds 1967 maak ik foto's van treinen, trams, metro's en andere vormen van openbaar vervoer. Veel Nederlandse spoorwegen, maar ik heb ook reizen gemaakt om stoom­locomotieven en treinen in diverse andere landen te zien. Ook heb ik films, video's en geluid­opnamen gemaakt. Op deze site vind je verder boeken, dienst­regelingen, model­treinen en andere objecten uit mijn verzameling.

  "Langs de rails" besteedt ook aandacht aan andere onder­werpen. Meestal hebben die met techniek te maken, zoals fotografie of computers, maar soms ook niet. Deze site is dus niet alleen bestemd voor de liefhebber van treinen of de model­bouwer. Het is prettig als je een beetje gevoel voor humor hebt. Meer informatie.  archief        adverteren        verkortingen        reisinformatie        nieuwe melding
  vorige       start       omhoog