Trein & sport


 

Utrecht, 26 september 1986. Amsterdam dacht de Olympische Spelen te kunnen binnenhalen zonder IOC-leden om te kopen. Een paar beschilderde spoorrijtuigen en trams moesten genoeg zijn om indruk te maken. Hier een ICR-rijtuig dat de Olympische gedachte probeert uit te stralen.


  

Utrecht CS, 10 februari 1967. Vertrek van de Ard en Keessie Expres naar Oslo. De maker van de koersborden hield er zijn eigen spelling op na: het ging om Ard Schenk en Kees (met een K) Verkerk. Beelden uit een tv-uitzending. De verslaggever sprak: "Goed toegerust voor de zware supporterstaak die hen morgen en overmorgen in het Bislett-stadion wacht, stapten om een uur of acht een vijtigtal spoorwegmannen in hun eigen trein, de Ard en Keessie Expres. En het lijkt niet onredelijk te veronderstellen, dat, als het aan de mannen van de spoorwegen ligt, Ard en Keessie lauweren zullen oogsten". Het WK Allround voor mannen in Oslo werd gewonnen door Kees Verkerk, Ard Schenk werd tweede. (N.B. De Ard en Keessie Expres heeft ook in andere jaren gereden.)


Utrecht, 27 juni 1990. Een van de vele Koplopers die in het kader van de zogeheten "Oranjegekte" voorzien waren van een bijzondere beplakking. Het heeft niet geholpen. Het WK was van 8 juni tot 8 juli 1990. Nederland lag er in de achtste finale al uit en toen moest ik opschieten om nog zo'n Koploper op de foto te krijgen, want de stickers verdwenen in rap tempo. Merk op dat er in die tijd nog goederen werden vervoerd in personentreinen.


Märklin 37421.1. Speciaal voor de Nederlandse Märklin Stores en shops in een eenmalige oplage van 250 stuks. De "Koploper" is een markant boegbeeld om speciale gelegenheden te communiceren. Zoals tijdens de "Wereldkampioen­schappen Voetbal " in Italië in 1990. De kop van een aantal treinstellen werd toen aan weerskanten voorzien van een voetbal. In 2009 heeft Nederland zich gekwalificeerd voor de "Wereldkampioen­schappen Voetbal" in Zuid-Afrika. Een passende gelegenheid om deze bijzondere uitvoering in model uit te brengen.

Voorbeeld: Vierdelig treinstel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) als Intercity treinstel ICM-4 in speciale uitvoering. Model: 4-delige uitvoering. Chassis bij het gemotoriseerde eindrijtuig uit spuitgietwerk. Met digitale decoder mfx, 5-polige motor met vliegwiel. Geluidsgenerator. Cabines in de beide eindrijtuigen met interieur. 2 assen in een draaistel aangedreven. Antislipbanden. Rijrichting­afhankelijke voeding over steeds het voorste draaistel. Speciale kortkoppelingen met schaargeleiding. Standaard ingebouwde interieurverlichting. Frontsein met realistische lichtgele LED's. Interieurverlichtingen met warmwitte LED's. Interieur op het betreffende rijtuigtype afgestemd. Frontseinen, 2 rode sluitseinen en interieurvelichting traditioneel in bedrijf, digitaal schakelbaar. Gedetailleerde uitvoering van rijwerk en opbouw. Totale lengte van de trein 114,8 cm. Prijs: € 399,95. www.marklin.nl/nieuws/goal


In het kader van de olympische gedachte/gekte (doorhalen wat niet van toepassing is) hebben verschillende treinstellen een oranje uitmonstering gekregen. Hilversum, 9 augustus 2004. Olympische Koploper 4241 op weg naar de officiële presentatie van het stel.


Moordrecht, 19 september 2005. Olympische IRM 9525 onderweg naar Rotterdam. Foto Leen Dortwegt.


Rollecate, 14 januari 2006. Olympische Koploper 4240 als IC10742. Foto Fokko van der Laan.


Eindelijk krijg ik ook eens een medaille. Twee zelfs! Hoewel ze van chocola zijn
ben ik er toch trots op. Ik heb er zelfs mijn Mart Smeets-trui voor uit de kast getrokken...


 

Utrecht Centraal, 13 februari 2006. Piazza Torino in de stationshal. Paus Benedictus XVI (Joseph Alois Ratzinger) begint zijn toespraak met een wat overbodige mededeling.


Wintervlucht

 

"Daar sta ik half ontkleed". Het homo-erotische effect gaat flink verloren doordat hij z'n mond opengezakt houdt. Dan staat daar in feite toch weer de toerist die in korte broek een museum of kerk wil bezoeken. Naar aanleiding van deze foto heeft Jan Wolkers het gedicht "Wintervlucht" geschreven. Daar bestaan twee versies van. In de versie van Wolkers zelf luidt de laatste zin "En zie de snelheid van mijn vlucht". Een redacteur die het beter wist heeft daar van gemaakt "En zie de schoonheid van mijn vlucht". De posters waren al opgehangen, maar zijn na protest van Jan Wolkers aangepast en opnieuw gedrukt. In het "Olympisch spoorboekje Turijn 2006" is de verminkte versie te lezen.

Lees ook over het boek Zomerhitte van Jan Wolkers.



Utrecht Centraal, 13 februari 2006. Olympisch bestickerde treinstellen 4201 en 4240.


Amersfoort, 3 maart 2006. Twee Olympische Koplopers. Of hoe moeten we die treinstellen gaan noemen nu je niet meer door de kop kunt lopen? Foto Remco van den Bosch.


