Stationsomroep, omroepberichten

Met geluidfragmenten!


Omroepster Utrecht CS. Ze kan vanuit de toenmalige Post T uitkijken over de perrons. In het midden van de foto een bak met ponskaarten waarmee ze de treinaanwijzers instelt. Voor elke trein is er een ponskaart waarin perronnummer, bestemming en vertrektijd zijn geprogrammeerd. Foto: jaarverslag NS 1964. Zie ook Utrecht in de jaren 60.


   

Luidspreker uit (waarschijnlijk) een Hondekop. Tot in de jaren zestig werden er treinen gebouwd zonder omroepinstallatie en zonder automatische deursluiting. In de jaren zeventig werd het oudere materieel alsnog van deze gemakken voorzien.


Bilthoven, 13 oktober 2004. Luidsprekerzuil, oud type N6.

Luister naar het omroepbericht over de staking op 14 oktober 2004.


Bilthoven, 19 maart 2005. Het nieuwe type X-6 is te herkennen aan de ronde voorkant. Deze luidsprekers zijn in opdracht van de spoorwegen gemaakt door de firma Elomet. Er zouden zo'n 10.000 luidsprekerzuilen worden vervangen. www.elomet.nl


Haarlem, 12 november 2009. Luidspreker met het oude Philips-logo. Daaronder een stationsklok van het merk T&N: Telefonbau und Normalzeit Lehner & Co.


 

... Koninginnedag 2005 ...



... seinstoring bij Oudewater ...


Tuffie

Tuffie Vos van 1996 tot 2021 de stem van de omroepberichten op Nederlandse stations. Ze heeft alle stationsnamen en andere woorden apart ingesproken, in verschillende variaties. Deze geluidsfragmenten worden door de computer aan elkaar geplakt tot complete zinnen. De berichten zijn op zichzelf heel duidelijk, maar bij grotere verstoringen blijft Tuffie maar aan het woord. Uitgebreid wordt elke trein besproken die niet kan rijden of van een ander spoor vertrekt. Als ze ze allemaal heeft gehad begint het rijtje weer opnieuw - tot gekmakens toe. En als je dan eindelijk in de trein zit, word je nog even vriendelijk begroet door Tuffie. Ze heet trouwens echt zo: Tuffie. www.tuffievos.nl



Maastricht, 19 oktober 2006. Wat is de makkelijkste manier om vertraging te voorkomen? Je schaft het woord "vertraging" af! En dus wordt er niet meer omgeroepen dat een trein ongeveer vijf minuten vertraging heeft, maar dat die trein over ongeveer 5 minuten binnenkomt. Dat laat je dan doen door een computer, die de boodschap blijft herhalen zonder het aantal minuten aan te passen. En terwijl de trein al langs het perron rijdt, wordt nog steeds omgeroepen dat deze over vijf minuten binnenkomt. Luister naar Katrien.



Uw stem is ons visitekaartje

U luistert naar een aan NS-personeel uitgereikt singeltje. Het plaatje is omstreeks 1971 opgenomen. Samenstelling en regie Pieter Goemans, m.m.v. Henny Spijker, Alice Oppenheim en Hans Veerman. Vervaardigd in opdracht van de N.V. Nederlandse Spoorwegen. Het plaatje is een beetje versleten.

Fles in cadeauverpakking

Conference van Henk Elsink uit ca. 1970. Opgenomen op de b-zijde van het door de NS uitgegeven grammofoon­plaatje "Uw stem is ons visitiekaartje". Het plaatje is een beetje versleten.

Henk Elsink (Enschede, 20 april 1935 – Amersfoort, 24 februari 2017) was een Nederlandse cabaretier, zanger en schrijver. Ik vond hem wel geestig.


Zie ook:




vorige       start       omhoog