Lightrail en trams



De tram van Houten

Tussen Houten en Houten Castellum pendelde vanaf januari 2001 een trammetje. Uit Hannover werden hiervoor twee ruim 30 jaar oude trams overgenomen, nummers 6016 en 6021. Aanvankelijk werd gereden met de 6021; op de bovenleiding stond toen 600 volt. Daarna kwam 6016 in dienst, die geschikt was gemaakt voor 1800 volt. Nummer 6021 stond vanaf toen in Leidschendam en fungeerde als onderdelenleverancier. Het onderhoud van de 6016 vond plaats door de HTM, terwijl de tramdiensten werden gereden door personeel van het GVU. NS was de exploitant van dit 1,9 kilometer korte lijntje. Af en toe werd de tram 's nachts met een dieselloc naar het HTMU in Utrecht gesleept voor onderhoud. De dienst werd dan overgenomen door bussen. In december 2008 werd deze tramdienst opgeheven. Houten Castellum is een 'normaal' treinstation geworden. Tram 6021 is met andere HTM-trams naar Boedepast verkocht, de 6016 is gesloopt.


   
 

Houten Castellum, 21 januari 2004. De tram bij het eindpunt, en vanaf de hoge tijdelijke voetgangersbrug. Overdag wordt een kwartierdienst gereden. Toegang alleen met treinkaartjes, niet met strippenkaart.


Houten, 2003. Arie van der Kwast stuurde mij deze foto. Als medewerker van de HTM heeft hij tot november 2003 vier dagen per week op het lijntje Houten-Houten Castellum gereden. Het eerste halfjaar hebben alleen HTM'ers dit gedaan, daarna is hij in samenwerking met buschauffeurs van het GVU de diensten gaan rijden.


"Houtens Tram Bier. Een origineel Houtens dankbier voor onze bestuurders." Etiket van een flesje bier dat cadeau is gedaan aan bestuurders van de Houtense tram. Datum van uitgifte onbekend, maar de houdbaarheidsdatum van het bier liep tot november 2007. Alcoholpercentage 7,5%. Beetje merkwaardig cadeau voor trambestuurders, hoewel er in Houten ook weer niet zo gek veel mis kon gaan. Alleen op tijd remmen bij de eindpunten.


De tram Gouda-Alphen a/d Rijn


Gouda, 25 juni 2003. Op de lijn naar Alphen a/d Rijn deden bij wijze van proef trams dienst. In jargon heet dat light rail. Rechts een Sprinter naar Rotterdam.


Nabij Alphen a/d Rijn, 28 juni 2005. Lightrailstellen 6101 en 6103 op weg naar Gouda. Foto Felix Parmentier.


Gouda, 25 juni 2003. HTM-tramstellen als light rail naar Alphen a/d Rijn. In december 2009 was het afgelopen en gingen er weer gewone treinen rijden op dit traject. De light rail-stellen zijn in juli 2010 van de rails gelicht en naar het trambedrijf van Stockholm overgebracht.


Lightrail op transport

door Robin Kersbergen, voor de Digitale Bodengravense Krant

Vrijdagavond 23 juli 2010 is de laatste lightrail vertrokken uit Alphen. Rond 18:00 heeft een zogeheten Unimog het tramstel versleept naar het industriespoor nabij Electrolux, en binnen een uur werd tramstel 6102 met een speciale oprit-constructie op een speciale dieplader gerold. Iets na 20:30 vertrok dit bijzondere transport uit Alphen, om via de N11 en de A12 koers te zetten richting Nieuweschans. Het transport gaat uiteindelijk naar Stockholm, en duurt naar verwachting vijf werkdagen. De trams, van het type A32, hebben van maart 2003 tot december 2009 dienst­gedaan op het traject tussen Gouda en Alphen aan den Rijn, als proef voor de RijnGouweLijn. Nu de proef succesvol is afgerond, zijn de stellen op weg naar Stockholm. Daar zullen ze worden toegevoegd aan het materieelpark van stadsvervoerder Storstockholms Lokaltrafik, die de tramdienst in de regio Stockholm verzorgt met dit type tram.



Randstadrail Rotterdam-Den Haag

Rijdt voor een groot deel over de vroegere Hofpleinlijn en Zoetermeerlijn.


Leidschendam, 16 september 2006. Nieuw materieel voor Randstadrail. Foto Benjamin van Waart.


Zie ook:




vorige       start       omhoog