Gedurende een paar dagen was Thalys 4540 bestickerd door de sponsors van de
Nederlandse Olympische ploeg, waaronder de NS. Het mag wat kosten...


Roosendaal en bij Den Bosch, 27 februari 2006. Olympische Thalys 4540 is op weg naar Zwolle, met aan boord een verzameling Nederlandse sporters en bobo's. Foto's Huub van Meurs (4) en Arne Vermeulen.


Bilthoven, 27 februari 2006, 18:22 uur. Trein & sport, geen gekke combinatie. Een goede conditie is vaak noodzakelijk, om na een vertraagde treinreis je aansluiting te halen. Maar om voor één ritje een complete Thalys te bestickeren is ook weer wat overdreven. En al helemaal als de helft van die rit in het donker plaatsvindt. Thalys 4540 is op weg van Chambery naar Zwolle. Aan boord de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Winterspelen in Torino (vroeger beter bekend als Turijn).


Breyell, 13 augustus 2006. De VT 08.5 in Fussball-Weltmeister 1954-uitmonstering. Foto Roel op het Veld.


Gevonden op internet.


Het treinsurfen stelt als sport in Nederland weinig voor. Ik heb foto's gezien van treinsurfers in Zuid-Amerika, die op het dak van elektrische treinstellen meereden.


Welpies. Fotobewerking naar aanleiding van de EK-wedstrijd Nederland-Italië op 9 juni 2008.


Depot Wien West, 15 juni 2008. ÖBB-loc 1116 041 in Nederlandse kleuren. In Oostenrijk reden 18 Taurussen rond, beschilderd met de vlaggen van de landen die meededen aan de UEFA-wedstrijden. Foto Daniël Friederichs.


Utrecht, 22 juni 2008. Extra trein 13031, met uit Basel terugkerende voetbalsupporters. Ik heb deze trein gefilmd toen die door Bunnik reed. Hier en daar staken trieste koppies uit het raam. Foto Willem van der Houven.


Station Beijing

Olympische Spelen, 2008

De hoofdstad van China is Peking. Dat leerden we vroeger op school en daar is verder niets mis mee. Maar een jaar of wat geleden besloot het Chinese regime dat het voortaan Beijing moest zijn. Heel veel kranten hebben dat bevel toen gehoorzaam overgenomen, hoewel je tegenwoordig meestal toch weer Peking ziet staan. Want ja, de mensen blijven Peking zeggen. Maar niet iedereen. Op de radio hoor je weleens sporters reclame maken voor, ik noem maar wat, een best wel helemaal niet suf accountantskantoor. Sporters kunnen hard lopen of ver springen, maar gearticuleerd en accentloos spreken is er meestal niet bij. Dus aan die spotjes hoor je dat het 100 keer is overgedaan, en dat de technicus uiteindelijk maar heeft gezegd dat hij er in de montage wel wat van zou maken. En dan hoor je hoe zo'n sporter heeft geprobeerd iets uit te spreken wat op bee-DZJING lijkt.

Ook de NS, onze nationale sportsponsor, was weer van de partij, dit keer met Station Beijing (www.stationbeijing.nl). Begrijpt u de combinatie trein & sport? Ja, ze laten de reizigers weleens flink traplopen, door dertig seconden voordat de trein vertrekt om te roepen dat die trein van een heel ander perron vertrekt dan waar de reizigers dachten dat ze moesten staan. Of dat je naar de overkant van het perron rent terwijl een sadistische conducteur de deuren van je aansluitende trein voor je neus dichtgooit. Of - goede stressoefening - ze sluiten je drie uur op in een stilstaande trein omdat de politie drie uur nodig heeft vanwege een tractor die onder de trein is gekomen, terwijl de trein op 100 meter van een station stilstaat en er geen enkel probleem is om de reizigers even naar dat station te laten lopen. Treinreizen is topsport!


... beijingneesje? beijineesje? ...



Wouter de donorlul

Hoi, ik ben Wouter Duinisveld. Ze noemen mij de donorlul. Het ging een poosje heel slecht met mij. Ik was bijna dood, maar toen ging er iemand anders dood. En toen mocht ik zijn hart hebben. Nu gaat het weer goed met mij.

Ik kan bijvoorbeeld heel hard rennen. Vlak voor de trein langs! Stoer hè? Ik hoop dat de machinist het niet aan zijn hart krijgt, hahaha!

Ik kan ook heel hard fietsen. Dan zet ik wel eerst zo'n kinderhelmpje op, want stel dat ik val. Dan heb ik misschien wel een donorhoofd nodig!

Jullie schrokken zeker van de vorige foto? Maar dat hoeft niet hoor. Die brug stond maar een beetje open en de camera stond erg laag. Daardoor leek het heel eng.

Zo, nu nog even een paar voetgangers van hun sokken rijden. Ik lijk wel een echte wielrijder, die doen dat ook!

Als ik onder de trein kom, dan mogen ze de restjes gebruiken voor iemand anders. Want ik ben Wouter Duinisveld, de donorlul!

Het filmpje is gemaakt door Dick Maas, bekend van Flodder en De lift. Geen orgaandonor. Na een klacht bij de Reclame Code Commissie is besloten het filmpje niet meer te vertonen. Wouter Duinisveld liet via Twitter weten dat hij erg teleurgesteld is. De lul heeft het dus nog steeds niet begrepen. (oktober 2013)


Zie ook:




vorige       start       omhoog