Märklin

Aandacht voor het merk Märklin. Begin 2009 raakte Märklin in ernstige financiële problemen. Als een van de oorzaken werd onvoldoende schaalgrootte (!) genoemd. Het bedrijf bestaat echter nog steeds.

Zie ook mijn Märklinbaan en mijn Märklinmodellen.



Hilversum, Sinterklaas bij Vroom & Dreesman, 1955. "Zo, dus Nico is helemaal niet blij met zijn opwindtrein? Hij wil liever Märklin?!" Gelukkig is dit een paar jaar later in orde gekomen.


Mijn eerste Märklinbaan

Hilversum, 1967/1968. Mijn Märklinbaan op de zolder van mijn ouders. Ik was meer met de schakeltechniek bezig dan met het rijden van treinen. De baan bestond uit drie sporen waarop de treinen rondjes konden rijden. Ze werden bediend door middel van twee transformatoren en een flink aantal schakelaars, waaronder schakelaars waarmee ik baanstukken naar keuze met een van de transformatoren kon verbinden. De scenery had ik spartaans gehouden: wat gebouwen van Faller (onder andere station Schönblick) en helemaal achterin de hoek een blikken seinhuis schaal 0. Ik had drie kleine stoomlocomotieven, ook reed er een kleine e-loc die van mijn broer was. Later kwam er een NS 1100 bij; ik ben nog aan het knoeien geweest met een zelfgemaakte bovenleiding. De wagens waren van Märklin, waaronder diverse die ik van bouwpakketten had gemaakt (cadeau gekregen op verjaardagen en van Sinterklaas), en van Lima (waarvan de koppelingen prima op die van Märklin pasten). In 1970 heb ik deze baan opgebroken en heb ik een deel verkocht. In 2010 ben ik weer begonnen, nu in een kamertje in Bunnik. Dat moest de baan worden die ik 50 jaar eerder had willen hebben maar waar ik toen de middelen niet voor had. Meer over mijn huidige Märklinbaan


De racebaan van mijn broer

Hilversum, 1967/1968. Aan de andere kant van de zolder had mijn broer een racebaan van Scalextric (schaal 1:30). Ik bezat ook een of twee raceauto's. We gingen we ook weleens racen op een grote wedstrijdbaan in het centrum van Hilversum. Scalextric was een merk van Tri-ang. Deze fabriek heeft onder de naam Minic Motorways ook een zeer fraai systeem op schaal 1:87 uitgebracht. Mijn Märklinbaan en de racebaan van mijn broer zijn in 1970 opgebroken vanwege een verbouwing van de zolder.


Een Märklinbaan voor Karin

In 1987 kocht ik voor Karin een tweedehands Märklinset. Bijna drie jaar, dus ze was er wel aan toe. Ze heeft er inderdaad weleens mee gespeeld, zoals op 2 april 1987 in ons huisje aan de Eikstraat in Utrecht, maar het treinenvirus is niet overgeslagen.

Bovengenoemde treinset kocht ik in een modelspoorwinkel aan de Burgemeester Reigerstraat. Deze winkel heeft slechts kort bestaan. Ik liep er weleens naar binnen om rond te kijken. Meestal was ik alleen, behalve op een dag dat er een klant de zaak uit werd beledigd. De verkoper beweerde dat de locomotief die hij liet zien nieuw was, terwijl het volgens de klant om een tweedehandsje ging. Ik bemoeide me er niet mee, maar van vijf meter afstand zag ik de krassen zitten. Verkoper werd boos, klant werd nog bozer en verliet de winkel. Kort daarna was de zaak verdwenen.


 

Model van station Stuttgart op schaal 0. In dezelfde Märklin-catalogus uit 1939 werd een bijpassend vaantje aangeboden.


Ook uit die tijd: Märklin SK 800
De twee locs van de Baureihe 06, gebouwd in de jaren 30, bleken in de praktijk van weinig nut te zijn: ze waren te groot en te sterk voor de treinen van die tijd. Dit weerhield Märklin er niet van om een model van deze loc op de markt te brengen, zij het met drie in plaats van vier drijfassen. Meer over dit model.


Ansichtkaart Märklin met NS 1100.


Inkoppertje

Utrecht, 27 juni 1990. Een van de vele Koplopers die in het kader van de zogeheten "Oranjegekte" voorzien waren van een bijzondere beplakking. Het heeft geloof ik niet geholpen. Wel bracht Märklin eind 2009 in beperkte oplage een model uit van een dergelijk treinstel.

Märklin 37421.1. Speciaal voor de Nederlandse Märklin Stores en shops in een eenmalige oplage van 250 stuks. De "Koploper" is een markant boegbeeld om speciale gelegenheden te communiceren. Zoals tijdens de "Wereldkampioen­schappen Voetbal " in Italië in 1990. De kop van een aantal treinstellen werd toen aan weerskanten voorzien van een voetbal. In 2009 heeft Nederland zich gekwalificeerd voor de "Wereldkampioen­schappen Voetbal" in Zuid-Afrika. Een passende gelegenheid om deze bijzondere uitvoering in model uit te brengen.

