HOV tussen Huizen en Hilversum

Werkzaamheden in 2020

door Henk Koster

Henk Koster fotografeerde de werkzaamheden, met als hoogtepunt een grote operatie in oktober 2020. Het treinverkeer werd toen enkele dagen stilgelegd. Via een webcam konden de werkzaamheden online worden gevolgd.

Meer over het HOV-project



Hilversum, 7 februari 2020. Loc 1828 is met een keteltrein en twee locs in opzending op weg naar Amersfoort. De voorbereidingen voor de aanleg van een Hoogwaardig Openbaar Vervoer-verbinding (HOV) zijn begonnen. Op de voorgrond zal een busbaan worden aangelegd.


Hilversum, 19 april 2020. De overweg in de Oosterengweg is afgesloten. Hier wordt een verkeerstunnel aangelegd, maar voorlopig zullen automobilisten om moeten rijden. Voor langzaam verkeer en hulpdiensten is een tijdelijke overweg aangelegd.








Hilversum, 21 en 22 mei 2020. Werkzaamheden bij de overweg in de Oosterengweg die zal verdwijnen om plaats te maken voor een tunnel. Je mag dit tegenwoordig niet meer bijzonder vinden, maar toch: de grote gele machine wordt bediend door een vrouw.


Hilversum, 23 mei 2020. Deze machine van BAM Rail bv staat ter hoogte van de Mussenstraat geparkeerd, in afwachting van werk aan de rails op de plek van de oude overweg aan de Oosterengweg. De rails zijn verwijderd en er vinden grootschalige graaf-, boor- en hijswerkzaamheden plaats in verband met de aanleg van de HOV-busbaan en de bouw van de tunnel. Dinsdagochtend 26 mei zouden de treinen weer gaan rijden. Voor de puristen: het registratienummer van de machine is 99 84 NL-BAM 942 8 704-3.


Hilversum, 24 juni 2020.


Hilversum, 4 augustus 2020.


Hilversum, 5 augustus 2020.


Hilversum, 13 augustus 2020.


Hilversum, 14 augustus 2020. Op de voorgrond de faunapassage. In de achtergrond de brug van de busbaan in aanbouw.


Hilversum, 21 augustus 2020.


Hilversum, 27 en 31 augustus 2020.


Hilversum, 18 september 2020. Het in aanbouw zijnde tunndeldek en de staanders waar de liggers van de fly-over op komen te rusten.


Hilversum, 27 september 2020.


Hilversum, 14 oktober 2020. Op 14 en 15 oktober werden de liggers over het spoorgedeelte van de faunapassage geplaatst. De liggers over de weg volgden wat later; die hoefden niet geplaatst worden tijdens een buitendienststelling. De liggers worden aangevoerd met uitschuifbare trailers, waarvan er vanwege het grote gewicht maar één tegelijk op kan. Op de foto’s staat een lange rij trucks op hun beurt te wachten om de zware lading te lossen.


Hilversum, 16 oktober 2020. Het plaatsen van de liggers over de brug van de busbaan.


Hilversum, 14 oktober 2020. De rails zijn verwijderd en de voorbereidingen voor het plaatsen van het tunneldek zijn in volle gang.


Hilversum, 14 oktober 2020. Zes gereedstaande, samengestelde platformwagens van Sarens, ter plaatse gemonteerd en precies afgesteld op de afmetingen van het brugdek. Totaal 6x24 = 144 wielen.


Hilversum, 14 oktober 2020. Dit is een kiepwagen, een zogeheten knikdumper. Die is zo genoemd omdat hij niet stuurt met de voorwielen maar met het chassis, dat precies tussen cabine en kiepbak hydraulisch naar links of naar rechts kan scharnieren (knikken).


