Lint, Twents

De Lint is een tweedelig treinstel met een (luidruchtige) dieselmechanische aandrijving. De volledige type­aanduiding is Coradia Lint 41/H, waarbij 41 op de lengte slaat (41 meter) en de H op het feit dat ze geschikt zijn voor hoge perrons. Het ontwerp is van Linke-Hofmann-Busch (HB), tegenwoordig Alstom Transport Deutschland in Salzgitter.

LINT is een acroniem: Leichter Innovativer Nahverkehrstriebwagen.

De 25 voor Nederland gebouwde treinstellen worden of werden gebruikt door Syntus (vanaf oktober 2017 Keolis Nederland), Veolia (sinds eind 2016 niet meer actief in Nederland), Connexxion en Arriva. Een deel van de stellen rijdt rood geschilderd rond onder de naam Twents.


Namen

De meeste Linten hebben bij Syntus de naam gekregen van een meer of minder bekende Nederlander, geboren in het oosten des lands. Bij de overgang naar Arriva hebben twee stellen een andere naam gekregen en zijn diverse andere namen verdwenen.

21 - Masha Bijlsma - jazz-zangeres
22 - Hans Keuper - zanger Boh Foi Toch
23 - Ernst Daniel Smid - operazanger
24 - Hendrickje Stoffels - vrouw van Rembrandt van Rijn. Bij Arriva: geen naam.
25 - Spoorjan Willink - oprichter Achterhoekse spoorwegen. Bij Arriva: geen naam.
26 - Gerrit Komrij - schrijver/dichter/tv-recensent. Bij Arriva: geen naam.
27 - A.C.W. Staring - historicus/dichter/schrijver
28 - Bennie Jolink - zanger Normaal. Bij Arriva: geen naam.
29 - Sandra Vanreijs - countryzangeres. Bij Arriva: geen naam.
30 - Nout Wellink - president-directeur Nederlandsche Bank. Bij Arriva: geen naam.
31 - Erik Breukink - wielrenner (treinstel is gesloopt)
32 - Bernd Westerveld - winnaar prijsvraag

33 - Berend van Hackfort - krijgsoverste in dienst van Karel van Egmond. Bij Arriva: Anne van der Meiden - theoloog en communicatiewetenschapper.
34 - Wim Rijkenbarg - voorzitter vervoeroverleg regio Achterhoek. Bij Arriva: Erik Hulzebosch - oud-schaatser en zanger.
35 - geen naam
36 - geen naam
37 - Gerard Tebroke - langeafstandsloper. Bij Arriva: geen naam.
38 - Jovink en de Voederbietels - rock-'n-roll-band
39 - Monique Wolbert - kunstenares/zangeres
40 - Johan de Bondt - oud-gedeputeerde Provincie Gelderland
41 - Tante Riek - verzetstrijdster in de 2e Wereldoorlog
42 - Bert Haanstra - filmmaker
43 - Willem Wilmink - dichter en schrijver
44 - geen naam
45 - Hennie Kuiper - wielrenner


 

Utrecht, 3 april 2001. Presentatie van de eerste Lint. Tweede foto: MariŽnberg, 13 augustus 2001. Een fonkelnieuwe Lint (nummer 21) heeft de dienst Almelo-MariŽnberg voor zijn rekening genomen.


Arnhem Velperpoort, 8 mei 2007. Syntusstellen 44 en 25. De stellen 44 en 45 zijn rood geschilderd en zullen als "Twents" dienst gaan doen tussen Almelo en MariŽnberg. Foto Hugo Richter.


MariŽnberg, 11 maart 2011. Met treinstel 186 van de HSA werd een rondrit gemaakt door Overijssel. Hier poseert het stel tussen een Plan V en een Twents van Syntus. Foto Martijn Jaminon.


Zutphen, 7 februari 2017. Kort na elkaar vertrekken een GTW van Arriva (Breng) naar Winterswijk en een Lint (Twents) van Syntus naar Oldenzaal. Syntus is onderdeel van het Franse bedrijf Keolis; sinds oktober 2017 opereert het bedrijf onder de naam Keolis Nederland.


Zie ook:
vorige       start       omhoog