Baarn op oude prentbriefkaarten


Baarn, omstreeks 1915. De foto is gemaakt vanaf de in 1911 gebouwde voetgangersbrug. Op deze ingekleurde prentbriefkaart zien we een HSM-trein uit de richting Hilversum het station Baarn naderen. Het hoge inrijsein staat veilig: de trein zal binnenlopen op spoor 3. Op hetzelfde bordes staat ook een wat lager sein. Dat is voor treinen die binnen worden genomen op spoor 2 of 1. In het midden van de foto staat nog een sein. Dat is een voorsein dat hoort bij het uitrijsein in de richting Amersfoort, dat aan de andere kant van het station stond. De merkwaardige positie van dat voorsein, links ten opzichte van de machinist, had waarschijnlijk te maken met de zichtbaarheid vanuit de boog waarover de trein Baarn naderde. De machinist moest hier dus aan twee zijden van het spoor de seinen in de gaten houden! Het voorsein was niet bestemd voor treinen die via het linkerspoor uit Hilversum kwamen, want aan beveiligd linkerspoor rijden deed men toen nog niet. Met dank aan Kees van de Meene voor de informatie. Prentbriefkaart collectie Adriaan Pothuizen.
Voor meer "verkeerd" geplaatste seinen zie het thema Links of rechts rijden.


Baarn, omstreeks 1900. Deze foto is vanaf ongeveer dezelfde plaats gemaakt als de foto hierboven, maar dan in de richting van het station. Er was nog geen voetgangersbrug. Het overpad zal zijn verdwenen toen deze brug was aangelegd. Baarn had drie perronsporen, van links naar rechts spoor 1, 2 en 3. Later is er rechts nog een vierde spoor aangelegd. Ingekleurde prentbriefkaart uit de collectie van Adriaan Pothuizen.


Vertrek van een trein naar Hilversum omstreeks 1930 (prentbriefkaart, collectie Kees van de Meene).


Baarn, 1939. Loc 3910 met trein D 174 uit Dresden/Leipzig/Berlin naar Amsterdam, rijdend door het Baarnse spoorravijn. Deze foto is gemaakt vanaf het Emmaviaduct (Amsterdamsestraatweg, tegenwoordig de N221). In de verte is nog net de voetgangersbrug bij het station te zien. Prentbriefkaart collectie Adriaan Pothuizen.


Ben goed aangekomen. De rookpluim is in de foto gemonteerd; vergelijk de foto hierboven!


Twee DE3-stellen, vanaf dezelfde plek en in dezelfde periode als de vorige foto. Prentbriefkaart collectie Eric Honig.


Baarn, omstreeks 1936. Loc 3917 met een trein uit de richting Hilversum. Rechts post I, links twee voorseinen in de stand "langzaam rijden". De uitrijseinen van Baarn staan dus in de stopstand. Foto collectie Adriaan Pothuizen.


Baarn, tussen 1946 en 1957. Blokkendoosmaterieel als stoptrein Amersfoort-Amsterdam. Aan kop motorrijtuig mCD9107, tegenwoordig onderdeel van het museumtreinstel. Foto A.G. van Agtmaal. Prentbriefkaart collectie Adriaan Pothuizen.


Baarn, eerste helft van de jaren 50. Blokkendoostrein (mC 9400) komend uit de richting Hilversum. Onder de brug door is Post I te zien. Prentbriefkaart collectie Adriaan Pothuizen.


Baarn, ravijn met voetbrug. Treinstel mat.'46 vertrekt naar Hilversum, jaren vijftig. De foto is gemaakt vanaf Post I
(zie foto hierboven). Prentbriefkaart collectie Richard Krol.


Baarn op een oude prentbriefkaart en op 15 juli 1973. Op spoor 1 staat treinstel 221 (materieel 1946)
in de stoptreindienst via Soest naar Utrecht te wachten op vertrek. Foto Nico Spilt.


Stationsplein Baarn. Op de bovenste foto een Bedford in de dienst Baarn-Laren. Op de onderste foto bus 1 van Tensen, gebouwd door Ford-Den Oudsten in 1947. Collectie Jos Beerman.


Zie ook:
vorige       start       omhoog