Hilversum, 14 en 15 oktober 2020. De stalen H-balken van de CSM-wanden die tijdens de vorige buitendienststelling op 22 mei op de plek van de voormalige overweg zijn ingeboord worden weer bloot gelegd. Zware machines verwijderen het overtollige beton van de koppen. Later worden deze afgevlakt en worden er twee horizontale stalen balken opgelast. Daar komt het tunneldek op te liggen. Op de tweede foto: de stalen balken waar het tunneldek op komt te liggen.


Hilversum, 16 oktober 2020. Het plaatsen van het tunneldek in de nachtelijke uren met behulp van de platformwagens.


Hilversum, 16 oktober 2020. Het tunneldek staat horizontaal op zijn plek, maar nog niet vertikaal.


Hilversum, 16 oktober 2020. De platformwagens zijn in delen omgebouwd en keren terug om het tunneldek op de juiste hoogte te brengen.


Hilversum, 16 oktober 2020.


Hilversum, 17 en 18 oktober 2020. Voor het op de juiste locatie brengen van ballast wordt gebruik gemaakt van een geavanceerde jacobsladder. Het materiaal wordt aangevoerd met vrachtwagens. Een graafmachine schept het in een soort trechter, waarna het op een lopende band terecht komt. Vervolgens valt de ballast in een tweede lopende band, die een grote afstand kan overbruggen, waardoor het mogelijk is om eenvoudig en snel op moeilijk bereikbare plaatsen te storten.


Hilversum, 18 oktober 2020. De laatste werkzaamheden voordat het treinverkeer weer kan worden hervat. Foto's Henk Koster en webcam BAM.


Hilversum, 19 oktober 2020. Op deze maandag kwam het treinverkeer weer op gang. Beelden van de webcam van BAM.


Hilversum, 4 november 2020. Een trein rijdt onder de toekomstige faunapassage door. Dit was enkele weken eerder de locatie voor een illegaal feest met 300 feestgangers, waar de politie een eind aan heeft gemaakt.


Meten is weten

Hilversum, 15 oktober en 23 november 2020. Henk Koster maakte deze foto's bij de HOV-werkzaamheden. Hij mailde ons ook zijn bevindingen: "Toen het tunneldek gebouwd werd, vroeg ik mij af of de rails er ook van tevoren op gemonteerd zouden worden. En ik vroeg me ook af wat je dan nog kan doen als later zou blijken dat het niet klopt of zo. Als ze dan bijvoorbeeld net niet in het verlengde uitkomen van de bestaande rails waar ze aan vast gelast moeten gaan worden. Kun je dan nog corrigeren? De rails zijn inderdaad van tevoren aangebracht (bovenste foto). Dat snap ik wel, ze moeten natuurlijk goed vastzitten en de treinen moeten daarna ook weer zo snel mogelijk rijden. Maar toch zit er wel een centimetertje in, hoorde ik later van iemand die ik gesproken had. Dat had hij dan weer gehoord van een van de mannen die daarmee bezig waren. Het blijkt namelijk dat ze er erg veel moeite mee hebben gehad om het tunneldek goed op z’n plaats te krijgen. Ik heb foto’s gemaakt, waaruit blijkt dat het inderdaad niet helemaal gelukt is om de nieuwe rails die op het tunneldek zitten, netjes in het verlengde te krijgen van de bestaande rails. En ik denk dat de afwijking hier en daar wel meer is dan een centimetertje. Nu zal de veiligheid helemaal niet in het geding zijn, denk ik, en een stuk spoorrail lijkt wel vaker op een sliert spaghetti als je er op een grote afstand langs kijkt, maar ik vind het toch wel opmerkelijk. Op de onderste foto kun je de afwijkingen heel duidelijk zien. Als je er een liniaal langs houdt, wat ik digitaal heb gedaan, zie je het nog beter."

Lees verder


Meer over het HOV-project

Inleiding

Werkzaamheden in 2021

Werkzaamheden in 2022

Werkzaamheden in 2023 en afsluiting 2024

De Mussenstraat als melkkoe




vorige       start       omhoog