Oorkondes en tegeltjes


Op 29 april 1943 was mijn grootvader 25 jaar in dienst bij de N.V. Nederlandsche Spoorwegen. Ter herinnering kreeg hij deze door directeur Van Rijckevorsel ondertekende oorkonde. J. van Barneveld, een collega van mijn grootvader, vierde in 1961 zijn 40-jarig jubileum. Hier de oorkonde, die mij geschonken is door E. van Barneveld, de zoon van J. van Barneveld. Zie ook Een rangeerder in Hilversum.


Tegeltje van de SOV: de Spoorweg Onthouders Vereeniging.


Twee tegeltjes van gips, circa 14 x 20 cm, vervaardigd bij TL (Porceleyne Fles) in Delft. Ze zijn afkomstig uit de nalatenschap van de grootvader van Ed van Kraanen en zijn broer. Die grootvader heeft onder andere als machinist dienst­gedaan op "Bello". Het linker tegeltje heeft betrekking op de spoorwegstaking die in september 1944 is uitgeroepen, en die tot gevolg had dat een groot deel van Nederland nauwelijks meer bevoorraad kon worden - de beruchte hongerwinter. Het rechter tegeltje "Voedsel Vrede Veiligheid" verbeeldt de voedseldroppings bij de bevrijding in mei 1945; in de achtergrond de skyline van New York. In deze serie zijn nog twee tegeltjes verschenen: "Den Vaderlant Ghetrouwe (Nederlandse burgers verslaan een draak die de nazi's voorstelt) en "Nederland Zal Herrijzen" (uitbeelding van de bevrijding).


"Ter herinnering aan uw 25-jarig dienstjubileum. 1920-1945. Herdacht tijdens de staking". Collectie Bertus Kers.


Het geschenk dat Petrus Beijk, seinhuiswachter te Bussum, in 1937 kreeg bij zijn zilveren jubileum.
Foto uit de collectie van familie De Sain.


Mensen vragen mij weleens hoe het komt dat ik er, ondanks mijn gevorderde leeftijd, nog steeds zo goed uitzie. Tja, dat heeft alles te maken met een gezonde geest in een gezond lichaam. Ik was vroeger lid van de Melkbrigade: als je drie keer per dag melk dronk, dan kreeg je een diploma. In die tijd dacht men nog dat melk gezond was; bovendien moest er een enorme gesubsidieerde melkplas worden weggewerkt. Verder was ik lid van zwemvereniging De Robben. Elke maandagavond ging ik baantjes trekken. Ik ben zelfs weleens in bad geweest met Ada Kok. Ik bedoel: het zwembad aan de Kapelstraat in Hilversum.


Nico Split?


Zie ook:
vorige       start       omhoog