Voorbeeld: Vierdelig treinstel van de Nederlandse Spoorwegen (NS) als Intercity treinstel ICM-4 in speciale uitvoering. Model: 4-delige uitvoering. Chassis bij het gemotoriseerde eindrijtuig uit spuitgietwerk. Met digitale decoder mfx, 5-polige motor met vliegwiel. Geluidsgenerator. Cabines in de beide eindrijtuigen met interieur. 2 assen in een draaistel aangedreven. Antislipbanden. Rijrichting­afhankelijke voeding over steeds het voorste draaistel. Speciale kortkoppelingen met schaargeleiding. Standaard ingebouwde interieurverlichting. Frontsein met realistische lichtgele LED's. Interieurverlichtingen met warmwitte LED's. Interieur op het betreffende rijtuigtype afgestemd. Frontseinen, 2 rode sluitseinen en interieurvelichting traditioneel in bedrijf, digitaal schakelbaar. Gedetailleerde uitvoering van rijwerk en opbouw. Totale lengte van de trein 114,8 cm. Prijs: € 399,95. www.marklin.nl/nieuws/goal


Aachen Hbf, 15 juli 1997. NMBS-loc 1601 in Märklin-beschildering, met een trein van Köln naar Oostende.


Den Bosch, 11 juli 2014. Loc 1252 in Märklin-beschildering met een autoslaaptrein naar Koper. Aan de andere kant van de loc staat de reclame in het Duits.


Märklinkinderbaan

Utrecht, 3 november 2017. Op Eurospoor werd mijn aandacht als hardcore analoge Märklinrijder getrokken door deze baan, gebouwd door Stephan de Kok. Zijn Märklinkinderbaan is doorgaans te zien zijn bij de Modelspoorwegclub Veenendaal. www.modelspoor.nl


Handboeken en catalogi

 

"Die Märklin-Bahn und ihr grosses Vorbild". Boekje waarin men een brug probeert te slaan tussen het grootbedrijf en de nabootsing hiervan op schaal 1:87. Catalogusnummer 753/2, uitgegeven circa 1955.


Wisselstraat uit "Die Märklin-Bahn und ihr grosses Vorbild". Het kan ook zonder al die dure Engelse wissels, maar dat gaat Märklin natuurlijk niet verklappen.


 

Baanontwerpen 840/NL, een uitgave van Faller uit de jaren zestig. Een boek dat ik ook al sinds de jaren zestig bezit. Geen van de baanplannen uit dat boek heb ik nagebouwd, want ik ontwierp natuurlijk mijn eigen Märklinbaan. Het jongetje op de achterpagina heeft zojuist bouwpakket B-103 gekocht. Dat is station Schönblick, dat ik ook op mijn baan had staan.


 

Märklincatalogus uit 1974. Ik was toen al met mijn treinbaan gestopt, deze catalogus kocht ik pas in 2013. Märklin had in 1974 net spoor Z geïntroduceerd. Ook vinden we in deze catalogus de kunststof K-rails, naast de bekende metalen M-rails (later zou Märklin met nog een soort komen: de C-rails). Een ander product was Märklinplus (een soort technisch Lego) dat ook te combineren was met de metalen bouwdozen van Märklin (een soort Meccano). Op de achterpagina staat het omslag van de catalogus uit 1932.


Technisches Spielzeug im Wandel der Zeit. Märklin. Neue Horizonte, bis 1921. Deel 6 uit een serie over door Märklin uitgebracht technisch speelgoed, voornamelijk bestaande uit gereproduceerde catalogi. Uitgegeven door Hobby Haas, 1980. ISBN 385649106. De hele serie bestaat uit 15 delen, ook zijn er boeken over andere fabrikanten verschenen.


Koll's Preiskatalog 1997. Verlag Joachim Koll, Bad Homburg, 1996. ISBN 3922164692.

Koll's Spezialkatalog 1998. Verlag Joachim Koll, Bad Homburg, 1997. ISBN 3922164781.

Bekende boekwerken voor verzamelaars van Märklin-treinen, met foto's, prijsindicaties en adviezen over het herkennen van vervalsingen. De catalogus uit 1997 is 1184 bladzijden dik. Dure boeken, althans in het jaar van verschijnen. Oudere versies zijn goedkoop te vinden op beurzen.

 


Beroemde Märklinrijders

Jean-Pierre Cardinael (Fortis)

Willem van Otterloo (dirigent)

Walter Strauss (Werbeleiter Märklin)

Nico Spilt (webmaster)




Zie ook:

Internet:





vorige       start       omhoog