Meekijken in de cabine

Machinist spelen in een echte machinistencabine. Hoe leuk is dat?

In de cabine kun je ook allerlei geluiden horen.

En in Nico de machinist mag je over mijn schouder meekijken!


Spoorwegmuseum, 1 augustus 1970. Deze cabine van een treinstel mat.'46 vormde vele jaren onderdeel van een presentatie, die op gezette tijden werd gegeven door een van de suppoosten van het Spoorwegmuseum. De demonstratie begon met het omhoog laten gaan van de stroomafnemer die op het perron was opgesteld. Daarna ging achter de cabine een spoorwiel draaien. Tot slot kregen de bezoekers een waarschuwing dat de trein ging remmen: met veel lawaai werd het wiel weer tot stilstand gebracht. Achter de cabine stond een grote groene kast, met achter vensters de rijschakelaars en daarboven een raam met een verlichte schematische tekening van de schakeltoestand van de stroomkringen in een tweewagenstel. Lange tijd is aangenomen dat de kop afkomstig was van het verongelukte treinstel 654. Het gaat echter om een kop die jarenlang als reserve op het terrein van de werkplaats Haarlem heeft gestaan. In 1955 werd deze cabine opgesteld op de manifestatie E55 in Rotterdam. De NS had hier een grote stand, waarmee men onder andere nieuw personeel wilde werven. Na de manifestatie verhuisde de cabine naar het Spoorwegmuseum. Sinds de grote verbouwing uit 1983 is de cabine spoorloos verdwenen.


Utrecht, 4 mei 1984. Treinstel 285 (mat.'46) wist zijn leven nog enkele jaren te rekken als proefstel 80849782504. Het was ingericht voor de beproeving van statische omzetters, te gebruiken bij de stuurstandrijtuigen van het nieuw te bestellen dubbeldeksmaterieel. Begin 1985 is het stel gesloopt. Een van de koppen is daarna overgebracht naar de Flevohof en heeft daar jarenlang gefungeerd als kippenhok.

Blerick, 1 juli 2021. De kop van treinstel 285 is rond 2018 overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Het plan is om de kop op te knappen en van een mooi bedieningspaneel te voorzien. Dat is leuk voor de jeugd.


Stadskanaal, 23 augustus 2017. Deze kop van DE1 21 hing ooit aan de gevel van lijnwerkplaats Zwolle.


 

Spoorwegmuseum, 12 augustus 1988 en 2 juli 2003. Bij een modernisering in 1983 is de kop van Mat.'46 vervangen door een kop van een Sprinter. Naar verluidt gebeurde dat onder druk van NS, die de bestaande opstelling te ouderwets vond. De Sprinterkop is een echte cabine. Ze werd door Talbot gebouwd om machinisten de kans te geven hun zegje te doen over verschillende ergonomische aspecten. De kop stond eerst bij een nagebouwd perron, waar weleens een bezoeker vanaf viel. Naast de kop stond een als rangeerder verklede etalagepop, hoewel er juist bij de Sprinters geen rangeerder meer nodig was vanwege het automatische wegklappende beschermdeksel. De etalagepop is later door een boze bezoeker vernield. In de beginjaren werd er op een scherm voor de kop een film gedraaid die het uitzicht van een machinist toonde. Later werd er een simulator gemonteerd, om de cabine interessanter te maken voor de bezoekers. Bron: artikel van Peter van der Vlist in het blad Vriendendienst, maart 2016. Foto's Nico Spilt.


Spoorwegmuseum, 21 april 2016. De Sprintercabine is nog steeds te zien in het museum. De bezoekers kunnen zich vermaken met een machinistensimulator. De wegklappende beschermdeksel is nog aanwezig; bij de echte Sprinters is deze verwijderd. Vuil, sneeuw en ijs neemt men tegenwoordig voor lief.


Wat voor rood licht zei je...? Nico de machinist.


Blerick, 1 juli 2021. Het enige overblijfsel van de Railhopper (SM'90): een kop van treinstel 2106. In de achtergrond een van de wagentjes van De Arend.


Spoorwegmuseum Utrecht, 13 juli 2016. De cabine van Hondekop 386.


Utrecht, 30 augustus 2005. Op de voetplaat van WD 73755 "Longmoor" (NS 5085).


Langs de Blokpost

Cabinerit van Utrecht naar Ede-Wageningen op 25 januari 2020. Met medewerking van meestermachinist Dolf Dijkstra.


Zie ook:
vorige       start       omhoog