Flirt, Wink

Flirt

De Flirt (Flinker Leichter Innovativer Regional Triebzug) is een elektrisch treinstel van de Zwitserse firma Stadler Rail. De trein heeft een modulair concept en kan worden uitgevoerd met twee tot zes rijtuigen. De rijtuigen rusten onderling op jacobsdraaistellen. Er bestaat ook een dieselelektrische variant.

Zoals de naam aangeeft, is het een snelle, lichte trein, bestemd voor regionale spoorlijnen. Bij de SBB is het treinstel bekend als de serie RABe 523. De maximum snelheid van deze versie is 160 km/uur. De Flirt is ook aan diverse andere maatschappijen geleverd.

De Flirt heeft uiterlijk veel weg van de GTW (GelenkTriebWagen), die eveneens door Stadler wordt gefabriceerd. De GTW heeft echter een apart motorcompartiment en beschikt niet over jacobsdraaistellen.

Wink

De Wink (Wandelbarer, Innovativer Nahverkehrs-Kurzzug) is afgeleid van de Flirt. De Wink heeft net als de GTW een korte tussenbak als motorwagen: een powerpack. Deze treinstellen doen sinds 2020 bij Arriva dienst op de noordelijke nevenlijnen. Het zijn hybride treinstellen: ze kunnen zowel op diesel als op accu's rijden. Energie uit de accu's wordt gebruikt bij de acceleratie of om de dieselmotoren gedurende langere stilstand uit te kunnen zetten. De accu's kunnen worden opgeladen tijdens regeneratief remmen. Er is de mogelijkheid om de dieselmotoren te vervangen voor een groter accupakket, waarna de Wink in combinatie met een gedeeltelijk geëlektrificeerd traject volledig elektrisch kan rijden.Flirt3

Eind 2014 bestelde de NS een serie van zo'n 60 treinstellen van het type Flirt3 bij Stadler. Deze uitvoering heeft een voor botsingen versterkt front. Ook Arriva (Limburg), Syntus (Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede) en Connexxion (Valleilijn) hebben de Flirt3 aangeschaft. Kortheidshalve noemen we de Flirt3 meestal Flirt.

De Flirts van Arriva:

  • Vijftien tweedelige Flirts, nummers 450-464. Bestemd voor de dienst in Zuid-Limburg. Deze stellen dragen namen van Limburgse bezienswaardigheden (zie kader).
  • Acht driedelige Flirts, nummers 550-557. Geschikt voor het Nederlandse, Belgische en Duitse net, zodat ze kunnen rijden als LIMAX (Liège-Maastricht-Aken-Express), via de te elektrificeren lijn tussen Heerlen en Herzogenrath.
  • Dertien driedelige Flirts, nummers 558-570. Bestemd voor de te elektrificeren Maaslijn.

Namen

450 - Kasteel Hoensbroek
451 - De Groote Peel
452 - De Cauberg
453 - Abdij Rolduc
454 - Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij
455 - Het Geuldal
456 - Amerikaanse Begraafplaats Margraten
457 - Het witte stadje
458 - 't Jaomerdal
459 - Kasteeltuinen Arcen
460 - Pinkpop
461 - Mestreech
462 - Beleef Kerkrade
463 - Bonnefantenmuseum
464 - Mookerheide

Zie ook de namen van de GTW's van Arriva. Flirt 5038 van Connexxion heet Conny Bieze.Laggenbeck (Ibbenbüren), 9 februari 2008. Flirt ET 013 van WestfalenBahn is op weg naar Bad Bentheim. Dit is een driedelig treinstel (ET 3). WestfalenBahn heeft ook vijfdelige treinstellen (ET 5). Foto Fokko van der Laan.


Bad Bentheim, 24 augustus 2009. NS-loc 1840 met een trein naar Berlijn wordt afgelost door DB-loc 101 043. Daarnaast Flirt ET 005 van WestfalenBahn.


Flirt 3

Leidschendam, 4 december 2015. In de werkplaats van Nedtrain staat de jongste aanwinst van Abellio Rail, een dochter van NS Reizigers: een Flirt (type 3). De Abellio Flirt is geschilderd in de huisstijl van R-net (Randstadnet). Vanaf eind 2016 zal met dit soort treinstellen een kwartierdienst worden gereden tussen Gouda en Alphen a/d Rijn. Foto Peter Eradus.


Bunnik, 21 maart 2016. Flirt 2010 tijdens een proefrit (vandaar de gele kabels aan de zijkant).


Bunnik, 8 april 2016. Flirt 2501 tijdens een proefrit. Dit is een van de nieuwe treinstellen in NS-uitvoering. Ze komen eind 2016 in dienst, als aanvulling op het Sprinter-park. Dit keer wel met toiletten. Zie ook de nummering van treinstellen.


Eindhoven, 2 juli 2016. Flirt 2503 tijdens een proefrit. Foto Jan de Kroon.


Bunnik, 21 juli 2017. Flirt 7301 (Syntus) rijdt testritten tussen Utrecht en Ede.


Aanwinst voor Connexxion

Amersfoort, 8 februari 2018. Treinstel 5039 staat op het punt te vertrekken als trein 31321 naar Ede-Wageningen. Deze nieuwe aanwinst van Connexxion, een Flirt3, komt in de plaats van de twee dieselstellen die een tijd lang onder de draad hebben gereden over de Valleilijn. Foto Jan de Kroon.


Winks door Bunnik

Bunnik, 29 augustus 2020. Overbrenging van twee Winks (wie verzint dit soort namen?) van Arriva achter loc Danique van Strukton Rail. De twee stellen (602 en 601) hebben een uitstapje gemaakt naar het testcentrum Wegberg Wildenrath. Filmbeeld.

Bunnik, 29 augustus 2020. Twee Winks komen voorbij, maar niet dan nadat Simon ons een luide tyfoongroet heeft gebracht. Hierna keerde de rust in Bunnik weer terug.


Winks in het Hoge Noorden

Leeuwarden, 24 april 2021. Arriva heeft begin dit jaar 18 nieuwe Wink-treinstellen gekregen om dienst te doen in Groningen en Friesland. Die moesten allemaal een naam krijgen en daarvoor heeft men een wedstrijd uitgeschreven. Op deze foto's zien we de Hongerige Wolf en de Reaklif (Rode Klif). De andere namen, eveneens vaak in kinderachtig dialect, zijn Het Wad, d’Olle Grieze, Noar hoes, Museumspoorlijn STAR, Noorderzon, De Drie Gezusters, Westerwolde, Hangende Keukens, Oldehove, Holwerd aan Zee, Thús, Oerol, Alvestêdetocht, Zwarte Haan, De Slachte, Snitser Mar. Foto's Jan de Kroon.


Sneek, 7 april 2023. Een Wink van Arriva. Vanwege werkzaamheden konden de treinen uit Leeuwarden niet doorrijden naar Stavoren en maakten ze hier kop. In het stationsgebouw is het Modelspoor Museum Sneek gehuisvest. Vanuit de trein stap je zo het museum binnen. Op zichzelf is dit natuurlijk een mooie combinatie – er staat zelfs een toepasselijke Sik voor het station – maar hier gaat een eind aan komen. In de loop van 2024 zal het museum verhuizen naar een nieuwe locatie, verderop in Sneek.


Rosmalen, 21 april 2023. Flirt 2215 en 2509 zijn als sprinter op weg van Nijmegen naar Dordrecht.


Zie ook:
vorige       start       omhoog