Plassen op de bovenleiding

Over elektriciteit en de bijbehorende gevaren rond het spoor.


Utrecht Lunetten, 10 april 2009.


Mijn kleine hersentjes

"In de wolkenlucht vielen onheilspellende gaten, en de maan joeg vaal langs de hemelbaan. Ik kwam bij de spoorbrug achter het station. Een trein schokte in het vuile gele neonlicht onder de brug door. Een gruwelstory kwam tot leven die op deze brug een stempel had gedrukt. Op ongeveer dezelfde plaats waar ik stond, had op een nacht een stomdronken man tussen de spijlen door naar beneden geplast. Een forse en krachtige straal raakte de elektrische draden, en linea recta schoot er langs de vochtige baan een bliksemschicht omhoog, die de arme drommel in een vuurwerk van blauwe vonken de dood injoeg. Ik huiverde in mijn dunne regenjas. In de beschutting van de huizen, waarlangs de wind gierde, vervolgde ik mijn weg."

Passage uit "Mijn kleine hersentjes" door Johnny van Doorn (1984, herziene uitgave van de eerste druk uit 1972). In dit boek beschrijft Johnny van Doorn, ook bekend als Johnny the Selfkicker, de jeugd die hij heeft beleefd in Arnhem. Het verhaal van de plassende man is apocrief, want proefondervindelijk is bewezen dat het niet mogelijk is om op deze manier aan je einde te komen. Toch zijn er wel mogelijkheden op dit gebied...Sheerness-on-Sea, 6 juni 1986. Trein naar London. In het zuiden van Engeland krijgen elektrische treinen hun voeding
uit een stroomrail. Deze stroomrail is niet afgeschermd, terwijl er toch een dodelijke spanning op staat. Bij de Londense metro wordt gebruik gemaakt van twee stroomrails.

Er is een bekende urban legend (broodje aap) over de dronken man die tijdens het wachten op de trein de druk op zijn blaas niet langer kan weerstaan en dit met de elektrocutiedood moet bekopen. Op Discovery Channel zag ik in 2005 echter een reportage waaruit bleek dat het nog niet zo eenvoudig is om op deze manier aan je einde te komen. Pas als je vanaf kleine hoogte met een stevige straal te werk gaat wordt het link. Vanaf normale stahoogte is er geen gevaar, omdat de straal zich verdeelt in druppels en daardoor geen stroom meer geleidt. Volgens dit principe werden vroeger ook, in de tijd van de stoomtrein, bovenleidingen schoongespoten. Niet met urine natuurlijk, maar met water.


Koperdieven

Abcoude, 19 september 2014. Slordig gemonteerd bordje met een waarschuwing aan koperdieven: het koper is gemarkeerd. Dat is het "spoor tussen jou en een strafbaar feit". Ik weet niet of de gemiddelde koperdief dit ProRailProza begrijpt. En ik wil niet stigmatiseren, maar ik had de waarschuwing er ook nog in een paar andere talen opgezet. SDNA is synthetisch DNA dat op het koper wordt gespoten. Het is opgebouwd uit dezelfde bouwstenen (A, T, G en C) als natuurlijk DNA. Zelfs na omsmelten is aan de gebruikte DNA-samenstelling nog te herkennen waar het koper vandaan komt. Het stelen van koper is trouwens niet ongevaarlijk: op bepaalde kabels staat 3000 volt.


Man op trein dood na schok van bovenleiding

Een 19-jarige man uit Düsseldorf is in de nacht van vrijdag op zaterdag bij Kaldenkerken in Duitsland, vlakbij Venlo, om het leven gekomen door elektrocutie. Dat meldt de Duitse politie. De man was volgens de politie met drie vrienden met de laatste trein op het station in Krefeld terechtgekomen, terwijl ze nog naar hun woonplaats Düsseldorf wilden. Ze besloten om op een plateau tussen twee wagons van een goederentrein te gaan zitten in de hoop dat deze hun naar hun stad zou brengen. De trein had echter Nederland als bestemming en daar kwamen de jongens achter toen de trein even stilhield bij Kaldenkerken. Daar wilde het viertal op een wagon klimmen, maar dat had fatale gevolgen voor de negentienjarige man. Hij greep namelijk de onder hoogspanning staande bovenleiding vast om zich omhoog te trekken. Het lichaam werd zaterdagmorgen tussen de rails door een machinist van de eerste ochtendtrein gevonden. Die waarschuwde de hulpdiensten. De drie vrienden (leeftijd 17 tot 19 jaar) meldden zich kort daarop bij de politie. Ze zijn na verhoor in shocktoestand opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de politie waren ze allemaal, inclusief het slachtoffer, dronken. (De Limburger, 2 december 2007)Man geëlektrocuteerd op dak van trein

Waarschuwing van de Indiase spoorwegen. Foto Leo Leeflang, 2014.

Attentie, dit is een schokkend filmpje!Een pagina uit het Indiase spoorboekje. De tekst laat weinig ruimte voor misverstanden, behalve natuurlijk als je die niet kunt lezen. Maar dan nog zou je je kunnen afvragen wat die draden boven de trein voor functie hebben, voordat je ze aanraakt. Collectie Fons van der Jagt.


Schip raakt bovenleiding

Haarlem, Prinsenbrug, 30 april 2014. Geen schade, geen gewonden. Het schip is de Soeverein. Een verbouwde olietanker die voor "piratenschip" moet doorgaan.


Cursus elektriciteit

Meer weten? Volg dan de cursus elektriciteit!Zie ook:

Darwin Awards

Een site over mensen die op een stomme manier aan hun einde zijn gekomen: www.darwinawards.com.

vorige       start       omhoog