L'électrification des chemins de fer néerlandais


Hiernaast: advertentie van Alsthom in Chemins de Fer, Revue de l'Association Française des Amis des Chemins de Fer (AFAC). Jaargang 1952.

Artikelen uit dit blad door Albert G. Nymeyer:

  • L'électrification des chemins de fer néerlandais
    (janvier-février 1951). Les locomotives électriques type BB 1101-1150 construites par Alsthom; les nouvelles rames a voyageurs; les nouvelles machines du type CC des N.S.; tableau des caractéristiques principales des locomotives des N.S.; comparaison entre les BB-1100 des N.S. et les BB-8100 de la S.N.C.F.

Ing. A.G. (Albert) Nijmeijer was een Nederlander die heel lang in Frankrijk heeft gewoond. Hij heeft veel gefilmd; daar begon hij voor de oorlog al mee. Een deel van zijn films bevindt zich in het archief van de NVBS. Zijn kennis van de spoorwegen, vooral die van Frankrijk, Zwitserland, Nederland, de Verenigde Staten en Japan, was groot en breed, in het bijzonder op het gebied van de elektrische tractie. In de jaren vijftig leverde hij diverse bijdragen aan Op de Rails. In Frankrijk publiceerde hij onder de naam Nymeyer. Hij overleed eind 1997 in Bordeaux.


Staatsieportret van loc BB-0401, in 1947 gebouwd door Alsthom voor de SNCF. De loc zou kort daarna het nummer BB-8001 krijgen. Ze was het prototype van de serie BB-8100 van de SNCF en van de NS 1100. Zelfs bij 120 km/uur vertoont de loc nog een opmerkelijke stabiliteit, aldus de schrijver van dit artikel uit Chemins de Fer, mars-avril 1947, numéro 143.


Zie ook:
vorige       start       omhoog