BommeldingenWilt u even op mijn koffer passen?

Utrecht Centraal, 28 augustus 2004. Even gedag zeggen aan Karin, die een baantje bij Leonidas had.

Op een dag kwam er een man met een grote koffer, die in gebroken Nederlands vroeg of zijn koffer een uurtje in de winkel mocht staan. Karin stemde toe, maar belde nadat de man weg was naar huis op om te vertellen dat ze van ons hield. Het is goed afgelopen, want anders schreef ik dit niet zo op.


Bommelding in Utrecht


Teletekst, 21 augustus 2005


Utrecht, 10 mei 1982. In de achtergrond de verkeersleidingspost.


Bommelding in de ICE naar Amsterdam

Op 1 november 2005 hielden twee mannen zich verdacht op in de ICE naar Amsterdam. Zo sloten ze zich samen op in het toilet. Waarom doen mannen dat? Misschien om aan hun religieuze verplichtingen te voldoen. Maar geen grapjes alstublieft: laten we de boel een beetje bij elkaar houden, om met burgemeester Cohen te spreken. Reizigers die zich niet op hun gemak voelden sloegen alarm. Stel dat jij na zo'n alarm degene was die een beslissing moest nemen. Wat zou je dan doen?

  1. Je zou de trein direct laten stoppen, ook al was dat op nog zo'n onhandige plek. De reizigers moeten in de trein blijven. Die hebben gewoon pech als er een bom ontploft. Om ze gerust te stellen vertel je ze dat de trein stilstaat vanwege een technische storing. In de gauwigheid vergeet je dat die reizigers via hun mobiele telefoon in verbinding staan met de buitenwereld, zodat ze snel genoeg achter de waarheid komen. Vervolgens begint het wachten op de bomexperts die de trein zullen onderzoeken.
  2. Je zou de trein laten doorrijden tot de eerstvolgende halte, zodat de reizigers de trein kunnen verlaten. Daarna laat je de trein verder rijden naar een plek waar een eventuele ontploffing weinig kwaad kan en waar de bomexperts makkelijk kunnen komen. Je weet trouwens dat een bom op hoogstens enkele tientallen meters buiten de trein schade kan aanrichten. Dus geen paniek alsjeblieft.
  3. Je weet als verstandig persoon dat oplossing 2 het beste is, maar je wilt als autoriteit niet over je laten lopen en kiest dus voor oplossing 1.

Denk na over dit probleem, kleur de plaatjes en prik ze netjes uit!


Alerte hulpverleners reeds na 50 minuten ter plaatse

Als het dan een keer geen vergeten koffer is, maar een echte bom, dan hebben degenen die over onze veiligheid waken 50 minuten nodig voordat de eerste hulpverleners ter plaatse zijn. Aldus een ANP-bericht in de Spits van 19 oktober 2006. Voor deze rampoefening is een Railhopper vernield; de moed om deze treinen naar het buitenland te verkopen was kennelijk opgegeven.


Verdacht pakketje legt treinverkeer stil

Als je vroeger je bagage in de trein liet liggen, dan was je je bagage kwijt. Maar de NS had een goed georganiseerde gevonden-voorwerpenservice, dus met een beetje geluk kreeg je je spullen wel weer terug. Tegenwoordig is een vergeten koffer een mooie aanleiding voor de politie om groot uit te pakken.

Zomaar een bericht, zondag 5 november 2006: "Op Rotterdam Centraal mogen op last van de politie vanaf ongeveer 19.40 uur geen treinen meer stoppen langs de perrons zes tot en met zestien. Dit meldt spoorbeheerder Prorail. Op spoor elf zou een trein met een verdacht pakketje staan. Hierdoor rijden geen treinen tussen Rotterdam Centraal en Rotterdam Alexander. In de overige richtingen is wel beperkt treinverkeer mogelijk. Van en naar Rotterdam moeten reizigers rekening houden met een vertraging van een half uur tot een uur."


Utrecht Centraal, 17 oktober 2006. Foto's gemaakt om 8:15 resp. 12:15 uur.


Verdachte tas achtergelaten op perron


Amsterdam Centraal, 11 november 2006. Een zeer verdachte situatie: een Dirk-tas met onduidelijke inhoud, achtergelaten aan een brandkraan. Ik meende nog net een Braziliaans uitziende elektriciën te zien wegrennen richting het metrostation. Hopelijk heeft de politie hem te pakken gekregen. Korte tijd later werd het station ontruimd. Het treinverkeer tussen Amsterdam en Alkmaar, Almere, Haarlem, Weesp en Duivendrecht werd op last van de politie stilgelegd. Ook het tramverkeer ondervond ernstige hinder. Nadat bomexperts hadden vastgesteld dat er slechts een pakje shag en twee blikjes goedkoop bier in de tas zaten, kon het treinverkeer geleidelijk weer op gang komen.
(Dit bericht is verzonnen, maar verbaas je niet als je ooit eens zoiets in de krant leest.)


