Nico de seinwachter


 

Amsterdam, 8 oktober 2005. Het NX-bedieningstoestel van Holterberg van het voormalige NS Opleidingsinstituut staat nu op de verkeersleidingspost in Amsterdam.


 

Utrecht GE, 2 november 2005. Seinhuis H was de laatste elektromechanische bedienpost in Nederland. Het seinhuis is inmiddels gesloopt en de bedienpost is naar het Spoorwegmuseum gegaan.


De treindienstleider, toen en nu. Boven het NX-bedieningstoestel van Naarden-Bussum (als bewaard gebleven technisch erfgoed), onder het treindienstleidersscherm van de procesleidingspost van Amersfoort. Beide foto's gemaakt op 10 juni 2007 in Amersfoort.


 

Webmaster bij Duits seinpaaltje. Rheine, 28 februari 2001. Duisburg, 15 april 2008.


  

Bilthoven, 13 juli 2005. Nadat een locomotief aan de trein is gekoppeld, moeten eerst de remmen worden gecontroleerd voordat de trein mag vertrekken. Van links naar rechts worden hier de volgende remproefseinen gegeven: remmen vast, remmen los, remmen in orde.


Hilversum, 25 oktober 2007. "Eerst Napels zien, dan sterven", luidt het gezegde, maar voorlopig was ik al lang blij dat ik een keer de binnenkant van Post T van Hilversum heb mogen bekijken. Het NX-bedieningspaneel was verdwenen (dat is naar het Spoorwegmuseum gegaan), maar de knoppenkast van de "grote spoorbomen" stond er nog. Sterker: dat was nog steeds bedrijfsvaardig. Hoewel de spoorbomen werden bediend vanuit Amersfoort, kon de bediening zo nodig ook lokaal plaatsvinden. Een week na het maken van deze foto werd deze overweg definitief gesloten.


Utrecht Centraal, 5 april 2005. Ter gelegenheid van RailTech kon ik de nieuwe meettrein van Eurailscout inspecteren: de ultrasoontrein UST 02 "Karla Peijs". Het voertuig bestaat uit twee delen. Het ene deel is ingericht als verblijfswagen, compleet met keuken, wc en slaapkamer (met stapelbed!). Het andere deel is het eigenlijke meetvoertuig, met van beeldschermen voorziene werkplekken.


Bw Bochum-Dahlhausen, 30 april 2004. Het kantoor van de depotchef.


Blokpost Bunnik


Bunnik, 11 november 2007. Deze originele seinvleugel (alleen de gekleurde glazen ontbreken) heb ik via een bevriende kennis gescoord. In het Victoriaanse Engeland wezen veilige seinen vaak naar omlaag (lower quadrant) in plaats van omhoog (upper quadrant). Welke onderdrukte gedachte zou hier achter zitten?


Signaal veilig bij Blokpost Bunnik, 4 februari 2008. 's Nachts brandt er automatisch een groen licht. Ik wilde de seinvleugel eigenlijk links op de gevel monteren, maar daar konden we het in onze huisvergadering niet over eens worden.


Blokpost Bunnik, 28 april 2007. Wat is een blokpost zonder beveiligingsapparatuur? Van mijn zus Carina (die op 28 april ook jarig is, maar we zijn geen tweeling), kreeg ik dit fraaie kloksein cadeau.


Utrecht CS, 6 maart 1970. Rechts post A.


Zelfportretten met lichtsein

Zie ook de zelfportretten met kleine seinen.

 
 

Webmaster bij Nederlands, Belgisch, Duits en Engels lichtsein.
Utrecht Lunetten, 24 augustus 2007; Wildert, 26 oktober 2006; Essen Hbf, 15 april 2008; York, 27 juni 2008.Toeterend langs de rails

Hommage aan Blokpost Bunnik. Met medewerking van Harry, Dolf, Bernd-Jan, Simon, Tim en enkele onbekende machinisten. (Foto: fluitbord op station Boxmeer, 26 januari 2008.)Het eentonige bestaan van een blokwachter

Een dag op Blokpost Bunnik, 21 april 2010. We zien een CNL, een ICE, Plan V, Plan T, de Vrijheidstrein, een toeterende VIRM, een Sprinter. En de blokwachter verzaakt niet.


Zie ook:
vorige       start       omhoog