HOV tussen Huizen en Hilversum

De Mussenstraat als melkkoe

door Henk Koster

In verband met het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) is de overweg in de Oosterengweg in Hilversum langdurig afgesloten. Deze overweg wordt vervangen door een tunnel. Iets verderop, bij de Mussenstraat, is een tijdelijke overweg aangelegd. Die mag alleen worden gebruikt door voetgangers, fietsers en hulp­diensten. Automobilisten die de gok wagen kunnen rekenen op een flinke boete. Henk Koster geeft hieronder zijn mening over deze situatie.

Meer over het HOV-projectHilversum, 12 november 2021. De tijdelijke overweg bij de Mussenstraat. Het gewraakte bord is inmiddels verdwenen.


De Mussenstraat als melkkoe

De tijdelijke overweg bij de Mussenstraat is uitsluitend bedoeld voor voetgangers, langzaam verkeer en hulp­diensten. Auto’s mogen hier niet overheen. Als je dat wél doet, krijg je een boete van 104 euro aan je broek. Desondanks zijn er schrikbarend veel automobilisten die van deze overweg gebruikmaken, doelbewust of niets­vermoedend.

Op 30 juli 2020 maakte de Gooi- en Eembode bekend dat de projectgroep HOV in ’t Gooi via Twitter heeft gemeld dat er in twee maanden tijd al 3000 boetes zijn uitgeschreven voor het illegaal oversteken van deze overweg. Dat lijkt mij erg veel, maar het staat er echt. Omgerekend zijn dat 50 overtredingen per dag. Het totale bedrag aan boetes in deze korte periode komt dan uit op 312,000 euro.

We zijn nu ongeveer 17 maanden verder. Als dit zich in hetzelfde tempo heeft doorgezet, is het bedrag al opgelopen tot zo’n 2,5 miljoen! Hoe kan dat? Ik zou het niet weten, maar het lijkt mij sterk dat het allemaal hufters zijn die de verkeersregels welbewust aan hun laars lappen. Maar kennelijk gaat de projectgroep daar wél vanuit.

Wat is hier aan de hand? Waarom worden de borden op grote schaal genegeerd? In een poging om het aantal overtreders terug te dringen is er een billboard geplaatst waarop een ontwerper héél erg zijn best heeft gedaan om ons op een ingewikkelde manier duidelijk te maken dat we een bekeuring tegemoet kunnen zien als we hier tóch overheen rijden. Alleen staat die niet rechts van de weg, zoals je zou verwachten, maar links…! En kun je in de korte tijd dat je daar langs rijdt, eigenlijk wel in je opnemen wat erop staat? Ja, als je er op je gemak voor gaat staan zie je wolkjes en vogeltjes. Zelfs het zonnetje is niet vergeten. Maar is dat wel relevant? Het maakt toch niet uit of de zon schijnt of niet?

Je mag er -hoe dan ook- niet overheen met de auto! Dát moet duidelijk gemaakt worden. Maar ja, duidelijkheid is soms de kunst van het weglaten. En wat je erop zet, moet natuurlijk wél kloppen! Het andreaskruis bijvoorbeeld, geeft enkelspoor aan, terwijl dat niet zo is. De beide knipperlichten zijn in rood weergegeven en suggereren daarmee dat ze gelijktijdig rood zijn. Zo werkt het niet natuurlijk, ze knipperen om en om. Maar wat van belang is: deze lichten waarschuwen voor een aanstormende trein! Dan sluiten de overwegbomen namelijk! Heeft de ontwerper van dit bord even niet goed opgelet?

Maar goed, denk even met mij mee: Jij zit achter het stuur. Je doet je best om op de weg te letten en het lijkt mij niet ondenkbaar dat je dit billboard gewoon over het hoofd ziet, bijvoorbeeld omdat het bord aan de verkeerde kant van de weg staat of dat je denkt dat het een gewoon reclamebillboard is… Je moet je ook even voorstellen dat je hier niet bekend bent. Want als dat wél zo was, wist je allang dat het verstandig is om deze overweg te mijden. Natuurlijk kan je dan alsnog illegaal oversteken, maar dan ben je verkeerd bezig. (Ik neem het alléén maar op voor de verkeers­deelnemers die zich nergens van bewust zijn).

Op de foto zie je twee auto’s, die onafhankelijk van elkaar en in tegengestelde richting de overweg oversteken. Dat had ik wel vaker gezien, maar het was me nog niet eerder gelukt om dat vanaf dit standpunt vast te leggen. Ik heb ook gezien dat een nietsvermoedende automobilist, toen hij net op het punt stond de overweg op te rijden, door een goedwillende fietser geattendeerd werd op het feit dat het een dure grap gaat worden als hij zou doorrijden. Uiteraard had ie daar toen maar van afgezien…

Kortom, Het gaat er bij mij niet in dat er in alle gevallen kwade opzet in het spel is. Daarvoor gebeurt dit een beetje te vaak. En ondanks het ontbreken van wetenschappelijk bewijs denk ik toch dat veel mensen helemaal niet door hadden dat ze op dat moment 104 euro aan het verkloten waren…. Maar ja, een mooie melkkoe is dit wel natuurlijk!

Henk Koster, januari 2021

Kort na de publicatie van deze tekst is het bord verdwenen. Toeval? Wij denken van niet...


Hilversum, 23 mei 2020. Een ambulance van RAV Gooi en Vechtstreek (regio 14) – nog in de oude huisstijl – steekt de overweg bij de Mussenstraat over. Inmiddels is dit voertuig vervangen door een nieuwe Sprinter met hetzelfde roepnummer. Sinds 2019 worden alle nieuwe hulpverleningsvoertuigen beplakt met een nieuwe striping, die 2x zo breed is als de oude en gesneden uit een nieuw ontwikkelde folie, die beter reflecteert en daardoor beter zichtbaar is in het donker. De kleuren zijn ook iets anders in vergelijking met het oude signmateriaal.

Hilversum, 27 augustus 2020 en 12 mei 2021. Zo hoort het, althans dat is de bedoeling. Behalve voetgangers en langzaam verkeer mogen alleen voertuigen van brandweer, ambulance en politiediensten, deze overweg oversteken.

Hilversum, 13 augustus 2020 en 22 december 2021. Het zijn niet alleen personenauto’s die de overweg illegaal oversteken. Ook vrachtwagens kunnen er wat van. Deze distributietruck is op zoek naar zijn volgende losadres. Zou de chauffeur geweten hebben dat hij in overtreding was en zou hij dat risico bewust genomen hebben, omdat hij veronderstelde dat hij met de bekeuring wel weg zou komen bij zijn werkgever? We zullen het waarschijnlijk nooit weten… De bemanning van de geldwagen is het vanwege de aard van hun beroep, gewend om goed om zich heen te kijken. Je zou dus verwachten dat de borden die daar staan, niet door hen over het hoofd worden gezien. Toch aarzelt deze chauffeur geen moment en rijdt door. “Ik moet aan de andere kant zijn, dan kost het mij maar 104 euro!”. Zou hij echt zo gedacht hebben…?


Meer over het HOV-project

Inleiding

Werkzaamheden in 2020

Werkzaamheden in 2021

Werkzaamheden in 2022

Werkzaamheden in 2023
vorige       start       omhoog