Bommelding in Hilversum: het vergeten koffertje

Hilversum, 28 juli 2008. In trein 747 naar Leeuwarden/Groningen werd een verdacht koffertje aangetroffen. De trein werd ontruimd en ging leeg verder naar Amersfoort. Het koffertje werd op het perron gelegd, ter hoogte van de Beatrixtunnel. De sporen 1 t/m 4 gingen uit dienst. Diverse treinen werden opgeheven, het overige treinverkeer probeerde men af te handelen via spoor 5. Lekker slim om zo'n koffertje midden in de stad uit de trein te halen en dan ook nog eens boven op een tunnel te leggen. Laat zo'n trein een stukje doorrijden naar een plek waar een ontploffing geen kwaad kan. Vanzelfsprekend was het loos alarm (in het koffertje zat een fietsreparatieset). Rond het station hield de plaatselijke hermandad zich bezig met het regelen van het verkeer. Vanuit zijn huisje langs het spoor werden de gebeurtenissen gevolgd door Dick van Aggelen.


Bommelding in Rotterdam

Rotterdam Blaak, 4 juli 2005. Het meesteroog van de kunstenaar legt in dit beeld haarscherp de diepste gevoelens bloot die een heer van stand op zijn schouders meetorst. Met vaste hand en met doorleefde emoties grijpt hij de toeschouwer bij de keel, zodat ook dit monument als lichtgevend voorbeeld dient voor de gehaaste treinreiziger. (Nico Spilt, vrij naar Marten Toonder)

Dit beeld is op 12 juli 2002 onthuld, als aandenken aan het feit dat Marten Toonder 90 jaar daarvoor werd geboren op het Noordereiland. Op 27 juli 2005 is hij overleden.


uit "De Grote Onthaler" (1977)

 


Brandoefening

Stator Bedrijfshulpverlening in Utrecht, 20 april 2003. Brandende Plan U (treinstel 129). Dit treinstel werd gebruikt voor oefeningen, totdat het door vandalen in brand werd gestoken. Deze brandoefening stond dus niet op het programma! Er ligt een ringleiding op het terrein, maar omdat het een zondag was stond er geen druk op. In de wijde omgeving was ook geen brandkraan te vinden. Het treinstel is volledig uitgebrand en is ter plaatse gesloopt. Er stonden ook een 2200 en een Sik, deze zijn over de weg afgevoerd. De brandweer oefende vroeger heel vaak bij Stator, maar omdat dit bedrijf veel te duur is geworden gebeurt dat nu nog zelden. Foto collectie René van Poppel. Met dank aan Marcel van Westendorp van de vrijwilige brandweer Zuilen, www.stoompagina.nl.


Stator Bedrijfshulpverlening in Utrecht, in 2005 vanuit de lucht gezien. Het uitgebrande treinstel stond er toen nog steeds.Hoe meld je een bommelding?

Op zaterdagavond 16 maart 2013 werd het treinverkeer rond Utrecht Centraal op last van de politie stilgelegd. Iemand had in de stationshal een pakje onbeheerd achter­gelaten. Een mooi excuus om weer eens een bommelding te oefenen.

NS Klantenservice ontvangt een bommelding (opname uit het programma Spijkers met Koppen).Treinspotter of terrorist?

Hoe herken je een terrorist? Dat is een van de vragen uit de veiligheidstoets "Toegang tot het spoor" (www.toegangtothetspoor.nl/nl). Is het de man links, met zijn interessante meetapparatuur? Of de man rechts, met zijn verdachte fototoestel? Het juiste antwoord is de foto rechts: "Deze persoon lijkt een treinspotter. Het is daarom wel nodig om deze persoon aan te spreken en te onderzoeken wat zijn doel is. De persoon op de andere foto is een meting aan het verrichten. Hierop onderneem je geen actie." Kijk, dit is informatie waar je als terrorist wat aan hebt: regel een geel vestje en een meetapparaat (in Molenbeek is inmiddels een levendige handel in theodolieten ontstaan).

Wie bij het spoor aan het werk is, moet geel reflecterende veiligheidskleding dragen, met daarop de naam van het bedrijf waar men voor werkt. Een uitzondering geldt voor de veiligheidsman: die is in het oranje gehuld. Hier zien we een veiligheidsman in actie: hij staat met zijn rug naar het spoor om te kijken of zich geen terroristen in het weiland hebben verstopt. Beeld uit een instructiefilmpje van ProRail.


Zie ook:
vorige       start       omhoog