India


 

India, juli 2004. Foto's Karin Spilt.


Mit "100 Sachen" und Herbol durch Indien. Locomotief 20200 van de Indian Railways, uit een serie die vanaf 1957 is gebouwd door Kraus-Maffei en Siemens-Schuckert. De verf werd geleverd door de firma Herbol. De maximum snelheid van de locs was 100 Sachen (100 km/uur). Advertentie uit een onbekend blad, circa 1970.


New Delhi, 28 maart 1980. Monorail in het spoorwegmuseum, een overblijfsel van de Patiala State Monorail Trainways, die gebruik maakte van het Ewing-systeem. Foto Fons van der Jagt.


India, 1980. De seinwachter hangt een groene vlag uit: de trein mag doorrijden. Een deel van de passagiers heeft zich op het dak van de achterste rijtuigen geïnstalleerd. Foto Fons van der Jagt (gemaakt tijdens een NVBS-reis).


Waarschuwing van de Indiase spoorwegen. Foto Leo Leeflang, 2014.


Een pagina uit het Indiase spoorboekje. De tekst laat weinig ruimte voor misverstanden, behalve natuurlijk als je die niet kunt lezen. Maar dan nog zou je je kunnen afvragen wat die draden boven de trein voor functie hebben, voordat je ze aanraakt. Collectie Fons van der Jagt.



Snelle treinen

Ook India heeft snelle treinen. Sommige bewoners van dat land weten dat nog niet zo. Bekijk het filmpje.

Merk op dat de treinen hier links rijden.



Lekkere Mumbai-nootjes!

Jaren geleden besloot het Chinese regime dat Peking voortaan Beijing moest heten. Nederlandse journalisten namen dit bevel klakkeloos over, hoewel je tegenwoordig toch weer vaak Peking in de krant tegenkomt. Zelfde verhaal met het regime van Birma: dat wil dat we dit land Myanmar noemen.

Bombay is een tijdje uit het nieuws geweest, maar opeens blijkt deze Indiase stad Mumbai te heten. De knabbel­specialisten van Albert Heijn trekken zich hier echter niets van aan. En ik ook niet.

29 november 2008


Whistling Steam. Romance of Indian Rails. Tekst en foto's Dileep Prakash. Uitg. Roli & Janssen BV 2002. ISBN 8174361871. De foto's kunnen uit het boekje worden gehaald om ze als prentbriefkaart te gebruiken, maar wie zal dat doen? Andere boekjes uit deze Pocket Art Series gaan over Boeda, Ghandi, de Mount Everest, Daila Lama, Rolls Royce, Kama Sutra en Indische erotische kunst.


Postzegel uit India.




vorige       start       omhoog