Van Autobahn naar Breitspurbahn

Een ideetje uit de hoogtijdagen van het naziregime: een Europees netwerk met breedspoortreinen. Hierbij werd gedacht aan een spoorwijdte van 3 meter. Verder dan de tekentafel is men niet gekomen. Na de oorlog is nog wel een breedspoorlijn van 1524 mm aangelegd bij Berlijn, zodat Stalin in 1945 zonder overstappen de conferentie in Potsdam kon bezoeken. Het Russische breedspoor is vandaag de dag nog te vinden bij de Duitse veerhaven Sassnitz-Mukran.
Lees het artikel

Van Autobahn naar Breitspurbahn (pdf) is een bewerking van een artikel dat ik in maart 2021 schreef voor NVBS Actueel. Hierin verwerkt is het artikel "Een locomotief voor Dora" dat ik in april 2021 schreef.

De Duitse Autobahn wordt nog weleens beschouwd als een uitvinding van Adolf Hitler. Historisch klopt dat niet, maar Hitler had er wel mee te maken. Die had nog wel meer ideeŽn, zoals een net van gigantische treinen: de Breitspurbahn.Die Breitspurbahn. Das Projekt zur Erschliessung des gross-europšischen Raumes 1942-1945. Door Anton Joachumsthaler. Herbig, Berlin 1985 (3. Auflage). ISBN 3776613521.

Adolf Hitler zag de dingen groot. Hij wilde een groot rijk, met grote gebouwen. Het centrum van dat rijk zou Welthauptstadt Germania heten, de nieuwe naam van Berlijn nadat de nazi's de oorlog gewonnen hadden. Germania zou ook het centrum zijn van een spoorwegnet waarop enorme treinen zouden rijden: breedspoortreinen met een spoorwijdte van drie meter. Niet omdat die technisch of economisch grote voordelen zouden hebben, maar omdat ze groot moesten zijn. Verder dan de tekentafel en enkele modellen is men echter nooit gekomen. De plannen zijn in de archieven verdwenen, totdat de auteur van dit fantastische boek ze er weer uit heeft gehaald.

In de Sovjet-Unie hadden ze ook grote plannen: Stalins locomotief.


Zie ook:
vorige       start       omhoog