Nico Split?

Als u dit leest, zou het kunnen zijn dat u mijn naam op een zoekmachine verkeerd heeft ingetoetst. Als Nico Split of als Split. Maar zo heet ik dus niet! Mijn achternaam komt niet zo heel veel voor, maar dat is nog geen reden om hem verkeerd te schrijven of uit te spreken. Het zijn maar vijf letters. Waar mijn achternaam vandaan komt weet ik niet. Volgens een leraar Nederlands zou deze naam afgeleid kunnen zijn van spelt, een graansoort.

Ex Libris van mijn vader Willem Spilt (18 oktober 1923 - 30 september 1998)"It's no use crying over spilt milk" staat op het schaaltje dat al sinds mijn eerste herinnering bij mijn ouders staat. Het betekent: maak je niet druk over kleinigheden waar toch niets meer aan te veranderen valt. Het spreekwoord "gedane zaken nemen geen keer" zou een aardige vertaling zijn.


File op de A4 bij Schiphol, 1 oktober 2010. De vrachtwagens van de firma Spilt uit Huizen (www.spilt.nl) zijn een niet onbekende verschijning op de weg. Het zal in de verte ongetwijfeld familie zijn, maar ik ben van de Hilversumse tak; we komen niet bij elkaar op visite. Foto Aad de Meij.


Simpelveld, 4 juni 2008 en 15 augustus 1970. In betonnen bakken als deze werd split opgeslagen, een fijn soort grind. Dit werd gebruikt door onderhoudsploegen om dwarsliggers die waren verzakt weer op hoogte te brengen. Het spoor werd opgekrikt waarna er wat split onder werd gedaan. Dit was zwaar handwerk; tegenwoordig gebeurt dit met machines. Van de betonnen elementen van deze bakken zijn ook schuilhutten gebouwd. Foto's Michel Dreuw (2008) en Nico Spilt (1970).


Googelen op 'spilt milk' levert enkele bijzondere plaatjes op, zoals deze Japanse dvd-hoes.


Zie ook:vorige       start       omhoog