Dieselloc 288 002 (NS L5)


DB 288 002 (V188), een dieselelektrische dubbelloc die in de oorlog is gebruikt voor het transporteren van geschuts­treinen. Ook leverden ze de elektriciteit voor het opbouwen en bedienen van de kanonnen. Na de oorlog is de loc op deze foto in Nederland aangetroffen, waar ze het nummer L5 kreeg. Of de loc ooit in Nederland dienst heeft gedaan is niet bekend. In 1949 keerde ze weer terug naar Duitsland.

Er zijn vier van deze dubbellocs gebouwd, waarvan er uiteindelijk twee nog een tijd dienst hebben gedaan bij de DB. In 1957 kregen ze sterkere motoren. Het waren de enige grote dieselelektrische locs van de DB. Ze werden gebruikt voor langzame goederentreinen en voor opdrukdiensten. De laatste ging in 1971 uit dienst."Anzio Annie". Duits spoorweggeschut dat gebruikt is bij de slag bij Anzio (Italië) in 1944. Het kanon, dat een kaliber had van 280 mm, stond verborgen opgesteld in een spoorwegtunnel en werd voor elk schot even naar buiten gereden. De schootsafstand was 62 km (voor raketten 155 km), het gewicht 241 ton. Een ander kanon was de "Anzio Express". Samen schoten de twee kanonnen in drie maanden zo'n 6000 granaten af op de Amerikaanse troepen.


Spoorwegmuseum, 26 mei 2013. Tijdens Sporen naar het front was "Dora" te gast. Alleen al dit model, gebouwd door Peter Shaw, is 9 meter lang. Het originele kanon was 50 meter lang, 12 meter hoog en had een schootsbereik van bijna 50 km. Het Duitse leger liet er twee vervaardigen door de Krupp-fabriek in Essen: Schwerer Gustav en Dora. De eerste werd vernoemd naar de directeur van de fabriek, Gustav Krupp, de tweede naar zijn vrouw. Dora kwam slechts één keer in actie, in 1942 bij Sebastopol. Hiervoor moesten eerst twee sporen worden aangelegd. Deze liepen in een bocht omdat de loop van het kanon niet naar links of rechts kon draaien. Het geschut werd langzaam over de rails gereden om de juiste schietrichting te bepalen. Na slechts 48 schoten te hebben gelost was de loop versleten. Het kanon is daarna nooit meer gebruikt. Schwerer Gustav is zelfs nooit ingezet. Beide kanonnen zijn aan het eind van de oorlog vernietigd. Het model van Dora is tegenwoordig te zien in het Oorlogsmuseum Overloon.


Zie ook:
vorige       start       omhoog